Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 16 Octombrie 2024 - 14587
Transcriere conferinta de presa sustinuta de presedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei BPC 5 ianuarie 2011.

Partidul National Liberal incepe acest an politic cu convingerea ca este de datoria noastra, asa cum spuneam si la sfarsitul anului trecut, sa facem cat mai mult si cat mai repede pentru ca situatia politica, economica, sociala a Romaniei sa se schimbe. Promisiunile actualei puteri nu mai pot pacali pe nimeni, nu mai pot genera nici sperante si nici incredere si, astazi, asteptarile celor mai multi dintre romani se indreapta, nu catre putere, cum ar fi normal, ci catre opozitie in speranta unei schimbari, unei schimbari majore, unei schimbari substantiale, unei schimbari care sa redea Romaniei si romanilor macar speranta ca se poate reveni la normalitate, la democratie deplina, la prosperitate.

 

Cum spuneam si la sfarsitul anului trecut, Partidul National Liberal este decis sa actioneze, pe cat ii sta in putinta, pentru ca actuala opozitie sa-si asume responsabilitatea de a se tranforma in putere. Romania are nevoie de o adevarata revolutie, pe cale democratica, pe cale parlamentara, si are nevoie sa schimbe cat mai repede presedintele, guvernul si majoritatea parlamentara.

Incepem anul printr-un act politic important, printr-un pas catre construirea unei alternative de putere, in sensul celor pe care le-am evocat mai inainte, si, astazi, Biroul Politic Central al Partdului National Liberal a votat in unanimitate, un vot consultativ pentru ca nu are putere de decizie deocamdata, constituirea Aliantei de Centru-Dreapta, asa se va numi ea, o alianta intre Partidul National Liberal si Partidul Conservator.

De asemenea,  a decis convocarea Delegatiei Permanente a Partidului National Liberal pentru ziua de luni, 10 ianuarie, la orele 11.00, Delegatie Permanenta care, conform statutului nostru, are indrituirea de a consacra astfel de aliante. Propunerea cu care noi vom merge in Delegatia Permanenta este de a valida, de a constitui si aceasta alianta politica si electorala si trebuie, in legatura cu asta, sa spun doua lucruri:

Este o alianta care se constituie, inainte de toate, pe baze programatice si doctrinare. Sigur ca prima intrebare care, probabil, vine oricarui analist sau observator al scenei politice in minte este de ce Partidul Conservator, care facea parte dintr-o alianta cu PSD-ul de ani buni, vine astazi intr-o alianta cu Partidul National Liberal. Raspunsul este unul de natura doctrinara, unul de compatibilitate doctrinara, de compatibilitate ideologica si de aceea aceasta alianta PNL - PC va purta numele Alianta de Centru-Dreapta.

Al doilea lucru pe care vreau sa-l precizez foarte, foarte limpede este ca e un pas catre o constructie mai larga, atat in viziunea noastra, cat si in cea a Partidului Conservator. Nu este nicidecum un gest de ostilitate fata de Partidul Social Democrat, dimpotriva, Partidul Social Democrat este vizat de aceasta alianta care se va constitui, de noi, de Partidul Conservator ca potential principal partener in construirea unei aliante mai largi, unei aliante majore, unei constructii politice majore, care sa incerce, asa cum spuneam, schimbarea radicala a raportului de forte si a puterii din Romania.

Am spus-o si la sfarsitul anului trecut, la capatul unui an in care presedintele Traian Basescu, Guvernul Emil Boc, majoritatea in frunte cu Partidul Democrat Liberal si-au batut joc de aceasta tara, i-au compromis economia, i-au compromis institutiile, i-au compromis speranta, este obligatia noastra,  a noastra, a celor din PSD, a celor din Partidul Conservator sa facem ceva. Si, in sensul acesta, inca o data o spun, relatiile dintre mine si Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat, dintre Partidul National Liberal si Partidul Social Democrat sunt relatii normale, sunt relatii care nu au niciun element  care sa impiedice o constructie majora si decisiva pentru soarta politicii romanesti. Nu ne putem permite fata de alegatorii nostri, nu ne putem permite fata de milioane de romani sa asteptam in calcule electorale anul 2012. Este nevoie sa facem tot ce putem impreuna pentru ca numai asa putem, in cursul acestui an si cat mai devreme.

