Europa uitata, Europa interzisa. Dupa o tragica lectie de istorie data de doua razboaie teribile in istoria sa, Europa, fara sa uite nimic din trecutul sau, a decis sa priveasca catre un viitor care sa nu mai fie rezultatul unei fatalitati ci unul care sa exprime o vointa a oamenilor. Aceasta a fost Europa lui De Gaulle si a lui Adenauer, a lui Jean Monnet si a lui Robert Schuman, a lui Alcide de Gasperi si a lui Walter Hallstein, o Europa in care oamenii, fara sa uite nimic din tragediile trecutului, au decis sa priveasca impreuna spre viitor, oameni care chiar daca se urau in trecut, au renuntat la rivalitati si, muncind impreuna, au invatat sa se cunoasca mai bine, sa se respecte si sa construiasca impreuna un viitor comun mai bun. Europa parintilor fondatori, a liderilor vizionari este Europa politicilor comune. Desigur, dintotdeauna Europa a fost un leagan comun al civilizatiei, a existat mereu o unitate a Europei, indiferent daca aceasta a fost romana, gotica, baroca, romantica, umanista, rationalista. Oriunde s-ar fi aflat, in orice colt al Europei, Galileo, Kant, Pasteur, Einstein, Goethe, Voltaire, Picasso, Dali erau acasa, asa cum pentru noi toti astazi Europa inseamna acasa si este marele merit al parintilor fondatori ai Uniunii Europene care au reusit sa transforme civilizatia europeana in unitate politica.
Europa civilizatiei si a culturii este o mostenire seculara, dupa cum omul european este o realitate de multa vreme. Europa asa cum o stim noi si asa cum o dorim, este o Europa a natiunilor constiente de destinul lor comun.
Si pentru ca noi, Partidul Democrat Liberal credem in acest destin comun al natiunilor, am considerat ca este datoria noastra sa ne angajam intr-o batalie a ideilor sa ne bazam pe faptul ca ceea ce conteaza este interesul national pus in slujba celui european. Noi am lansat o batalie a ideilor, dar am vazut doar o batalie a persoanelor, iar interesul politic a fost canalizat nu pe probleme europene, asa cum ar fi fost firesc, ci pe alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei.
Alegerile reprezinta si un test al sinceritatii de la care, in general si pana acum, nu credeam sa se poata sustrage nimeni. Este vorba de o sinceritate pe care o datoram romanilor in primul rand, dar si noua insine, oamenilor politici. Dar aceste alegeri au demonstrat ca testul sinceritatii fata de alegator a devenit desuet, ca o campanie electorala nu isi mai are nici scopul nici rolul sau atat de clare. In locul abordarii de teme europene, ne-am trezit in mijlocul unei campanii prezidentiale nici macar mascate sau construita inteligent prin aluzii si persuasiuni inteligente. Actul grosolan al guvernantilor ne-a pus in fata afiselor electorale cu un prim ministru atat de dornic sa devina presedinte incat nici macar nu a mai mimat interesul fata de Europa.
Lipsa unui real interes fata de temele si dezbaterea de idei la nivel european transformarea unor alegeri serioase cu o tinta clara intr-un circ ieftin de aspiratii prezidentiale si jocuri politice pentru care nu era nici timpul si nici locul, nu au facut altceva decat sa contribuie la dezgustul cetateanului fata de politica.Oamenii au incetat sa mai creada in politica pentru ca au fost mintiti atat de des, pentru ca au fost manipulati si tradati de multe ori. Oamenii au incetat sa mai vina la vot pentru ca de prea multe ori au fost dezamagiti si daca intelegem acest lucru, inseamna ca de acum este timpul s-o terminam cu politica care dezamageste, care inseala, ca trebuie sa facem ceva pentru a renaste speranta si increderea oamenilor in politica. Eu nu cred ca romanii s-au saturat de politica, ca au devenit nepasatori si apatici. Sunt de acord ca se simt mintiti, inselati, parasiti, deziluzionati de ceea ce inseamna politica in Romania. Dar nu cred ca vor mai putina politica, dimpotriva - ei vor ceva mai mult, vor o altfel de politica . De fapt asta nu reusesc sa inteleaga multi si de aceea suntem in aceasta situatie. Pentru ca asta se intampla: politicianul a inceput mai intai sa-si piarda interesul fata de problemele oamenilor, si a sfarsit prin a fi interesat numai de propriile probleme si condus de propriile interese. Totusi, fiecare dintre romani spera ca ceva se poate inca schimba, ca viitorul poate redeveni o promisiune implinita. Romanii asteaptau acum altceva: un nou mod de a face politica, intr-o maniera care sa nu excluda cuvintele moralitate , cinste, valoare, progres .
