Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Nu mai vrem sa fim parte a Pactului pe Educatie

Presedintele Traian Basescu a declarat ca spera "ca noua lege a Educatiei sa creeze si performanta, sa indeparteze si fabricile de diplome din peisajul sistemului de educatie romanesc si, mai ales, sa dea competente tinerilor, competente de care are nevoie in primul rand economia nationala".

 

          Dar poti citi legea Educatiei, cap coada, de mai multe ori, si tot nu ai descoperi o reglementare care sa te duca macar cu gandul la performanta tinerilor. Nu este o lege pentru educatia tinerilor. Este o lege pentru clientela politica, acesta este motivul pentru care Guvernul a vrut sa-si asume raspunderea pe legea Educatiei si nu a vrut dezbateri corecte.

 

          Oricum legea Educatiei fara normele metodologice care sa reglemnteze aplicarea acesteia nu are nicio valoare. Daca nu vor fi flexibile, atunci vom asista la sacrificii fara rost pe care trebuie sa le suporte profesorii si elevii.

 

          Extensia invatamantului obligatoriu de la clasele 1-8 la 0-9 nu vor face altceva decat sa creeze probleme legate de infrastructura scolilor. In prezent, in multe scoli din Romania, din lipsa spatiului, deja se invata in doua schimburi.

 

          Numarul profesorilor de liceu se va reduce cu 25% prin trecerea clasei a noua la gimnaziu, liceul fiind, conform noii legi, de trei ani in loc de patru.

 

          In Romania de astazi, invatamantul tehnologic este foarte greu, daca nu chiar imposibil, de implementat. De fapt, este nevoie de o reforma serioasa in acest domeniu, in care, nu mai avem specialisti si nici unitati in care elevii sa poata face practica. Nu cred ca sunt specialisti care vor sa treaca in invatamant, in forma in care arata el acum. Presedintele se plange ca invatamantul romanesc are nevoie de scoli de meserii, dar a promulgat o lege care nu reglementeaza aceasta situatie.

 

          Mai mult, presedintele Traian Basescu, cu fiecare ocazie pe care o are, face referire la Pactul pe Educatie, semnat de toate partidele parlamentare in martie 2008. Nu ne spune si cum domnia sa, impreuna cu PDL, si in frunte cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, incalca flagrant acest pact. Conform actului semnat de toate partidele, legile ar trebui adoptate in consens, dar chiar legea Educatiei a fost trecuta abuziv prin asumarea raspunderii Guvernului, fara acordul celorlalte formatiuni politice.

 

          Guvernul a mai incalcat acest pact si cand a alocat un procent de doua ori mai mic educatiei, decat cel prevazut in pact. Astfel, Legea Bugetului pentru 2011, buget aprobat de majoritatea parlamentara, aloca doar 3,2% din PIB pentru educatie si 0,37% din PIB pentru cercetare, acestea fiind cele mai mici valori din ultimii 20 de ani.

 

          In acest context, nu mai vrem sa fim parte a Pactului pe Educatie!

 

          Biroul de PC

 

          Damian Florea, deputat PC, membru in Comisia de Invatamant.

0 comentarii2485 vizualizări20 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0