Titlul declaratiei politice:"Distanta dintre mesaje electorale de conjunctura si convingeri". Domnule Presedinte, Stimati colegi. Desigur, orice campanie electorala e o experienta unica. Precum cartile! Chiar daca citim aceeasi carte, acelasi text, adesea il intelegem diferit, cu alte cuvinte, lectura si ecoul ei nu se pot rupe de influenta personalitatii noastre.
Fiindca suntem dupa o campanie electorala fericita pentru noi (votantii si activistii aliantei PSD -UNPR-PC) si nefericita pentru altii, eficienta pentru noi si ratata de altii, as vrea sa fac doar cateva observatii pe seama acesteia si a rezultatului votarii de duminica.
Ca si Dumneavoastra dealtfel dragi colegi, in ultimele saptamani am intalnit si am stat de vorba cu foarte multi oameni, oamenii colegiului in care am fost ales senator. Fapt imbucurator, oamenii nu mai voteaza doar niste mesaje de conjunctura electorala fie ele scrise cu litere de aur pe un afis, pe galetile de plastic ca altadata ori cu sprayul pe masinile contracandidatilor. Oamenii au invatat sa asculte si sa discearna, si-au format convingeri pe care si le confrunta permanent cu ale celorlalti. Ii apreciaza pe cei statornici in convingerea lor si le ofera lectii dure aventurierilor politici.
Apropo de statornicie, spunea un satean de pe Valea Somesului: " D-apai Domnule ce incredere pot ave intr-un om care sa chinuie sa-si faca un gard cu usa la ocol pe care pe urma-l darama si-l muta intruna dupa cum viseaza noaptea. Vreau , Doamne feri de un necaz, sa-l stiu pe vecin acolo nu sa-l caut pe te miri unde!". Simplu dar intelept!
Am aflat cu totii pasiunea unora de a face in campania pentru europarlamentare tot felul de plangeri la birourile electorale in legatura cu afisele ce contineau inscrisul USL. Afise care au fost interzise. Ceea ce ar fi trebuit sa stie semnatarii acelor reclamatii este realitatea: o hartie o poti interzice, ...o convingere nu!
Rezultatul alegerilor confirma faptul ca multi dintre votantii USL vad in eforturile noastre si ale europarlamentarilor aliantei electorale PSD-UNPR-PC, echipa continuatoare a acelui Program pe care ei l-au votat cu atata convingere si speranta in 2012.
Le multumesc pentru votul acordat si pentru ca nu si-au pierdut increderea in noi intelegand corect inclusiv dificultatile ori ezitarile noastre. Prin votul lor ne obliga la mai mult, la mai bine! Sper din tot sufletul sa nu-i dezamagim.
Inchei cu aceste cuvinte de multumire dar imi permit sa si raspund unui prieten mai hatru tocmai de aici de la tribuna Senatului Romaniei in legatura cu definitia pe care acesta a dat-o campaniilor electorale. Spunea el: "Campaniile astea au pentru unii emotia unui test de sarcina, pentru altii tensiunea unei sedinte cu detectorul de minciuni si pentru cei mai multi mahmureala linistii primei zile de dupa alegeri.".
As adauga, mai putin plastic decat a facut-o el: Inainte de orice, o campanie electorala reprezinta triumful sau esecul unor convingeri!
Acesta e rezultatul aritmeticii politice, ...aceasta e distanta dintre noi si altii, dintre altii si...altii!
Va multumesc pentru atentie!
Ioan Denes, senator PSD de Bistrita-Nasaud
28 mai 2014
.
VOLUNTARIATUL RECUNOSCUT IN SFARSIT CA EXPERIENTA PROFESIONALA
Tineretul National Liberal saluta adoptarea in plenul Camerei Deputatilor a noului Proiect de Lege a Voluntariatului.
Consideram recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala un pas important atat spre normalizarea mecanismelor economiei de piata, cat si spre integrarea tinerilor in campul muncii - devenit foarte greu accesibil pentru acestia in ultimii ani.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca aceasta lege a reprezentat o prioritate pentru TNL, iar proiectul ei a fost finalizat in mandatul domnului Victor Ionescu in perioada in care a ocupat functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret.