Romanii trebuie sa stie ca Europa nu inseamna doar moneda unica, nu doar disciplina bugetara, dreptul la libera concurenta, nu inseamna doar frontiere. Europa reprezinta speranta - speranta ca totul este posibil, ca orice om isi poate realiza visele, ca posibilitatile aventurii umane sunt infinite si cu fiecare om renaste increderea in viitor.
Daca a fost posibila constructia europeana, asta a fost pentru ca popoarele din acest spatiu au ales sa se inteleaga, sa lucreze impreuna, sa-si construiasca un destin impreuna. Constructia europeana este expresia unei vointe comune a popoarelor Europei care isi recunosc valorile, care se recunosc ca o civilizatie comuna si care doresc ca toate aceste valori si aceasta civilizatie sa dainuie mai departe. De aici ar trebui si noi inca sa invatam de la Europa. Trebuie inca sa mai invatam faptul ca Europa reprezinta un ideal comun, o speranta la o viata mai buna, la o lume mai buna.
Din pacate, inaltele idealuri europene, visele parintilor fondatori ai Uniuniii Europene, realitatile de zi de zi ale europenilor, temerile lor, problemele si modalitatile de rezolvare au fost uitate, ocolite, sarite, sufocate in mesaje electorale ce tineau, in mod normal, de o alta campanie. Sincer, in afara de Partidul Democrat Liberal nu am auzit pe nimeni vorbind despre Europa, despre proiecte, nimeni nu a adus in prim plan dezbaterea de idei dintre stanga si dreapta. Singurul proiect pe care l-am auzit, unicul motor al campaniei a fost pregatirea alegerilor prezidentiale din toamna.
Desigur ca proba alegerilor poate arata deja un trend pe care se afla partidele in pregatirea marelui test al prezidentialelor din toamna, dar a ignora cu buna stiinta, a omite subiecte de actualitate pentru alegerile europarlamentare in favoarea cultivarii cultului personalitatii unui premier ahtiat de putere si marire, ne face sa ne intrebam care mai este locul si rostul nostru in Europa, atata timp cat cetatenii acestui stat european nu sunt conectati la marile dezbateri, la proiectele si programele europene. A lasa pe dinafara un stat european recunoscut, cu drepturi depline in Uniunea Europeana, dobandite dupa o perioada lunga si grea de comunism, reprezinta interzicerea idealului european pentru cetatenii acestei tari, marginalizarea cetatenilor europeni ai unui stat european cu buna stiinta de un guvern iresponsabil si de un partid stat periculos. Guvernul Ponta si PSD au intrecut orice limita a bunului simt, punand interesele personale mai presus de constructia europeana, de dreptul la informare si de libertatea cetatenilor unei tari - caci lipsa de informare, absenta dezbaterilor reale, concrete, nu inseamna altceva decat refuzarea dimensiuni europene a unei natiuni, negarea istoriei, a constiintei europene a unui popor si sacrificarea viitorului european al acestei natiuni.
Idealul european este ca nimeni sa nu se simta strain de constructia europeana, sa nu simta ca nu este parte a acestei constructii, ca este uitat sau dat la o parte. Si tocmai acest ideal a fost ignorat in aceasta campanie.
Europa trebuie sa ii uneasca pe toti cetatenii, pentru ca ea este expresia unui viitor comun. Este trist ca acest sentiment de uniune in jurul unui ideal comun a fost facut imposibil de partide si persoane care au uitat ce inseamna Europa sau poate nu au stiut sau nu le-a pasat niciodata.
Europa nu inseamna doar dreptul la libera circulatie, moneda unica si cateva locuri confortabile in Parlamentul European. Europa nu este doar un subiect elevat pe care il abordezi doar atunci cand mergi la Bruxelles si in intalnirile diplomatice externe. Europa inseamna, in primul rand, sa-ti respecti istoria, identitatea si valorile si, mai presus de asta, inseamna sa-ti respecti cetatenii.
Ioan Oltean - Deputat PDL.
0 comentarii | 14 vizualizări | 27 mai 2014 |