Pierderea mandatelor de catre alesii locali care au trecut, in baza OUG nr. 55/2014 la un alt partid decat cel pe listele caruia au candidat, nu este o chestiune care sa fie decisa, la aceasta ora, la nivelul organelor deliberative din cadrul administratiilor publice locale, si anume consilii locale, consilii judetene, consilii municipale sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Aceasta problema va fi transata la nivel national doar dupa ce Parlamentul va adopta o lege de respingere (sau de aprobare) a OUG nr. 55/2014, urmand sa reglementeze si masurilenecesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a respectivei ordonante.
Stabilirea unor asemenea masuri va trebui insa facuta in conformitate cu principiile care reglementeaza aplicarea in timp a legii, fiind obligatorie evitarea retroactivitatii dispozitiilor din legea de respingere (sau de aprobare) a ordonantei.
Chiar daca s-ar dori "restabilirea starii de constitutionalitate" prin legea adoptata de Parlament, acest lucru nu poate insemna pierderea calitatii de ales local deoarece deciziile prin care se constata neconstitutionalitatea unor dispozitii care nu mai sunt in vigoare, nu pot produce efecte retroactive, ci exclusive pentru viitor.
Mai mult, in contextual deciziei Curtii Constitutionale cu privire la acea "restabilire a starii de constitutionalitate" care ar presupune pierderea calitatii alesilor locali, rezulta din cuprinsul unei alte decizii a Curtii ca acest lucru este imposibil, prin Decizia nr. 61/2007, Curtea statuand urmatoarele: " Nu se poate pretinde unui subiect de drept sa raspunda pentru o conduita anterioara intrarii in vigoare a unei legi care reglementeaza sau modifica pentru viitor oconduita.
Vicepresedinte PLR
Deputat Steluta Cataniciu
membru in Comisia Juridica din Camera Deputatilor.
.
Pentru detalii ref. la punctul de vedere privind OUG 55/2014 o puteti contacta pe doamna deputat Steluta Cataniciu, tel: 0744565419.
0 comentarii | 14 vizualizări | 30 ianuarie 2015 |