Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 10 Septembrie 2024 - 14587
Comunicate. PSD. ACL.

INTERVIU VICTOR PONTA: "Vreau sa oprim scandalul dupa alegeri si sa lucram impreuna pentru bunastarea tuturor romanilor!". Domnule Victor Ponta, ce asigurari puteti da ca nu se vor mai taia pensiile?

Trebuie sa recunosc ca sunt ingrijorat de faptul ca unii dintre contracandidatii mei, daca vor castiga alegerile, vor dori sa taie din nou pensiile romanilor, astfel incat sa-si poata acoperi cheltuielile pe care le-ar presupune punerea in aplicare a programelor lor economice.

Tocmai de aceea, imi iau angajamentul ferm ca, atata timp cat voi fi premier sau presedinte, nu se va mai taia niciodata niciun leu din pensia cuiva!Va reamintesc faptul ca prima masura luata atunci cand am venit la guvernare a fost sa redam cetatenilor pensiile si salariile taiate de Traian Basescu si Emil Boc. Am reparat atunci o mare nedreptate si am continuat sa luam masuri pentru a imbunatati nivelul de trai al romanilor: am crescut valoarea punctului de pensie, am introdus ajutoare pentru plata facturii la energie, am majorat cuantumul ajutoarelor pentru incalzire, am redus TVA la paine de la 24% la 9%, am redeschis spitale, am amnistiat fiscal mai multe categorii sociale si multe altele. Iar de la 1 ianuarie 2015 vom mari din nou pensiile cu 5%.

Aceste masuri luate arata intentia noastra clara de a creste nivelul de trai si ii asigur pe toti oamenii ca, atat timp cat voi ocupa o functie publica importanta, nimeni nu se va atinge de pensia lor.

 

Cum luptati cu fenomenul saraciei in Romania?

Sa nu uitam ca cei 10 ani de regim Basescu au insemnat dispret, saracie si umilinta pentru romani. Dar de cand am venit la guvernare am depus toate eforturile nu doar pentru a relansa economia, dar si pentru a repara nedreptatile mari facute de fostul regim, in special categoriilor sociale vulnerabile.

Astfel, datorita cresterii economice, am reusit sa luam o serie de masuri pentru a reduce saracia si nedreptatile: majorarea alocatiilor de stat pentru 500.000 de copii din familiile sarace, cresterea, de la 1 decembrie, a alocatiei de hrana zilnica pentru 60.000 de copii din sistemul de protectie, cresterea cuantumului alocatiei de hrana zilnica pentru persoanele varstnice si cele cu dizabilitati din centrele de ingrijire, iar incepand cu 1 ianuarie 2015 vom majora indemnizatiile persoanelor cu handicap.

Mai avem enorm de multe de facut, pentru ca inca este prea multa saracie, prea multa coruptie, prea multa nedreptate! Sunt inca multi oameni care au nevoie de ajutor - si scopul nu este sa castigam alegerile ca sa ne batem intre noi, ci sa castigam alegerile pentru a-i putea ajuta pe acesti oameni.

Daca in doi ani si jumatate am reusit sa facem multe, blocati fiind de un regim si un presedinte care a fost mereu contra, va dati seama cate se pot face uniti, o echipa cu presedinte, premier, guvern, parlament, toti tragand in aceeasi directie?

 

Care este solutia dumneavoastra pentru combaterea somajului?

In ultimii doi ani am reusit sa cream peste 200.000 de mii de locuri noi de munca si perspectivele sunt incurajatoare, datorita masurilor luate. Iar asta mai ales dupa ce, in perioada guvernarilor anterioare, s-au pierdut peste 700.000 de locuri de munca.

Prin reducerea CAS vizam crearea a 70.000 de noi locuri de munca. Mai mult, am luat o serie de masuri pentru a creste ocuparea in randul tinerilor si aici as dori sa amintesc doar de programul "Garantii pentru tineri", de care au beneficiat peste 188.000 de tineri. Stim ca nu e suficient si lucram pentru a continua pe acest drum, prin tot mai multe masuri care sa ajute economia sa se dezvolte, sa atraga investitorii, sa creeze locuri de munca si mecanisme de sprijin pentru cei dezavantajati.