Legea voluntariatului reglementeaza participarea persoanelor fizice, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a acestora, la activitati de voluntariat organizate in Romania de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ. De asemenea, defineste si contractul de voluntariat, care reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia gazda si in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului. Legea mai prevede ca organizatia gazda va elibera, la cererea voluntarului, un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.
"Ne bucura faptul ca unul din obiectivele strategice ale fostei Autoritati Nationale pentru Sport si Tineret a devenit, in sfarsit, Lege, si vom sustine orice initiativa in acest sens", a declarat Victor Ionescu, vicepresedinte al Tineretului National Liberal si fost vicepresedinte al ANST.
.
EXPUNERE MOTIVE
privind transmiterea in administrarea Directiei Comunicare a cabanei din Dealul Dumitrei proprietate publica a municipiului Bistrita in vederea desfasurarii de activitati de turism si includerii in circuitul public
Primaria Bistrita detine de mai multi ani o cabana situata in padurea de pe Dealul Dumitrei, la o distanta de aproximativ 100 de metri de sosea si este administrata de Ocolul Silvic Bistrita, institutie subordonata primariei.
Idea de a reabilita vechea cabana a Ocolului Silvic exista la nivelul Primariei inca din anii 2000. Intrucat Directia Silvica nu au fost de acord sa cedeze cabana nou creatului Ocol Silvic Municipal nu ramanea alta varianta decat construirea unei noi cabane in aceeasi locatie.
Probabil si pentru a justifica noua investitie, intre anii 2006 si 2007 Primaria Bistrita a comandat Institutului National de Dezvoltare-Cercetare in Turism un "Studiu de solutie privind dezvoltarea turismului cultural si educational in Bistrita". Conform studiului, care a costat la vremea respective 89.000 lei "in zona ar putea fi valorificate mai multe tipuri de turism, printre care cel de tineret, de agrement, sportiv si programe educationale in timpul liber, incluse in pachete turistice variate si atractive". Printre exemplele concrete facute publice cu ocazia prezentarii studiului au fost enumerate realizarea unui complex de tratament balnear la Slatinita, cu toate dotarile necesare, sau constructia unei cabane ultramoderne in dealul Dumitrei, langa cantonul silvic.
Constructia a inceput in anul 2007 si s-a finalizat in aproximativ dupa doi ani cand a avut loc imprejmuirea imobilului. Lucrarile au costat 3 miliarde de lei. Imobilul este compus dintr-un living la parter si doua dormitoare la etaj, cu o suprafata utila de 200 de metri patrati. In curte s-a amenajat un foisor si o terasa acoperita.
Din pacate insa destinatia data cabanei n-a mai fost aceea pomenita in studiul de solutie adica turismul de tineret, de agrement, sportiv si programe educationale ci una care tine de mostenirea culturala a oranduirii de dinainte de 1989 - protocol.
In prezent primaria foloseste cabana pentru intrunirile protocolare ale angajatilor, pentru invitatii straini dar si de catre personalul Ocolului Silvic Bistrita. Chiar daca a fost ridicata din bani publici, cabana este vizitata doar de o clientela exclusivista si nu poate fi inchiriata, desi ar putea fi o sursa de venit pentru bugetul local.
In Aprilie 2010 primarul municipiului Bistrita, domnul Ovidiu Cretu declara pentru citynews: "Este o solutie foarte buna pentru a caza oaspetii care ne vin in vizita, cetateni de onoare care se intorc la Bistrita sau straini" aratand in continuare ca varianta inchirierii nu este una interesanta pentru municipalitate. "Daca as inchiria-o ar insemna ca sunt un SRL care se ocupa cu asa ceva. Ar trebui sa angajez oameni care sa se ocupe tot timpul de cabana si sa tot facem reparatii dupa ce am inchiria-o".
Situatia nu s-a schimbat deloc de atunci. Publicul, din banii caruia s-a construit aceea cabana, nu stie nimic de existenta ei. Lucrarile de administrare, intretinere curenta si cheltuielile sunt suportate in continuare din bugetul public in timp ce bistritenii nu au acces la cabana folosita in continuare in regim inchis.
