Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Impactul redus al accizei.

Romania a inregistrat o considerabila crestere economica, fata de indicii care erau prezentati de catre Guvernele anterioare. Am intreprins eforturi pentru a depasi piedicile si pentru a solutiona greselile comise de predecesorii acestui Guvern. Bineinteles, ne-am fi dorit ca un Guvern nou investit in functii sa construiasca si sa intreprinda mai departe, proiectele ce anterior au fost concepute si implementate. Expresia "greaua mostenire" a devenit, din nefericire, un laitmotiv ce nu poate fi ignorat, in conditiile in care liderul statului considera ca "tara nu are nevoie de autostrazi", iar partidul care l-a propus spre candidatura, a refuzat cu vehementa in toti anii sai de guvernare, sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltare.

            Asa cum afirmam si mai devreme, Guvernul Ponta, la scurt timp de cand a preluat puterea executiva, a intreprins actiuni pentru a scapa tara din stransoarea coruptiei. Doresc sa amintesc aici, procesul lung si dezbaterile aproape interminabile pentru rezilierea contractului de constructie a autostrazii Transilvania cu firma Bechtel.

            Doamnelor si domnilor, autostrazile din Romania au constituit intotdeauna un motiv intemeiat de dezbatere, tinand cont de posibilitatea propulsarii economice a tarii, de indata ce reusim sa depasim acest obstacol, si sa le construim. Turismul, investitorii, dezvoltarea locala si nationala depind de realizarea acestor rute de acces reprezentate de drumuri europene, nationale si judetene.

            In spiritul dorintei de dezvoltare rurala si urbana Guvernul a adoptat masura de crestere a accizei la combustibil cu 0,7 eurocenti. As vrea sa punctez faptul ca pentru dezvoltarea retelei de infrastructura rutiera, fondurile europene nu sunt suficiente, intrucat, aceste proiecte au nevoie de cofinantare din partea statului roman.

            Daca initial parlamentarii national-liberali au sustinut in totalitate acciza, in prezent s-a aliniat propagandei democrat-liberale participand la dezinformarea oamenilor si incriminarea Guvernului. Aceste demersuri ridica multe semne de intrebare, deoarece, ele nu sunt numai reprezentate de demagogie, ci de ceva mult mai adanc. PDL a inradacinat in constiinta poporului sentimentul de frica si atitudinea pesimista, politica ce, din pacate, si astazi o promoveaza neincetat.

            In realitate impactul acestei accize este drastic redus, avand in vedere Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern prin care 0,4 eurocenti vor fi returnati autovehiculelor transportatoare de marfa sau de pasageri. In acelasi context, Ministerul Agriculturii va acoperi cresterea accizei la motorina pentru fermieri din bugetul propriu, estompand astfel cresterea pretului la produse alimentare.

            Cat despre demersurile politice, in prag de alegeri, ale PDL, am speranta ca nu si-au sters din memorie majorarea accizei la benzina cu 35% in anii 2010-2011 urmand ca pana in luna ianuarie a anului 2012 pretul la carburant sa fie majorat cu 84%.

            PDL nu este in masura sa ofere lectii nimanui, cu atat mai putin sa joace rolul de reprezentanti ai dreptatii.

 

Vasile-Daniel Suciu

Deputat PSD - Bistrita-Nasaud, Colegiul nr. 2.

0 comentarii2667 vizualizări07 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0