
Adrian Solcan in calitate de candidat in proiectul 10 pentru Europa pentru alegerile europarlamentare a initiat in data de 01 martie 2014 un sondaj in randul tinerilor din judetul Bistrita-Nasaud cu privire la nevoile de formare profesionala a tinerilor din sistemul preuniversitar si universitar.
Istrumentul utilizat a fost chestionarul care a cuprins 21 de intrebari deschise si cu variante de raspuns. Marja de eroare este de 3,6% +/- si a fost transmis unui numar de 246 de tineri din municipiul Bistrita si orasul Nasaud.
Acest sondaj vine sa intampine o initiativa europeana - Youth Guarantee (Garantia pentru Tineri), program prin care Comisia Europeana spera sa reduca somajul in randul tinerilor din toate tarile Uniunii Europene. In acest moment rata somajului in randul tinerilor este de aproximativ 23% ( In Romania este de 23,6% iar in judetul Bistrita-Nasaud este de 27,4% ). Practic prin acest program statul limiteaza perioada in care tinerii primesc somaj la 4 luni dupa terminarea studiilor sau pierderea locului de munca. Acest program a fost implementat cu succes in Finlanda unde in termen de 3 luni aproximativ 84% dintre tineri si-au gasit un loc de munca.
Lipsa locurilor de munca ii face pe tineri sa se orienteze spre "metode alternative" de a obtine bani si le reduce increderea in capacitatea proprie de a performa la locul de munca. Un tanar in Romania isi gaseste un loc de munca in aproximativ 10 luni.
Studiul realizat de Adrian Solcan impreuna cu o echipa de studenti de la extensia Universitara Babes-Bolyai se adreseaza tinerilor iar rezultatele cele mai interesante sunt:
- Peste 50% (56,5%) dintre respondenti spera ca la finalizarea studiilor sa obtina o slujba in mediul public, 24,5% spera sa isi gaseasca o slujba in mediul privat si doar 11,3% spera sa isi deschida o afacere proprie, restul de respondenti pana la 100% au refuzat sa raspunda sau nu stiu ce vor face la finalizarea studiilor.
- Tinerii participanti la studiu in proportie de peste 80% spera sa inceapa munca in termen de 1 an de la finalizarea studiilor iar dintre meseriile pe care ei le considera a fi cele mai bine cautate pe piata muncii, regasindu-se in peste 85% dintre raspunsuri este cea de "medic". O alta meserie care se repeta in raspunsurile tinerilor este de "programator IT".
- Increderea tinerilor cu privire la judetul Bistrita-Nasaud si oportunitatile de angajare pe care le ofera in urmatorii 3 ani este medie spre scazuta (nici un raspuns de incredere maxima cu tendinta in jurul valorii 2 - ce corespunde unei increderi scazute).
- Cand vine vorba despre afaceri majoritatea tinerilor isi preiau informatiile de pe internet ( in proportie de peste 70% iar restul din mass-media, parinti, prieteni si orele de economie de la scoala)
- Legat de cunostintele dobandite in scoala, tinerii participanti la sondaj nu considera ca le sunt folositoare pentru deschiderea unei afaceri si nici ca le ofera abilitati practice in acest sens.
Acest studiu vine sa intampine o problema la nivelul judetului Bistrita-Nasaud si a modului in care sunt formulate politicile de tineret si anume lipsa unor studii si cercetari extinse pe un termen mai lung care sa observe tendinte in randul tinerilor si sa actioneze potrivit acestora.
Studiul de fata are limitari legate de numarul respondentilor si a intervalului de timp in care a fost aplicat. Astfel de cercetari vor fi realizate de catre Adrian Solcan si in viitor.
Departamentul de comunicare
CSL T Comunica.
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 42 vizualizări | 13 martie 2014 |