Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
INTERPELARE ADRESATA: Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Cazul deputatului fugar Marko Attila (UDMR) pentru a carui arestare preventiva Camera Deputatilor si-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014 este unic in analele justitiei si diplomatiei romane. Un stat membru UE, Ungaria, il ascunde si la aceasta ora pe deputatul care trebuie sa raspunda in fata justitiei, conform legii, acesta bucurandu-se, conform declaratiilor avocatului sau, de "protectia personala a premierului Ungariei Viktor Orban".

Ce masuri concrete a intreprins Ministerul Afacerilor Externe din Romania pentru a asigura revenirea in tara a deputatului Marko Attila? S-au intocmit actele pentru extradarea sa, conform normelor UE in vigoare? De asemenea, va solicit sa comunicati daca diplomatia ungara a fost notificata cu privire la acest caz de incalcare grava a normelor europene si a relatiilor cu Romania, prin adapostirea unei persoane publice cautate de justitie pentru fapte grave de coruptie.

Tacerea MAE in aceasta privinta reprezinta o palma grea data suveranitatii Romaniei si respectului actului de justitie in aceasta tara. In timp ce alte persoane care au indeplinit functii publice, aflate in acelasi dosar in care este cercetat si deputatul Marko Attila, sunt deferite justitiei, Marko Attila ramane ascuns sub protectia directa a Guvernului de la Budapesta.

Diplomatia romaneasca se afla in fata unui afront grav adus statului roman la care, deocamdata, MAE nu a reactionat si nici nu a luat masurile care se impun. Va solicit de aceea adoptarea de urgenta a acestor masuri si comunicarea lor publica pentru ca Romania, care s-a angajat intr-un proces dificil de lupta anti-coruptie, sa nu fie tratata ca un stat de mana a doua din care anumite persoane cautate de justitie sa poata fugi intr-o alta tara, invalidand astfel principiul egalitatii cetatenilor sai in fata legii.

Precedentul creat de fuga din fata justitiei a lui Marko Attila este deosebit de periculos pentru ca si alte persoane cercetate de autoritati pot urma aceeasi cale daca MAE nu face de urgenta demersurile necesare pentru aducerea in tara a deputatului fugar. De asemenea, va solicit sanctionarea pe cale diplomatica a statului maghiar si sesizarea Comisiei Europene pentru ingerinta nepermisa a Ungariei intr-un dosar de coruptie din Romania prin protejarea unuia din factorii cheie implicat deja si intr-un alt dosar de retrocedari ilegale unde a fost condamnat cu suspendare.

 

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita.

 

 

.

 

PARLAMENTUL ROMANIEI CAMERA DEPUTATILOR,  INTERPELARE

 ADRESATA: Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

DE CATRE: Deputat Bogdan Diaconu

OBIECTUL INTERPELARII:  Masurile diplomatice luate pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns si protejat de statul ungar in urma votului de incuviintare a arestarii acestuia acordat de Camera Deputatilor pe 3 decembrie 2014.

0 comentarii2331 vizualizări15 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0