
Majorarea accizei la carburanti de la 1 aprilie 2014 genereaza o multitudine de efecte imediate, atat asupra mediului economic cat si asupra bugetului familial, unele dintre acestea probabil insuficient analizate. Cumulate, aceste efecte ar putea sa se manifeste asemenea unei unde de soc, in conditiile in care masurile de protectie pentru largi categorii sunt inexistente.
O sesizare a operatorilor din transportul public urban atrage atentia ca exista consecinte asupra carora, cu certitudine, nu s-a reflectat indeajuns. De regula, in ecuatia cresterii pretului carburantului luam in calcul de fiecare data o benzina mai scumpa, deci mai reducem calatoriile cu masina personala, o crestere a preturilor tuturor produselor, asadar un cos zilnic mai usor, si multe alte consecinte inevitabile. In aceasta ultima categorie intra calatoriile cu mijloacele de transport public. Asociatia pentru Mobilitate Urbana a calculat ca noua acciza va aduce o crestere a tarifelor cu 10 % , ca efect cumulat a mai multor factori cu originea in aceeasi majorare.
Pentru o familie cu trei membri dintr-o localitate periurbana care face naveta pe o distanta de 30-40 de kilometri, cresterea generata de noua acciza ar putea sa fie si de 60 de lei. Adica, raportat la un salar lunar de 1000 de lei pierderea numai din cheltuielile noi cu deplasarea va fi de 6 procente. Daca guvernul ar prelua meticulozitatea transportatorilor si ar incerca un exercitiu si pe alte sectoare ar avea probabil o cu totul alta dimensiune a "nevinovatei accize," asupra buzunarului populatiei.
Reintorcandu-ne la apelul Asociatiei pentru Mobilitate Metropolitana, trebuie remarcat ca actionand numai din butonul accizei asupra transportului public local, fara plasa de protectie, Guvernul nu doar ca forteaza cresterea costurilor, dar actioneaza inclusiv impotriva practicilor europene. Asta pentru ca in mai toata Europa taxele pe carburant, de la acciza pana la TVA ori nu se percep, ori sunt restituite operatorilor de transport public.
Este exemplul Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Frantei sau Italiei. De ce fac asta? Pentru simplul motiv ca europenii considera transportul public local, un element de incluziune sociala, un serviciu accesibil oricui, un factor elementar de civilizatie. Guvernul Ponta trebuie sa mediteze adanc la acest aspect in timp ce intinde hartile noilor autostrazi din Alexandria pana in Craiova, ignorand nordul Transilvaniei.
Deputat PNL Stelian Dolha.
0 comentarii | 35 vizualizări | 18 martie 2014 |