Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Comunicate de presa. PDL, PER.

Miercuri, 21 mai 2014, va fi prezent in judetul nostru domnul presedinte si europarlamentar Theodor Stolojan pentru a participa la actiunile organizate de PDL Bistrita-Nasaud in vederea promovarii propriilor candidati la alegerile europarlamentare din data de 25 mai 2014. De asemenea, PDL Bistrita-Nasaud  va organiza si un spectacol electoral in data de 21 mai 2014, ora 19.30 pe Pietonalul Liviu Rebreanu - Bistrita, la care vor participa interpretul de muzica populara Aurel Tamas si Formatia Free Stay (Florin Ristei - cistigator X Factor).

 PRESEDINTE,

Ioan Oltean

 

.

 

 

PDL face sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) fostului ministru al educatiei Ecaterina Andronescu si actualului ministru, Remus Pricopie, pentru abuz in functie si discriminare. Raluca Turcan, vicepresedinte PDL si ministru al Educatiei in Guvernul Alternativa, considera ca cei doi ministri au incalcat drepturile a peste 22.000 de cadre didactice, prin nefinalizarea procedurii de echivalare a competentelor acestora.

"Aproximativ 22.000 de cadre didactice care ocupa functiile de educatori/educatoare, institutori/institutoare si invatatori /invatatoare, respectiv de maistru-instructor si antrenor asteapta si astazi sa le fie echivalate competentele si sa devina
profesori in invatamantul prescolar si primar, profesori de instruire practica sau profesor antrenor (conform art. 248, alin. (3) si (4) din Legeanr.1/2011 - Legea Educatiei Nationale).
Procedura, demarata in anul 2012 (conform calendarului prevazut de OM nr. 6563/2011) si derulata fara niciun impediment, s-a blocat in cabinetul doamnei Ecaterina Andronescu. Ordinul de Ministru privind aprobarea listelor cuprinzand personalul didactic din unitati de invatamant preuniversitar, nominalizat pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale, care trebuia dat din noiembrie 2012, in timpul mandatului fostul Ministru al Educatiei, nu a fost semnat nici pana astazi", a declarat Raluca Turcan.

Art. 248, alin. (3) din Legea Educatiei Nationale prevede  pentru personalul didactic in cauza ca educatorii, invatatorii, institutorii,
instructorii, maistrii si antrenorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente
profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

  "Pe de o parte, echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor aduce cu sine si o crestere semnificativa de salariu pentru toate aceste cadre didactice. Pe de alta parte, semnarea si intrarea in vigoare a respectivului Ordin de Ministru ar fi scos persoanele in cauza de sub incidenta OUG nr. 92/2012 care impune conditia ca educatorii/educatoarele si invatatorii/invatatoarele sa isi continue activitatea in functiile didactice pe care le ocupa, "cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta"", a explicat deputatul PDL.

Conform Metodologiei de recunoastere si echivalare a competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor,
antrenor, un cadru didactic trebuia sa fi obtinut minimum 90 de credite profesionale transferabile in ultimii 5 ani, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor.

  "In cazul acestor cadre didactice care au obtinut punctajul necesar pentru echivalare, Ministerul Educatiei, prin doamna Ecaterina
Andronescu, trebuia sa semneze, incepand cu 1 noiembrie 2012, un Ordin de Ministru pentru eliberarea atestatelor de echivalare, in baza listelor provenite de la fiecare inspectorat scolar judetean. Ordinul de Ministru nu a mai fost eliberat, impiedicand inclusiv maririle salariale care li s-ar fi cuvenit acestora prin lege.

Drept urmare, PDL a depus astazi la CNCD o sesizare privind abuzul in functie comis de doamna Ecaterina Andronescu si, respectiv, de actualul Ministru al Educatiei, domnul Remus Pricopie", a concluzionat Raluca Turcan.

Anca Andrei-PR & Communication Manager
Guvernul Altrenativa al PDL, Tel.: 0722.543.901

 

.

 

 

22.000 de educatori si invatatori carora ar fi trebuit sa le creasca salariile, ignorati de fostul ministru Ecaterina Andronescu si de actuala conducere a Ministerului Educatiei Nationale

             Aproximativ 22.000 de cadre didactice care ocupa functiile de educatori/educatoare, institutori/institutoare si invatatori/invatatoare, respectiv de maistru-instructor si antrenor asteapta sa le fie echivalate competentele si sa devina profesori in invatamantul prescolar si primar, profesori de instruire practica sau profesor antrenor conform art. 248, alin. (3) si (4) din Legeanr.1/2011 - Legea Educatiei Nationale.

In fapt, procedura demarata in anul 2012 conform calendarului prevazut de OM nr. 6563/2011 si derulata fara niciun impediment, s-a blocat in cabinetul doamnei Ecaterina Andronescu. Ordinul de Ministru privind aprobarea listelor cuprinzand personalul didactic din unitati de invatamant preuniversitar, nominalizat pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor care trebuia dat din noiembrie 2012, in timpul mandatului fostul Ministru al Educatiei, nu a fost semnat nici pana astazi.