 

Domnule Ponta, considerati ca investitiile in Educatie sunt importante? Ce masuri ati luat ca prim-ministru pentru a sprijini cadrele didactice?

Da, am spus intotdeauna ca Educatia si Sanatatea sunt domenii strategice pentru Romania, in care orice ban cheltuit reprezinta o investitie extrem de utila. Educatia este domeniul care vizeaza direct tinerii, iar acestia reprezinta viitorul Romaniei.

Exista numeroase proiecte aplicate si masuri concrete pe care le-am luat pentru a oferi sprijin profesorilor. Am dat inapoi procentul de 25% taiat din salarii, am marit cu 10% salariile profesorilor debutanti si am dezvoltat sistemul de utilizare a finantarii din fonduri europene pentru dezvoltarea carierei. Chiar daca bugetul educatiei a crescut in 2013 si 2014, cred ca cea mai buna solutie pentru a ne apropia ca nivel de venituri pentru profesori de cel din Uniunea Europeana este sa apelam la finantarea comunitara - un exemplu bun este programul "Dezvoltarea carierei didactice", prin care profesorii primesc 150 de euro pentru a-si cumpara carti, fara a exista obligativitatea decontarii.

 

Se spune ca sunteti mai preocupat de soarta celor varstnici decat de cea a tinerilor. Este adevarat?

Sincer, ma preocupa soarta tuturor romanilor.Sunt cel mai tanar candidat - am fost cel mai tanar premier si pot fi cel mai tanar presedinte, evident ca vreau sa fiu aproape de tineri! Toti romanii sunt importanti si toti au, in egala masura, nevoie de un stat care sa le fie util. In ceea ce priveste tinerii, vreau sa subliniez ca, dupa succesul programului "Prima casa", lunile acestea am venit cu un nou proiect: "Prima masina". Este un program prin care Guvernul ii ajuta pe tineri sa-si achizitioneze o masina noua, dar in acelasi timp, stimulam consumul si sustinem piata auto, in special producatorii autohtoni, precum Dacia.

 

V-am auzit in campanie promovand ideea necesitatii Romaniei de a atinge independenta energetica. Aveti o strategie in acest sens?

Independenta energetica inseamna preturi mai mici pentru fiecare roman, lipsa fricii ca altii ne decid soarta intr-un context international tensionat, inseamna ca investitorii vor veni in tara si vor crea locuri de munca mai bine platite, accentuand astfel ritmul de crestere economica a Romaniei. Dar mai inseamna ceva - inseamna independenta energetica fata de Rusia, si o consolidare a pozitiei Romaniei in regiune, astfel incat sa nu fim in pericolul de a fi atrasi in conflicte inutile.

Una dintre cele mai importante decizii pe care le-am luat este blocarea cresterii pretului gazelor naturale produse in tara pentru consumatorii casnici pe termen nedefinit si chiar scaderea pretului pentru consumatori industriali. Am reusit sa amanam liberalizarea preturilor, iar acest lucru are efecte benefice pentru romani, care pot fi observate si in facturi.

 

In materie de politica fiscala, sunt multe voci care intreaba ce directie va urma Romania daca PSD ramane la putere? Ce veti face cu taxele pentru perioada 2015 - 2020?

Inainte de orice, vreau sa se stie foarte clar ca noi suntem singurii care am scazut taxe. Stiu ca mai sunt multe de facut, dar in acelasi timp doresc sa se stie faptul ca drumul pe care suntem este cel corect: am comasat peste 90 de taxe si tarife parafiscale, am redus CAS-ul cu 5%, am redus TVA la paine si il vom reduce si la restul alimentelor de baza, am scutit firmele de impozitul pe profitul reinvestit. Si avem de gand sa continuam exact pe acest drum, indiferent de atacurile si sperietorile pe care le lanseaza diversi contracandidati. Trebuie sa fim atenti, pentru ca acei contracandidati care acum striga ca vor reducerea taxelor daca vor castiga alegerile sunt, de fapt, inconjurati de aceiasi oameni care au marit TVA de la 19%, la 24%: Basescu, Blaga, Predoiu etc. Este limpede ca oamenii acestia, fara taieri de pensii si salarii, nu se pot descurca din punct de vedere economic.