Situatia nu este una normala. Consideram ca ceea ce s-a creat este mentinut si administrat din bani publici trebuie utilizat si expoatat in sfera publica. In timp ce sustinem ca suntem interesati de dezvoltarea turismului, mentinem in afara circuitului public o resursa turistica creata din bani publici. In timp ce Romsilva si alte ocoale publice private ofera spre inchiriere cabanele pentru turistii ocazionali si pentru organizarea de evenimente, Primaria Bistrita foloseste cabana din dealul Dumitrei in regim de proprietate privata fara a incasa nimic. In conditiile in care s-a adoptat o HCL privind autorizarea doar a trei spatii de picnic, niciunul amenajat pana la ora aceasta, o locatie foarte potrivita pentru aceaste activitati, amenajata si dotata cu tot ce trebuie este scoasa din circuitul public.
Ca mentalitate publica, Romania este foarte departe de situatia din tarile dezvoltate ale Europei. In Suedia de exemplu demnitarii, nu au nici un fel de privilegii. Ministrii nu au masina de serviciu. Exemplele pozitive au creat cutume si o raportare fireasca la ceea ce tine de domeniul public si in alte state ale lumii. In Chile spre exemplu, tara care a cunoscut un progress extraordinar in ultimii 20 de ani este de neconceput ca presedintii alesi dupa caderea regimului dictatorial sa locuiasca in palatul presidential. Presedintele Uruguayului isi doneaza 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987 si vinde flori impreuna cu sotia in propria casa, o locuinta modesta din Montevideo pe care nu a schimbat-o pentru palatul presidential. In timpul asta, Romania cultiva in continuare RAPPS-ul si SPP-ul si construieste noi cabane de protocol.
Odata cu adoptarea Hotararii nr. 30/2008 privind constituirea asociatiei intercomunitare silvice Bistrita-Livezile si a hotararilor ulterioare privind administrarea asociatiei, practic, gestionarea cabanei din dealul Dumitrei este responsabilitatea Consiliului de Administratie al Asociatiei. Consiliul Local nu mai controleaza in mod direct activitatea Ocolului Silvic Municipal.
Credem de aceea ca cabana din dealul Dumitrei trebuie readusa sub controlul direct al Consiliului Local prin transferul acesteia din subordinea Ocolului Silvic Municipal in Patrimoniul Primariei si administrarea Directiei Comunicare prin serviciul educatie turism.
Credem ca in timpul cel mai scurt cabana trebuie introdusa in circuitul public si oferita spre inchiriere doritorilor. In sensul acesta serviciul educatie turism va trebui sa intocmeasca un regulament de functionare si un plan de promovare.
Acesta este sensul proiectului de hotarare anexat a carui adoptare o consideram justificata din punct de vedere legal si economic, oportuna si exemplara din punct de vedere al mesajului de democratie si deschidere transmis catre cetateni.
.
EXPUNERE MOTIVE privind instalarea a trei cismele
In cursul anului 2012, cu ocazia finalizarii inspectiei desfasurata de catre Inspectoratul Scolar la Gradinita nr. 6, cu program prelungit, situata pe Str. Aleea Sieului, nr. 11 si la Gradinita cu program prelungit nr. 14 Trenuletul Veseliei, din Str. Rodnei Nr. 3 subsemnatul Alexandru Marian TONIUC a fost invitat pentru prezentarea concluziilor inspectiei la sediul Gradinitei nr.6. Cu aceasta ocazie doamna director a Gradinitei nr. 6 a profitat de prezenta mea si a domnului viceprimar Ioan Peteleu pentru a reitera cererea facuta cu ceva timp in urma si inregistrata la Primaria Bistrita in vederea instalarii in curtea gradinitei a unei cismele de apa.
Motivarea facuta a fost aceea ca pe timpul verii se desfasoara cu copii, in timpul orelor de program o multitudine de activitati afara. Copiilor fiindu-le sete, educatoarele trebuie fie sa-i insoteasca la baie in interiorul cladirii fie sa mearga cu radul pentru a le umple sticlutele cu apa. In timpul acesta copii ramanan sa fie supravegheati doar de una din educatoarele de la grupa. Mersul continuu dupa apa stanjeneste in felul acesta activitatea didactica, remediul fiind acela al instalarii unei surse de apa afara, in curtea gradinitei, in locul in care se desfasoara activitatile cu copii. Propunerea a fost sustinuta de indata de doamna directoare a gradinitei cu program prelungit nr. 14 care a sustinut ca, confruntandu-se cu aceeasi problema considera utila instalarea unei cismele si la gradita de pe strada Rodnei.
