Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Ministerul Transporturilor adopta o noua masura menita sa ingroape transportul feroviar din Romania.

Departamentul pentru Transporturi si Infrastructura al Partidului Social Democrat atrage atentia asupra situatiei fara precedent in care se gaseste, in acest moment, sistemul feroviar  romanesc, ai carui tot mai putini aparatori si sustinatori incearca din rasputeri sa gaseasca masurile potrivite pentru a-l scoate din gaura neagra in care se afla de 5 ani, de cand a inceput sa acumuleze datorii catre stat si catre furnizori.

In ciuda deselor masuri de disponibilizare si de reduceri salariale din ultima perioada, nu se reuseste aducerea pe linia de plutire si rentabilizarea celor trei mari companii CFR Infrastructura, CFR Calatori si CFR Marfa.

Cea mai recenta masura dispusa de conducerea actuala a Ministerului Transporturilor,  de  reducere a  numarului  de  regionale de la opt, cate mai sunt in prezent (Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati, Constanta), la un numar de patru regionale (Bucuresti, Timioara, Cluj, Iasi), nu are nicio legatura cu modul de desfasurare a activitatii, ci pare, mai degraba, o masura care tine cont doar de interesele particulare ale unor lideri locali ai actualei coalitii de guvernare, aflati sub patronajul si protectia lui Traian Basescu.

Un exemplu care ilustreaza modul discretionar de dispunere a masurilor il reprezinta decizia de desfiintare a regionalei Craiova, care are o podere de 35 % din activiatea CFR Marfa, si unde nu s-au inchiriat sectii secundare de catre CFR SA sau a regionalei Constanta, oras care detine cel mai mare port al tarii si al sud - estului Europei, dupa cum a declarat si Ministrul Anca Boagiu, cu ocazia  numirii noului director al Administratiei Portuare.

In schimb, Ministerul Transporturilor, a decis pastrarea regionalei Timisoara, care are inchiriate 60% din liniile secundare,  deci functioneaza la mai putin de jumatate din capacitate, probabil pentru a pastra deciziile contractuale la nivel local si distribuirea banilor publici cat mai departe de centru, dar si pentru ca directorul general al CFR SA provine din organizatia PDL Timis.

 Aceeasi situatie este si la regionala Cluj, alt oras care se bucura de tratament preferential, in guvernarea Basescu-Boc, unde regionala nu putea fi desfiintata, din motive "obiective", si anume satisfacerea unor interese ale clientelei politice locale ale PDL, si pentru a fi mentinuta pe postul de Director, Luminita Popa, sotia fostului Secretar de Stat, Gheorghe Popa, si actual consilier al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. La regionala Iasi, o alta regionala a carei pastrare s-a decis, situatia este si mai dramatica, aceasta functionand la doar 8% din capacitate, atat la transportul de marfa, cat si la cel de calatori.

Toate aceste aspecte dezvaluie faptul ca singurele criterii de reorganizare aplicate de Ministerul Transporturilor sunt cele de preferinta si apartenenta politica, si, in niciun caz, criterii de performanta sau de importanta strategica.

Departamentul de Transporturi si Infrastructura al PSD cere ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, sa explice care au fost aceste principii de reorganizare si cum se va realiza rentabilizarea activitatii, in conditiile in care vor fi inchise regionalele profitabile si pastrate cele care lucreaza la capacitate minima?

De asemenea, ministrul trebuie sa explice de ce nu s-au luat in calcul solutiile si sugestiile venite din partea sindicatelor, care au discutat permanent cu conducerea ministerului si cu conducerile celor trei companii feroviare. Una dintre solutiile propuse, in repetate randuri, de toate asociatiile din domeniu, legata de eliminare taxei de drum  pentru motorina folosita in transportul feroviar, desi pusa in discutie de multi ani, nu gaseste niciun fel de sustinere in cadrul Ministerului Transporturilor, care, in mod intentionat, doreste sa subventioneze constructia de drumuri si pe furnizorii de motorina (rafinariile), ingropand astfel, definitiv, transportul feroviar.

Partidul Social Democrat, prin intermediul Departamentului de Transporturi si Infrastructura cere ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, sa explice de ce nu se folosesc si in Romania modele europene de succes din domeniul feroviar, un tip de transport economic si ecologic, larg raspandit in lume, si de ce doar la nivel declarativ se sustine domeniul, faptele si masurile adoptate nefacand altceva decat sa il destabilizeze si distruga? Un exemplu de reforma de succes in transporturile feroviare in ofera chiar Bulgaria, care a renuntat la disponibilizari, externalizari si privatizari, si axandu-se pe cresterea traficului pe calea ferata si pe pastrearea salariatilor cu venituri mai mici, pentru a nu impovara bugetul prin trecerea acestora in somaj. Poate este nevoie  de efectuarea unor stagii de schimburi de experienta in tarile care au reusit sa implementeze masuri de succes in domeniul feroviar.

 

Departamentul de Transporturi al PSD cere, de asemenea, ministerului Transporturilor din Romania sa comunice de ce nu poate sau nu vrea sa  invete din exemplele tarilor europene pentru a rentabiliza si readuce transportul feroviar la ceea ce a fost si nu il poate aduce la standarde, astfel incat sa fie competitiv pe piata serviciilor de transport europene si internationale

 

 

Dragos Titea,

Secretar

Departamentul Transporturi si  Infrastructura PSD

27 ianuarie 2011

 

2 commentarii2415 vizualizări27 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0