Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Drept la replica - UDMR BN.

Am ramas cu un gust amar dupa ce aseara pe un post local de televiziune din Bistrita cineva a spus in direct ca Stegaul Secuiesc este "o carpa ungureasca". Personal mi-ar fi rusine sa numesc sau sa jignesc steagul cuiva. Vrem nu vrem, tinutul secuiesc face parte din Romania, exact ca si Tara Barsei, Banatul etc. Steagul secuiesc nu este singurul din Romania, mai au si alte tinuturi sau judete propriile steaguri, ex. steagul judetului Mehedinti, a carui culoare este albastru, galben. Iar acest domn a jignit nu numai steagul secuiesc, ci oarecum si steagul national, deoarece simbolurile care sunt pe steagul secuiesc se afla si pe stema Transilvaniei, care la randul ei se afla si in stema nationala. Sa nu uitam voit sau din greseala, ca dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, regele Ferdinand al Romaniei a apelat la serviciile celebrului pictor, genealog si heraldic maghiar, József Sebestyén de Keöpeczi din Cluj, care a urmat scoala si a trait si la Bistrita, pentru un proiect de stema a Romaniei. Proiectul a fost acceptat si a fost mentinut pana in 1947, cand a fost abolit de comunisti, insa in 1992, Parlamentul Romaniei a adoptat o nou stema a Romaniei, care are la baza tot proiectul de stema al heraldicului maghiar!

Afirmatia ca in Harghita si Covasna daca vrei sa cumperi ceva si nu stii limba maghiara atunci nu esti servit, poate fi adevarat? Ma intreb oare ce comerciant nu ar vrea sa-si vanda marfa ca sa-si asigure traiul zi de zi. Personal am testat aceasta afirmatie si pot sa va spun ca NU ESTE ADEVARATA. Dar din pacate suna bine, e senzational, astfel putem creste audienta, si multi stiu lucrul acesta.

In alta ordine de idei, ar trebui sa informam corect oameni de rand, referitor la UMF Targu-Mures, linia maghiara a existat si va exista in continuare. Studentii, viitori medici care invata la sectia maghiara, invata teoria in limba materna iar practica (cel mai important) se face in limba romana. Deci este falsa acea afirmatie ca acei viitori medici nu cunosc termenii stiintifici in limba romana, invata aproape dublu decat cei de la sectia romana. S-a pus si problema drepturilor omului, si aici vreau sa va precizez, ca drepturile romanilor din Ungaria sunt la fel ca drepturile maghiarilor din Ungaria, la fel sunt si acolo institutii scolare cu predare in limba romana, biserici ortodoxe care au arborate steagul Romaniei, doar ca in Romania nu se fac stiri despre acest subiect.

In continuare trebuie sa afirm ca ma dezamageste si generatia noua de politicieni din Bistrita, care cred ca pot impresiona sau castiga electorat pe aceste teme nationaliste. Am crezut si cred in continuare ca noua generatie de politicieni vor altceva, ca alaturi de ei putem arata ca noi muncim si putem duce tara spre o directie mai buna, spre un trai mai bun. Dragi colegi va invit sa punem umar la umar, sa fim uniti, sa muncim, sa aratam ceva copiilor nostrii, care in momentul de fata au un viitor nesigur in Romania. Aceste mesaje negative nationaliste nu rezolva nimic. Sunt multe familii mixte, chiar si la noi in judet, copiii invata impreuna, dar din pacate ei stiu ce aud de la noi, parintii, si cu aceste mesaje vor creste. Ma intreb, si va intreb si pe dumneavoastra, asa arata viitorul pe care vrem sa il asiguram copiilor nostrii? Noi, trebuie sa le aratam altceva, trebuie sa fim un idol pentru ei. Noi nu putem uita istoria, dar impreuna putem forma viitorul, un viitor mai bun, in care sa ii invatam ce inseamna omenirea. Totul incepe prin a schimba aceasta mentalitate.

Sunt atatea lucruri bune care se pot promova, dar negativismul pe care il auzim zi de zi ne adanceste si mai tare, ne impiedica sa vedem partea plina a paharului, lucru care nu duce la dezvoltarea tarii. Copii nostrii vor auzii toate aceste mesaje nationaliste, si asta ar insemna ca vor creste in conditiile in care am crescut si noi. Va intreb, noi nu putem sa le oferim nimic nou? Ei trebuie sa auda altceva, lucruri pozitive, nicidecum negative, pentru ca ei sunt generatia urmatoare, trebuie sa le oferim sansa de a face ceva constructiv pentru tara unde traim.

Un subiect des intalnit este daca este bine sau nu sa fie UDMR la guvernare. Daca intrebam un membru sau reprezentant al oricarui partid care este in opozitie sau nu este reprezentant in Parlamentul Romaniei, este evident ca raspunsul va fi negativ. Dar haideti sa intrebam acei oameni care lucreaza in diferite institutii publice, care sunt subordonate ministerelor care au fost conduse de ministrii UDMR.

In final permiteti-mi sa mai fac o precizare, tot timpul sa lasam loc de buna ziua, si sa ne purtam ca fiind un exemplu pentru copii nostrii, pentru ca ei vad tot ce face tati si mami la televizor.

 

Décsei Atilla-Lehel,

presedinte UDMR BN.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

3 commentarii2779 vizualizări06 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0