Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Un bistritean la Evenimentul European al Tinerilor 2014.

The European Youth Event 2014 - Strasbourg (Evenimentul European al Tinerilor 2014 - Strasbourg). In perioada 9-11 Mai 2014 am participat (in calitate de presedinte C.J.R.E.L. T.D.L. Bistrita Nasaud - Comisia Juridica, de Regulament, Etica si Litigii), alaturi de colegul meu Adrian Cozma (avocat definitiv in Baroul Satu Mare si consilier judetean PDL Satu Mare - candidat la alegerile europarlamentare) si alti 8 membri ai T.D.L. din Romania la Evenimentul European al Tinerilor 2014 (EYE - The European Youth Event ), la invitatia doamnei Monica Luisa Macovei - europarlamentar si fost Ministru al Justitiei din Romania.

Primul contact cu o parte a institutiilor europene a avut loc chiar odata cu sosirea noastra, a grupului, la Strasbourg. Astfel, in cursul zilei de vineri am fost intampinati, in cadrul vizitei de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de o doamna avocat din Romania, delegata la grefa instantei europene de cativa ani de zile. Ulterior prezentarilor si discutiilor care au avut loc cu acea ocazie, in cursul aceleiasi zile, am participat la o dezbatere pe tema "Erasmus for young entrepreneurs - New skills, markets, partnerships" din cadrul Parlamentului European.

Ziua de sambata, in cursul careia am luat parte la doua dezbateri: "Get Brussels moving!", respectiv "From the narrow national angle to the broader European perspective", a culminat cu o "interpelare", cu o problema pe care impreuna cu colegul sus-amintit am pus-o in discutie in contextul chestiunilor ce se incercau a fi lamurite in cadrul celei din urma teme de discutie.

In linii mari, cu privire la ceea ce ne interesa, va trimit un fragment din textul formulat in cadrul sesiunii de dezbateri. Astfel, interventia a fost urmatoarea: "In ceea ce priveste generatia tanara, ca viitor al Uniunii Europene, am ridica urmatoarea problema: Cum vedeti dumneavoastra mai oportuna gasirea unei solutii relativ la chestiunea antrenarii raspunderii institutiilor Statului Roman? In momentul de fata nu exista o modalitate prin care institutia care a avut derapaje, atat de la legislatia nationala, cat si de la legislatia europeana, sa fie trasa, in mod direct, la raspundere de catre institutiile supranationale, in speta insitutiile europene. In mod clar, este obligatia noastra, a tinerilor, sa avem o viziune moderna, europeana, insa acest lucru ramane doar la nivel de principiu, fiind nevoie de un cadru legislativ european, propice, prin care principiile fundamentale sa fie respectate in toate institutiile din fiecare stat membru al Uniunii Europene."

 

Raspunsul nu a intarziat sa apara. Dezbaterile au fost transmise live si au putut fi urmarite atat pe site-ul Parlamentului European, cat si pe site-ul oficial al EYE 2014.

Dimineata zilei de duminica a debutat cu o sesiune plenara, organizata pentru a celebra sfarsitul evenimentului din perioada 9-11 Mai. In jurul pranzului a avut loc ceremonia de final.

 

Ideea de baza e aceea ca am avut sansa de a ne impartasi ideile si de a ne face vocea auzita, iar alaturi de toti ceilalti tineri participanti activi din randul statelor membre ale U.E., a fost o sansa oferita in sensul schimbarii activitatii Parlamentului European fixand, in parte, ordinea de zi a urmatorilor cinci ani, dezbatand teme fierbinti si discutand cu personalitati de la nivel unional. Pe scurt, ni s-a oferit sansa de a "reinventa" Europa! 

 

Turcu Dan-Andrei

E-mail: andrei_turcu22@yahoo.com

Phone no.: +40744644567

 

 

Pentru mai multe informatii, a se vedea:

http://www.europarl.europa.eu/news/ro/top-stories/content/20131004TST21501/html/Idei-pentru-o-Europ%C4%83-mai-bun%C4%83

 

http://www.europarl.europa.eu/eye2014/en/news/news.html

 

https://www.facebook.com/events/660718250628272/

0 comentarii2366 vizualizări17 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0