 

Domnule Ponta, in final, va adresez o intrebare transanta: de ce sa vina romanii la urne sa va voteze?

As vrea ca oamenii sa stie ca, dupa 10 ani de scandal, ne aflam acum in fata unei alegeri care va fi decisiva pentru viitorul nostru, al tuturor. Romanii trebuie sa aleaga intre continuarea regimului Basescu, cu toate nedreptatile si austeritatea pe care acesta le-a adus, si directia pe care o propun eu: o Mare Unire a romanilor, prin care sa facem din solidaritate si buna-intelegere valori nationale,construind astfel o Romanie puternica, o Romanie care are grija si de cei in nevoie, dar care sprijina si mediul de afaceri. Tot ceea ce facem are ca obiectiv cresterea bunastarii oamenilor, pentru ca razboiul politic, scandalul zilnic si ridicarea de ziduri intre romani sunt tot mai daunatoare tarii. Ii chem pe romani alaturi de mine, sa daramam toate aceste ziduri, sa fim mandri ca suntem romani si sa facem din nou acea unire de care Romania are nevoie!

 

.

 

Klaus Iohannis: Investitia in sanatate - o investitie in viitor. Romania are nevoie de punerea in aplicare cat mai rapida a unei strategii nationale de sanatate care sa priveasca investitia in sanatate ca pe o investitie in viitor, in vigoarea, energia si, implicit, prosperitatea natiunii.

Ca presedinte, voi insista ca sanatatea sa fie tratata ca un factor cheie de dezvoltare, ca o resursa pe termen lung si nu ca o povara. O natiune cu oameni care au probleme de sanatate din ce in ce mai diverse, cu un sistem sanitar nemultumitor, incapabil sa raspunda nevoilor de sanatate si ineficient din punctul de vedere al cheltuirii banilor publici nu poate fi o natiune sanatoasa, cu speranta si nici cu adevarat prospera. Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, care se va reflecta in cresterea sperantei de viata, prevenirea si reducerea imbolnavirilor, va avea un impact economic si social semnificativ. Investitia in sanatate inseamna investitia in educatie pentru sanatate, in resursele umane si in infrastructura sanitara.

In ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT, pacientul va fi cu adevarat in centrul sistemului, va stii clar care ii sunt drepturile, ce servicii primeste pentru ceea ce plateste, iar personalul medical va fi tratat cu respect si salarizat pe masura. In ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT, banii publici, si asa insuficienti, nu vor mai fi risipiti pe servicii ineficiente, ci vor fi directionati corect, in asa fel incat problemele de sanatate sa fie rezolvate cat mai aproape de pacient si in modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor. In ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT, spitalele vor avea un management performant, nu politizat. In ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT, vor functiona doua principii fundamentale: medicina bazata pe dovezi si sanatate in toate politicile.

Ca un principiu fundamental, consider ca preventia trebuie sa fie preocuparea zero in abordarea asupra sanatatii publice.

O schimbare de abordare este necesara si in relatia pacientului cu sistemul sanitar, precum si in interiorul sistemului sanitar.

