Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Politizarea excesiva a sistemului medical "dauneaza grav sanatatii" romanilor.

Mi-ar fi greu sa-l contrazic pe ministrul Sanatatii cand vine vorba de un sistem sanitar de tip comunist. Mi-ar putea spune, desigur, ca astazi am ramas cu aceleasi spitale de dinainte de `89 si cu aceleasi conditii de tratament. Dotarea cu echipamente ramane in continuare primitiva si pentru comparatie am ales Austria, tara care are de 7,5 ori mai multe echipamente de inalta tehnologie la 100.000 de locuitori. Nimic surprinzator, pentru ca tara  devenita peste noapte paradisul hipocratic al multor politicieni fugiti din spitalele din Romania, aloca chiar pe timp de criza aloca sanatatii peste 10% din PIB. Guvernul Romaniei nu aloca mai mult de 2,8%.

 

Problemele majore ale sistemului sanitar sunt lipsa finantarii si politizarea excesiva, dar in loc sa vada asta Guvernul vine cu acelasi buget de cheltuieli de personal (redus deja cu 25%) care  sa fie impartit diferentiat de catre conducerea spitalului.

 

Solutia "salvatoare" consta in trecerea de la asa-zisul comunsim (in care medicii sunt totusi platiti printr-un contract cu casa de asigurari in functie de niste indicatori) la sclavagism prin impartirea putinelor resurse de catre o  clasa a conducatorilor colorati politic in functie de interese clientelare. Diferentele de culoare nu vor fi admise. Cei de alta  coloratura vor fi executati. Fiecare conducator va repeta oricarui medic "te colorezi, platesti sau mori".

In aceeasi nota se doreste ca "medicii sa nu mai fie angajati ai statului, ci ai spitalului, cu contract si cu prestatie definita ca pret".

 

Nu binele medicilor e cautat, ci posibilitatea ca pentru o vina imaginata peste noapte, sau prin denuntare publica semnata de cativa obedienti al caror viitor sta in pixul celui sau celei ce ii pastoreste, sa poata fi supusi.

 

Conditiile de munca din sector au determinat numai in ultimii doi  ani plecarea a 8.000 de medici in alte tari, iar alti 2.000 au depus deja cererile pentru certificatul de conformitate de care au nevoie pentru a lucra in afara Romaniei. In tot acest timp doar 56 de medici  au venit in Romania sa lucreze in clinici private cu salarizare occidentala.

 

In conditii de munca mult mai bune si cu salarii ce ar starni invidia oricarui medic din Romania (de circa 2.000 de euro), 3.800 de medici din Sindicatul Medicilor din Republica Ceha (LOK-SCL) au avertizat Guvernul ca vor paraliza in martie jumatate din activitatea  centrelor medicale. Daca nu vor primi raspuns favorabil la solicitarile lor, au anuntat autoritatile ca  vor aplica metoda "multumim, plecam!".

 

Masurile pe care Guvernul Boc intentioneaza sa le ia vor conduce doar la politizare si coruptie intr-un sistem in care deja nu mai e nicio speranta. "Multumim, plecati!"

 

 

 Tudor Ciuhodaru - deputat PC.

0 comentarii2464 vizualizări18 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0