O asemenea cismea a functionat mult timp in curtea Liceului Liviu Rebreanu in coltul din dreapta al cladirii principale. Colegiul National Liviu Rebreanu este o unitate scolara cu un numar foarte mare de elevi care ies in curte in pauze, mananca sau se joaca si acea cismea ar putea fi foarte utila. Mai mult decat atat, prin bunavointa conducerii CNLR, in afara programului scolar pe baza sportiva a liceului se desfasoara activitati sportive in primul rand de catre elevii colegiului dar si de catre alti elevi sau cetateni ai municipiului. Problema sticlutei de apa adusa de acasa revine si in cazul acestora. De aceea credem ca reinstalarea vechii cismele in curtea CNLR ar fi de asemenea foarte utila pentru toti elevii si sportivii care utilizeaza baza sportiva a liceului.
A ridicat problema cismelelor la dezbaterea bugetului de 2013 si mi s-a raspuns ca, nefiind mijloace fixe acestea nu trebuie prinse in mod explicit in buget si ca vor fi realizate de catre DSP in cursul anului 2013. A trecut mai bine de un an si nu s-a mai facut nimic in acest sens. Intre timp alti copii au terminat gradinita, scoala si liceul carand dupa ei in fiecarte zi sticluta de apa in ghiozdan.
Valoarea unei cismele stradale este in jur de 1000 de lei fiind intr-adevar incadrata din punct de veder contabil in categoria obiectelor de inventar. Vizam achizitionarea de cismele cu clapeta de inchidere automata pentru economisirea apei.
Directia de Servicii Publice are si in acest an un buget indestulator pentru "materiale si prestari servicii cu caracter functional". Nu mai e nevoie decat de bunavointa si adoptarea proiectului de hotarare anexat si initiativei Consiliului Local poate fi materializata in cursul acestei veri.
Consilieri locali P.E.R.
Alexandru Marian TONIUC
Maxim GAGEA
Bistrita 27.05.2014.
.
Mesaj catre alegatori
Partidul Ecologist Roman multumeste membrilor si simpatizantilor sai pentru voturile acordate in alegerile pentru Parlamentul European. In municipiul Bistrita optiunea exprimata pentru curentul ecologist a fost de 584 de voturi adica aproape 3% din voturile exprimate repartizate dupa cum urmeaza: 522 de voturi reprezentand 2,6% pentru PER si 62 de voturi reprezentand 0,3% pentru Partidul Verde.
In conditiile in care a trebuit sa asteptam sentinta Curtii de Apel pentru a fi admisi in campanie si fara reprezentanti in sectiile de votare, am depasit la nivelul municipiului partide reprezentate in Parlamentul Romaniei sau in Parlamentul European.
La nivelul Romaniei ecologistii au obtinut 83355 voturi impartite intre cele doua partide dupa cum urmeaza: PER 64230 - 1,15% si PV 19125 - 0,34%. Cu o reprezentare unica a ecologistilor si fara prag electoral asa cum se intampla in Germania sau Italia, peste 5 ani am avea sanse ca sa trimitem un europarlamentar ecologist la Bruxelles.
Personal cred ca ar trebui sa avem posibilitatea sa votam liste transnationale pentru PE. Astfel voturile ecologistilor din Romania in loc sa se iroseasca s-ar putea adauga unei listei comune a verzilor din Germania, Franta, Italia, Romania, Ungaria etc. Prima redistribuire ar trebui facuta catre lista comuna a familiei politice europene. Redistribuirea la nivel national in alegerile pentru PE ar trebui sa intervina in faza a doua si numai pentru voturile date independentilor sau partidelor noi si neafiliate care nu au realizat coeficientul electoral national, adica numarul minim de voturi pentru alocarea directa a unui loc.
Sunt, cu siguranta amendamente democratice care vor veni in viitor pentru asigurea unei mai bune reprezentari si perfectionarea mecanismelor democratice la nivelul Uniunii Europene. Pana atunci, ecologistii bistriteni au mai pregatit inca doua proiecte de hotarari care se adauga altor opt propuneri anterioare si care speram ca vor ajunge cat mai curand in dezbatere si vor fi adoptate de catre Consiliul Local.
Alexandru Marian Toniuc
0 comentarii | 28 vizualizări | 28 mai 2014 |