Consider ca principalele directii de reforma a sistemului sanitar ar trebui sa vizeze:

• echilibrarea componentelor sistemului sanitar, in sensul cresterii volumului si calitatii serviciilor medicale acordate in sectorul medicine de familie si de ambulator;

• acordarea de servicii medicale atat prin pachetul de baza, cat si printr-un pachet suplimentar din asigurari private. Una din dezbaterile necesare va trebui sa se refere la asigurarile private de sanatate si caracterul lor;

• profesionalizarea managementului spitalelor si asigurarea unui cadru normativ flexibil atat pentru personalul medical, cat si pentru functionarea spitalelor. Vor trebui gasite raspunsuri consensuale la intrebarile privitoare la statutul personalului medical, dar si al unitatilor sanitare;

• redarea demnitatii profesiei medicale, sustinerea medicilor si personalului medical de a isi desfasura activitatea in conditii decente, sustinerea tinerilor medici de a ramane in tara prin cresterea salarizarii si valorizarea lor profesionala si sociala;

• descentralizarea unor activitati catre comunitatile locale sau catre structuri ale Ministerului Sanatatii in scopul cresterii responsabilitatilor si monitorizarii realizarii obiectivelor, dar si implicarii autoritatilor locale in medicina comunitara si scolara;

• controlul utilizarii fondurilor publice in tot sistemul sanitar prin informatizarea acestuia, prin revizuirea cadrului normativ privind controlul si auditul, listele de medicamente compensate, preturile la medicamente etc.;

• perfectionarea activitatii colegiilor profesionale, a relatiilor cu asociatiile de pacienti, sindicate, a cresterii procesului de transparenta a deciziilor privitoare la sistemul sanitar.

Avem nevoie si de o schimbare de abordare la nivel politic in raport cu domeniul sanatatii. Prioritatea acordata sanatatii trebuie sa se reflecte intr-o crestere a finantarii de la bugetul de stat. Dar aceasta trebuie insotita de instituirea unor mecanisme legislative, de management, de control si sanctiune, care sa constituie garantia ca banii publici sunt cheltuiti in mod corect si eficient.

Ca presedinte, voi aseza la masa toti actorii politici si voi propune acceptarea de catre toate fortele politice a unei proiectii bugetare pe termen lung, in care prioritatea pentru sanatate sa fie concretizata prin alocarea a 6% din PIB, indiferent de componenta politica a cabinetului sau de configuratia Parlamentului. In paralel, voi sustine crearea unui Plan de investitii si achizitii in sanatate, care sa aiba ca scop modernizarea infrastructurii sanitare, dotarea cu aparatura si tehnologii medicale noi, dezvoltarea sistemului national de urgenta integrat, extinderea serviciilor de telemedicina si extinderea utilizarii de solutii IT in sanatate.

…pentru Romania lucrului bine facut Klaus Iohannis Presedinte.

 

.

 

Klaus Iohannis: Economie pentru Romania, pentru cetateni

Modernizarea Romaniei necesita nu doar pasi imediati, de politica economica si reforma institutionala, ci si construirea unui nou model de dezvoltare economica, axat pe pilonii durabili ai competitivitatii economice, din perspectiva propriilor atuuri si oportunitati.

Economia romaneasca pare construita, in continuare, prin si in jurul bugetului statului.

Trebuie sa rasplatim munca si sa stopam risipa banilor publici catre diverse interese de scurta durata ori populiste.

Pentru ca Romania sa renasca, trebuie sa renasca filosofia lucrului bine facut, adica munca productiva. Esentiala este redefinirea ierarhiei valorilor, adica a ansamblului de norme, reguli, idealuri, interese si atitudini sociale.

Prosperitatea nu poate fi, in esenta, decat marca liberalismului si a economiei de piata.

ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT se construieste in Romania oamenilor liberi, care, la randul sau, este Romania statului de drept.

In viziunea liberalismului, modernizarea Romaniei se bazeaza pe cinci dimensiuni fundamentale:

1) garantarea proprietatii;

 2) libertatea economica, sustinerea initiativei private si asigurarea competitiei corecte.

3) industria competitiva si agricultura moderna;

 4) protejarea avutiei nationale;

5) politici si sisteme publice sustenabile.

Liberalismul si politicile economice de dreapta vor conduce la dezvoltarea clasei de mijloc in Romania, aceasta fiind coloana vertebrala a unei natiuni si cel mai elocvent criteriu de prosperitate a unei societati. O clasa de mijloc puternica si extinsa este si solutia pentru reducerea dezechilibrelor sociale.