Pentru personalul didactic in cauza, art. 248, alin. (3) din Legea Educatiei Nationale stipuleaza ca educatorii, invatatorii, institutorii, instructorii, maistrii si antrenorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Pe de o parte, echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor aduce cu sine si o crestere semnificativa de salariu pentru toate aceste cadre didactice. Pe de alta parte, semnarea si intrarea in vigoare a respectivului Ordin de Ministru ar fi scos persoanele in cauza de sub incidenta OUG nr. 92/2012 care impune conditia ca educatorii/educatoarele si invatatorii/invatatoarele sa isi continue activitatea in functiile didactice pe care le ocupa, "cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

In baza prevederilor art. 149 alin. (3) si art. 248 alin. (3) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2012, a fost demarata procedura de echivalare a competentelor prin:

- Metodologia privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a invatamantului universitar de scurta durata, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durata de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenta, pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.553/2011;

- Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.484/2011;

- Ordinul nr. 6563 din 13.12.2011 pentru aprobarea Calendarului activitatilor prevazute in Metodologia privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a invatamantului universitar de scurta durata, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durata de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenta, pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.553/2011, sesiunea 2012, si a Calendarului activitatilor prevazute in Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.484/2011, sesiunea 2012.

Calendarul prevedea ca procedura de echivalare sa se desfasoare intre lunile ianuarie si noiembrie 2012, cu mentiunea ca atestatele de recunoastere a competentelor sa fie eliberate de la data de 1 noiembrie 2012.

Conform Metodologiei de recunoastere si echivalare a competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, un cadru didactic trebuia sa fi obtinut minimum 90 de credite profesionale transferabile in ultimii 5 ani, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor.

In cazul acestor cadre didactice care au obtinut punctajul necesar pentru echivalare, Ministerul Educatiei, prin doamna Ecaterina Andronescu, trebuia sa semneze, incepand cu 1 noiembrie 2012, un Ordin de Ministru pentru eliberarea atestatelor de echivalare, in baza listelor provenite de la fiecare inspectorat scolar judetean. Ordinul de Ministru nu a mai fost eliberat, impiedicand inclusiv maririle salariale care li s-ar fi cuvenit acestora prin lege.

Mai mult, intr-o scrisoare comuna a sindicatelor din invatamantul preuniversitar (FSLI, Spiru Haret si FEN) adresata Ministerului Educatiei Nationale, la data de 10 ianuarie 2013, se precizeaza ca "activitatile pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale au inceput sa se desfasoare, inca din luna ianuarie 2012, in conformitate cu Calendarul - Anexa nr. 2 la O.M.E.C.T.S. nr. 6563/2011 - dar nici pana la aceasta data nu a fost emis Ordinul de Ministru pentru recunoasterea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal si informal de catre cadrele didactice care indeplinesc conditiile prevazute de metodologie, in vederea emiterii atestatelor de recunoastere si echivalare a competentelor".

Drept urmare, in luna ianuarie 2013, a fost dat publicitatii Acordul asupra pozitiei comune a Ministerului Educatiei Nationale si a federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar referitoare la prevederile Legii nr. 1/2011 si ale OUG nr. 92/2012, privind statutul functiilor didactice de  invatator/invatatoare si educator/educatoare, inregistrat cu nr. 8106/21.01.2013. Documentul incheiat prevede urmatoarele puncte de vedere si directii de actiune comune:

  1. "(...) mentinerea, in Legea nr.1/2011, a functiilor didactice de educator/educatoare si invatator/invatatoare, pentru cei care se afla in sistem, fara alte conditionalitati. (...)"
  2. Completarea si modificarea Anexei 2 la OMECTS nr. 6563/2011 privind aprobarea Calendarului activitatilor prevazute in Metodologia privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor, in vederea ocuparii functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, profesor de instruire practica, respectiv profesor-antrenor in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5.484/2011, sesiunea 2012, "prin prelungirea termenelor prevazute".
  3. Identificarea de mecanisme si solutii comune de formare initiala si dezvoltare profesionala, "care sa vina in sprijinul celor care doresc sa-si completeze studiile in invatamantul superior" si initierea de "proiecte ce se pot finanta din fonduri europene, pentru atingerea acestor obiective".
  4. Conlucrarea in vederea sustinerii demersurilor de modificare a Legii nr. 1/2011 in Parlament.

In concluzie: Luand in considerare toate cele expuse anterior, consideram ca drepturile celor 22.000 de cadre didactice au fost incalcate in mod flagrant prin nefinalizarea procedurii de echivalare legal derulate de catre Minister, prin abuzul in functie al ministrilor Ecaterina Andronescu si Remus Pricopie.

Deputat: RALUCA TURCAN - Secretar al Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din Camera Deputatilor.

 

.

 

Bistrita: primul oras din Romania…

 Dupa lungi asteptari si sesizari in presa si sedintele de Consiliu Local, ecologistii au reusit sa determine administratia sa corecteze cel putin un aspect banal dar important pentru viata arborilor de aliniament din orasul nostru. Dupa zeci de ani in care obiceiul batutului de cuie in copaci pentru fixarea placutelor pentru sectiile de votare, Primaria Bistrita si-a insusit criticile si acest prost obicei a fost eliminat.

Astfel orasul nostru este primul din Romania care nu mai procedeaza in felul acesta.

Multumim domnule Primar Ovidiu Teodor Cretu ca ati intervenit pentru rezolvarea acestei probleme.

Eu ma bucur si zic: "mai bine mai tarziu decat niciodata" si sper ca lucrurile simple si cererile oneste sa fie intelese mai bine decat inainte.

Multumim APM Bistrita si Garda de Mediu Bistrita-Nasaud pentru colaborare.

Va comunicam ca dorim relatii corecte cu administratia, iar criticile nu fac altceva decat sa insanatoseasca modul in care ne manifestam.

 

Bistrita                                                                                                           

Presedinte PER Bistrita

   Balan Marius Horea

0 comentarii3339 vizualizări19 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0