In sensul acesta, sigur ca alianta o data constituita, probabil la inceputul saptamanii viitoare, dupa cum v-am descris calendarul,  va incepe imediat discutii cu Partidul Social Democrat pentru a putea examina posibilitatile concrete de constituire de constructii politice majore, care sa fie dupa modelul unei mari coalitii, stanga-dreapta, unei coalitii care sa aiba in vedere un proiect politic major pentru Romania pe o durata de cativa ani si, sigur, despre aceste lucruri vom discuta la momentul potrivit.

As vrea, in fine, sa fac o precizare la fel de categorica si anume ca informatii aparute intr-un cotidian central, cred Evenimentul Zilei, nu are importanta, privitoare la negocieri care s-ar fi dus intre secretarul general al Partidului National Liberal, domnul Radu Stroe, si secretarul general al PSD, omologul sau, domnul Liviu Dragnea, informatiile respective nu au nici cel mai mic temei. Deci, nu s-a purtat niciun fel de discutie privitoare la candidaturi comune, la impartiri de zone de influente, la unde-i Ardealul si unde-i Moldova si Tara Romneasca, absolut deloc si trebuie sa dezmint acest lucru. Sigur, inca o data o spun, sper sa ajungem la discutii de felul acesta, nu in sensul impartirii tarii, ci in sensul unei constructii politice foarte concrete, dar informatia potrivit careia s-ar fi discutat deja aceste lucruri nu are, din pacate, pentru cei care au lansat-o sau pentru sursele lor niciun fel de temei.

Daca sunt intrebari, va stau la dispozitie.

 

Intrebari mass-media

 

Jurnalist: Cand vedeti dumneavoastra aceasta alipire a PSD si de ce depinde ea in acest moment?

Crin Antonescu: Nu e vorba de vreo alipire. Daca vorbim de o mare coalitie, ea nu se face prin alipirea cuiva la altcineva, ea se face prin reunirea fortelor majore politice actuale din opozitie, de stanga si de dreapta, si eu cred ca e cu atat mai bine cu cat e mai repede. Sigur ca asa ceva dureaza. Sigur ca asa ceva inseamna pasi temeinici, asezati. Nu e o constructie usoara, dar eu cred ca trebuie sa ne grabim. N-am in sensul acesta dubii in legatura cu faptul ca si cei din PSD sunt constienti de necesitatea unei asemenea constructii si de urgenta ei si ramane, vazand si facand, sa vedem cat dureaza. Eu cred ca pana la data, sa zicem, traditionala de despartire a anotimpurilor, pana la 1 martie asa ceva se poate constitui. Nu pot sa spun ca asta va fi data, dar cred, repet, si intentionez, impreuna cu colegii mei, sa pornim la aceste discutii cat mai repede. Ele dureaza, dar daca suntem foarte aplicati si vrem sa facem aceste lucruri, putem, cred, in acest interval sa finalizam ceva.

 

Jurnalist: De ce nu s-a parafat aceasta intelegere simultan cu PSD si cu PC? Care au fost impedimentele?

Crin Antonescu: Nu s-a pus aceasta problema. O alianta cu Partidul Conservator, pornind, repet, de la o compatibilitate doctrinara si de la un tip de experienta si de colaborare in decursul vremii, chiar daca n-am fost intr-o alianta, este mult mai usor de facut. In sensul acesta, e vorba, o sa vedeti luni, daca acest lucru va fi hotarat, o sa vedeti si continutul protocolului, e un protocol destul de amanuntit, e un protocol construit pe pe baza de respect si incredere reciproce si care s-a putut face mult mai repede decat se poate face ceva similar cu Partidul Social Democrat, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa facem pasii care sunt posibili cat mai repede.

 

Jurnalist: Spuneti-ne cum va functiona alianta mare in perspectiva tuturor alegerilor care vor urma?

Crin Antonescu: Nu v-am vorbit deocamdata de o alianta mare. Eu v-am vorbit despre un deziderat si despre o disponibilitate. Ea poate functiona foarte bine ca alianta electorala si este, probabil, mijlocul de presiune cel mai eficient.

 

Jurnalist: Astazi, seful statului spunea ca ii asuma intreaga raspundere politica pentru intarzierea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Cum comentati aceasta declaratie?

