Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Doina Pana: RADARUL intra in functiune in padurile Romaniei! Nu se mai poate fura ca-n codru!

Lemnul din padurile Romaniei va fi monitorizat de la momentul taierii sale pana cand ajunge la destinatia finala, indiferent ca acesta va fi exportat sau folosit, de exemplu, de catre  producatori autohtoni din industria mobilei. Implementarea sistemului SUMAL sau "radarul padurilor", propus de ministrul Doina Pana, a primit unda verde de la Guvernul Romaniei.

In ultima sedinta de Guvern, membrii Cabinetului Ponta au adoptat o hotarare privind modul de aplicare a sistemului de monitorizare a lemnului din padure pana la destinatia finala. Proiectul ii apartine ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, care vrea sa diminueze drastic fenomenul furtului din paduri.

Normele referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn vin sa reglementeze un domeniu in care s-au constatat extrem de multe nereguli, pentru ca, asa cum precizeaza ministrul Doina Pana, "nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se intampla cu masa lemnoasa din padurile Romaniei si, astfel, a fost posibil furtul acesteia cu acte. Am constatat ca doar 5-10% din tot ceea ce inseamna furt din paduri este neacoperit formal de acte, in rest se fura cu acte. Adica, pana acum era posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasa sa fie folosit de mai multe ori. Extinderea sistemului SUMAL va elimina clar astfel de posibilitati."

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din padure pana la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase) si va intra in "actiune" chiar de la momentul inceperii transportului de masa lemnoasa din exploatatie. Conform proiectului initiat de ministrul Doina Pana si adoptat prin HG de Guvernul Romaniei, posesorul avizului de insotire va avea obligatia transmiterii in sistemul informatic, online si/sau offline, dupa caz, a unor informatii standardizate, in baza carora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat sa il inscrie pe aviz. "Niciun transport de lemn nu se va mai putea efectua fara a-l declara si include in sistemul de monitorizare. Ma refer aici la intreg lantul: exploatatori, intermediari, beneficiari finali." sustine ministrul Doina Pana.

Intreg sistemul si modul de implementare a fost explicat detaliat astazi de catre ministrul Doina Pana, in cadrul unei conferinte de presa.

 

Cabinet ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

0 comentarii2828 vizualizări05 iunie 2014




rss 2.0
rss 2.0