Romania prospera nu poate fi decat rezultatul unui model liberal de dezvoltare, ancorat puternic in institutiile economiei de piata, bazat pe surse sustenabile de dezvoltare, care aduc valoare adaugata, valorifica oportunitati si genereaza avantaje competitive pentru Romania.

Prioritatea absoluta a ROMANIEI LUCRULUI BINE FACUT trebuie sa fie stimularea actorilor economici performanti, care asteapta de la stat un semnal pozitiv, unul in favoarea performantei economice, a initiativei private, a unei dezvoltari durabile.

Cea mai importanta proba este aderarea Romaniei la zona euro, care trebuie sa insemne, pentru anii urmatori, o adevarata ancora pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate si accelerarea cresterii economice.

O crestere economica bazata pe competitivitate va fi o crestere sanatoasa, sustenabila, care se va vedea nu doar in statistici, ci mai ales in bunastarea vietii de zi cu zi a oamenilor.

Primul semn de responsabilitate pentru dezvoltarea ROMANIEI LUCRULUI BINE FACUT este sa renuntam la capcana politicilor prociclice. Pe de o parte, sa nu mai facem deficite bugetare in anii de boom economic, pe de alta parte, sa nu introducem impozite in anii de criza sau atunci cand economia isi cauta culoarul relansarii si al consolidarii.

Economia liberala, economia afacerilor: pilonii modelului de dezvoltare

ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT va fi competitiva odata ce vom imbunatati calitatea institutionala a mediului de afaceri.

Economia liberala este economia afacerilor, iar solutiile trebuie cautate in sustinerea mediului de afaceri, a capitalului romanesc, a intreprinderilor mici si mijlocii.

Performanta economica necesita reguli bune pe termen lung, adica predictibilitate fiscala si legislativa.

Industria si energia trebuie sa devina vectori constanti ai competitivitatii economiei Romaniei, prin investitii sustinute si mediu concurential.

ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT inseamna si agricultura performanta, care necesita de asemenea industrializare, capitalizare si competitivitate.

Industrializarea agriculturii este esentiala pentru echilibrarea balantei ocuparii fortei de munca.

Absorbtia fondurilor europene trebuie sa fie prioritatea zero a oricarei guvernari. O economie lipsita de capital este obligata sa fructifice sansele dezvoltarii durabile cu bani europeni.

Dezvoltarea pietei de capital si a sistemului financiar, in general, este o alta directie strategica a modelului liberal de dezvoltare, una menita sa mobilizeze capitalul investitional si sa asigure accesul eficient si facil al investitorilor straini la piata locala.

ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT isi va dezvolta infrastructura financiara necesara sustinerii IMM-urilor. In ultima instanta, nu banii sunt problema, ci calitatea politicilor prin care urmarim atragerea lor.

Politica economica trebuie sa se faca pentru economie, adica pentru cetateni.

…pentru Romania lucrului bine facut Klaus Iohannis Presedinte .

 

.

 

Ei va spun ce vor sa faca, noi am facut deja!

              Guvernarea Ponta ne-a adus investitii de peste 33 milioane euro, a generat noi locuri de munca, locuinte, pensii si salarii mai mari.

  • 3.7 milioane euro investiti in modernizarea maternitatii si constructia unui nou bloc operator - Fapte, nu vorbe!
  • Leoni si Rombat au primit 12.7 milioane euro, bani cu care au reusit sa creeze 440 noi locuri de munca.  
  • 8.3 milioane euro deblocate pentru modernizarea Garii Bistrita-Nord
  • prima investitie din ultimii 30 ani in centura veche a Bistritei.

            Administratia Ovidiu Cretu si Guvernul Victor Ponta au schimbat fata municipiului! Fapte, nu vorbe!

 BIROUL DE PRESA PSD BN

 

 

0 comentarii2933 vizualizări29 octombrie 2014




rss 2.0
rss 2.0