Crin Antonescu: Sa demisioneze daca isi asuma cu adevarat ceva. Cred ca este o declaratie corecta, in sensul ca raspunderea, in principal, ii apartine domniei sale, care este conducatorul oficial si constitutional al politicii externe romanesti.

 

Jurnalist: In trecut, Partidul National Liberal comenta trecutul lui Dan Voiculescu. Cum de ati ajuns sa faceti o alianta in conditiile in care nu erati de acord cu trecutul domnului Voiculescu?

Crin Antonescu: Eu nu sunt de acord cu prezentul  Romaniei si raspunderea mea ca lider politic si a Partidului National Liberal este fata de prezentul Romaniei. Nu de trecutul fiecaruia dintre noi, care, in atatea si atatea cazuri, aproape fara exceptie, poate fi discutat. A ramane in capcana pe care ne-o tot intind partizanii propagantistici ai domnului Basescu, conform careia vai de mine se intorc Bratienii in mormant daca noi depunem o motiune impreuna cu PSD. E intoarce si Duca, au pomenit ei numele, in mormant daca noi facem o alianta cu Dan Voiculescu. Dar nu se intorc Bratienii in mormant  in momentul in care Traian Basescu face ce face in tara asta. Nu se intorc Bratienii in mormant in momentul in care Romania a ajuns batjocorita la nivelul Uniunii Europene mai rau decat atunci cand era tara aspiranta. Nu se mai intorc Bratienii in mormant dupa parerea acestor domni. Obligatia mea este sa fac ceea ce trebuie si pot face in raport cu prezentul Romaniei. Ori prezentul Romaniei inseamna saracirea acestei tari, lipsa ei de speranta, injosirea si marginalizarea ei pe plan international, iar astea le face actuala putere, nu Dan Voiculescu si nici macar PSD-ul.

 

Jurnalist: In perspectiva alegerilor, ati convenit cumva ce numar de parlamentari ar reveni PC-ului?

Crin Antonescu: Noi ne-am angajat privind continutul acestui protocol ca un deziderat mai vechi al Partidului Conservator si anume acela de a avea un numar suficient de parlamentari pentru a putea constitui grupuri parlamentare proprii in Camera si in Senat sa fie indeplinit si vom respecta aceasta intelegere fara niciun fel de discutii. Ea este formulata in continutul protocolului. Mi se pare o dorinta legitima si perfect realizabila.

 

Jurnalist: Aceasta alianta intre PNL si PC vizeaza alegerile din 2012 sau eventualele alegeri anticipate?

Crin Antonescu: Nu mai tin exact, si vom vedea a Delegatia Permanenta, de altfel, pentru ca astea sunt detalii, de principiu, noi am vrea sa facem o alianta care are termenul pana la sfarsitul lui 2016.Deci, este o alianta de durata, nu este o alianta pentru alegeri anticipate sau numai pana la alegerile din 2012. Este o aliantape fundamente solide si de durata.

 

Jurnalist: Inainte de sarbatori vorbeati si de cooptarea UDMR-ului de partea dumneavoastra, nu in vreo alianta. In acest moment, vreti sa ii mai atrageti pe cei de la UDMR spre dumneavoastra?

Crin Antonescu: Da. Sigur ca da. Am mai spus-o, rolul UDMR-ului poate sa fie decisiv. UDMR-ul cred ca este constient, constienti oamenii sai care sunt oameni politici cu mare experienta si destula competenta de faptul ca, in buna masura, in mana lor sta soarta Romaniei. Si daca in 2010 a existat, sa spunem, prezumtia de buna-credinta din partea domniilor lor pentru guvernul Boc, asteptarea, increderea in promisiunile pe care domnul Boc le-a facut si, sigur, cei din UDMR, ca parte a guvernului si a majoritatii, ar trebui sa le asume si ei. La inceputul lui 2011 nu mai exista pentru niste oamenii atat de maturi politic aceasta iluzie si UDMR-ul se afla in fata unei decizii majore, are tine de responsabilitatea fata de Romania, tara in care fac politica si care guverneaza, fata de electoratul romanesc, fata de electoratul maghiar din Romania pe care-l reprezinta si fata de viitorul lor ca formatiune politica. Avand in vedere toate acestea, sigur ca ma uit cu interes si astept cu interes evolutia UDMR. Este foarte importanta. Poate fi o formatiune cheie in toata constructia politica

 

Jurnalist: Legea Educatie intra in vigoare. Cum comentati?

