
Romania se afla totusi in perioada de tranzitie. Este adevarat ca peste 20 de ani au trecut de la caderea regimului comunist, dar influentele acestuia nu dispar atat de usor, mai ales in contextul propagarii ideilor si mularii fostilor activisti ai regimului, pe imediat urmatoarele structuri politice formate.
Modernizarea Romaniei si a mentalitatii colectivitatilor se va realiza concomitent cu renuntarea la vechile obiceiuri comuniste, precum conservarea puterii la centru, asadar cu reforma administrativa si pana la educarea tuturor tinerilor. Suntem constienti ca sistemul educational este lacunar, si necesita modificari precum si abordarea unor noi strategii de formare profesionala. Discrepantele din sistem, precum o industrie dezvoltata dar fara forta de munca specializata, sau posibilitatea Romaniei de a deveni granarul Europei dar fara scoli de formare a tractoristilor, este consecinta unui aparat executiv dezorganizat ale carui actiuni sunt nesincronizate si adoptate pe alte considerente dar nu acelea bazate pe un plan national unanim acceptat.
Am afirmat si in randurile trecute, si voi intari aceasta parere: Imi exprim regretul si dezamagirea asupra faptului ca Partidul National Liberal a decis sa aleaga calea mai usoara, ocupandu-si locurile in Opozitie si savurand spectacolul eforturilor guvernamentale, dar nu pot nega faptul ca un Guvern tanar, ca cel tocmai investit, ma face sa cred ca am avansat cu doi pasi pe traiectoria europeana moderna. Ne dorim sa ajungem departe pe acest drum, deoarece modernizarea inseamna un viitor mai bun pentru tineri, o pensionare mai frumoasa pentru batrani, povara zilei de maine suportata de mai putini romani iar discriminarile si inechitatile sociale ajunse la cote minime.
Am incredere in premierul acestei tari, si nu pentru ca este presedintele partidului de care apartin, ci datorita faptului ca a ales, pe fondul neintelegerilor politice, sa coopteze in echipa sa oameni tineri cu competente si, mai presus de toate, echidistanti. Nu cred ca voi fi martor la neintelegerile dintre ministrul delegat pentru Buget si dna Ioana Petrescu, noul ministru al Finantelor Publice, pe fondul ideologiilor distincte de partid si modul in care reformele economice ar trebui prioritizate in functie de cerintele culorii politice. si ce persoana mai potrivita decat dna Gabriela Szabo, un atlet de talie mondiala, putea fi recrutata pentru a ocupa functia de ministru al Tineretului si Sportului?
Fireste, gurile rele au afirmat ca acesta este un Guvern PSD, iar restul sunt nulitati. Eu contrazic acest lucru. Guvernul actual este format din tehnocrati si mai presus de toate, oameni neindoctrinati ce pot lucra in echipa si ca o echipa.
Asa cum volumul bogat de cunostinte, experienta si expertiza acumulate de catre varstnici, trebuie valorificate, in aceeasi masura este necesar ca si potentialul tanar sa fie explorat, tinerii fiind cei care aduc o gura de aer proaspat in viziunea generala si au capacitatea de a aborda perspective noi.
Salut pe aceasta cale investirea noului Guvern in functie, in special tinand cont de amenintarile de la granite, si asigurarea unui mediu politic stabil si promitator.
Vasile-Daniel Suciu
Deputat PSD - Bistrita-Nasaud, Colegiul nr. 2.
.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
1 comentariu | 189 vizualizări | 11 martie 2014 |