Crin Antonescu: N-am comentarii de adaugat la ceea ce am mai spus. Suntem in fata unui abuz si procedural, chiar daca legitimat post factum de Curtea Constitutionala a nu stiu cata editie a aceleiasi decizii, al guvernului acest abuz, pentru ca odata ce-ti spune si Curtea Constitutionala ca angajarea de raspundere nu e neconstitutionala, in aceasta situatie, daca esti un democrat, nu continui ideea. Este un abuz fata de parlament pentru una din Cameree parlamentului, camera decizionala in acest caz - Senatul   era practic in faza finala a dezbaterii si adoptarii legii. Pe continut, cunoasteti obiectiile noastre majore. Le-am facut de attea ori. Le-au facut cu mai multa legitimitate, cu mai multa competenta si cu mai multa precizie vicepresedintele Partidului National Liberal profesorul Andrei Marga si alti colegi, deputatul Cristian Adomnitei, fost ministru, si atatia alti colegi, punctele noastre de vedere sunt cunoscute, iar pretentia domnilor Basescu si Funeriu ca aceasta lege inseamna intr-adevar pasi catre reforma sistemuluii de educatie nu poate sa mascheze adevaratele lor intentii care sunt de politizare, si in sensul  de aducere sub autoritatea, sub influenta PD-ului si actualei puteri a unor zone care le scapau, si anume zonele de autonomie universitara din cateva universitati importante din Romania. Faptul ca presedintele Romaniei se refera asa cum s-a referit ieri la doi intelectuali de prestigiu si la doua varfuri autentice ale vietii universitare romanesti - Andrei Marga si Ecaterina Andronescu, doar pentru faptul ca ii sunt adversari politici arata ca suntem intr-o tara in care presedintele intelege sa-si indeplineasca asa mandatul, atacand si declarandu-i sef de clan pe doi dintre intelectualii de varf, de prestigiu ai Romaniei. Cand stim ca presedintele este seful celui mai periculos si mai agresiv clan din Romania, anume clanul portocaliu, clanul politico-financiar-infractional care stapaneste aceasta tara, atunci comentariile sunt de prisos.

 

Jurnalist: In perspectiva acestei alainte mari, unde va vedeti dumneavoastra? Ca posibil candidat la prezidentiale, posibil premier ...

Crin Antonescu: Nu am niciun fel de element in aceasta privinta. Eu nu mi-am coordonat niciodata actiunile, intentiile politice in functie de ocupatrea unui anume post. Va aduc aminte ca faptul ca intre cele doua tururi de scrutin din 2009, n-am pus nicio secunda problema conditionarii sustinerii candidatului Mircea Geoana de o pozitie pentru mine - presedinte al Senatului, prim-ministru sau altceva. N-am nici acum intentia de a conditiona in vreun fel sau, din punctul meu de vedere, de a stipula in vreun fel intr-un eventual acord de alianta o pozitie anume pentru mine. N-are niciun fel de rost. Sunt presedintele Partidului National Liberal. E o pozitie de maxima importanta, care ma onoreaza, ca sa spun asa, suficient si nu caut decat sa-mi fac datoria in sensul a ceea ce asteapta atata lume de la mine ca presedinte al partidului, de la partidul meu si de la actuala opozitie.

 

Jurnalist: Dupa constituirea aliantei PNL - PC, ce se va intampla cu parlamentarii PC, vor participa la grupurile PNL? E important avand in vedere ca domnul Dan Voiculescu este vicepresedinte al Senatului.

Crin Antonescu: Va fi o situatie cum a fost si pana acum, in sensul ca pana acum am avut o alianta PSD-PC si in consecinta grupuri parlamentare comune PSD-PC. Vom avea grupuri parlamentare comune PNL-PC, daca nu cumva, exista si posibilitatea asta, Partidul Conservator va reuni numarul de parlamentari pentru a constitui grupuri proprii si va dori sa faca asta. In Senat, e destul de posibil asa ceva. Vom vedea. Daca se constituie un grup PNL-PC, nu avem niciun fel de problema in a propune domnului senator Voiculescu pozitia pe care a avut-o si in formula PSD - PC, anume aceea de vicepresedinte al Senatului.

 

0 comentarii7 vizualizări06 ianuarie 2011




rss 2.0
rss 2.0