Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
"Ardealul de Nord si Bucovina excluse din Master Planul pentru transport al Guvernului Ponta".

Dupa cum stiti, noul Master Plan pentru transporturi care a fost prezentat luna trecuta de Guvern exclude modernizarea infrastructurii rutiere din  judetele Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Desi in legea adoptata in urma cu 9 ani, mai precis Legea  nr. 363 din 21 sept. 2006, judetul Bistrita-Nasaud era prins cu o autostrada care sa faca legatura  prin partea de nord a tarii intre Transilvania si Moldova, in noua viziune a Guvernului acest drum nu mai exista. Si ma refer la stravechea si cea mai folosita legatura intre Ardealul de Nord si Bucovina, prin Pasul Tihuta, traseu rutier  situat pe un coridor european si care a fost exclus din proiectul de transport amintit.

Acest traseu de autostrada leaga judetele Satu Mare, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud si Suceava si a fost complet uitat sau neglijat in mod deliberat, mai ales fiind stiut faptul ca guvernele anterioare gandisera practic aceasta legatura intre Ardeal si nordul Moldovei printr-o autostrada pe ruta Petea-Satu Mare-Dej-Bistrita-Vatra Dornei-Suceava.

Este stiut ca singura infrastructura rutiera  luata in calcul de investitorii straini este autostrada. Acestia vor investi in Romania in functie de constructia de autostrazi din tara noastra.

Stimati colegi, faptul ca sustinem constructia unei autostrazi Satu Mare - Bistrita - Suceava nu este un orgoliu local al celor care isi traiesc viata in aceasta zona; este dorinta de a se respecta niste prioritati nationale si europene. Realizarea unei autostrazi pe un coridor european este o prioritate europeana si trebuie sa fie  si una nationala, mai ales ca finantarea acestei variante este asigurata prin fonduri europene.

De aceea, stimati colegi, nu vad rostul pentru care acest guvern doreste abandonarea unui proiect si implicit nerespectarea regulilor si prioritatilor europene, cu toate aspectele negative care decurg din aceasta.

Doar Guvernul Ponta stie de ce, prin actualul Master Plan de transport, condamna la izolare nordul tarii, reduce semnificativ fluxurile de investitii in zona si impiedica dezvoltarea durabila a celor doua regiuni istorice. In opinia mea, alternativa luata in calcul de guvern, pe varianta Iasi-Piatra Neamt-Tirgu Mures nu ar  trebui sa blocheze varianta de autostrada Satu Mare-Baia Mare-Dej-Bistrita-Suceava, care este situata pe un culoar european si mult mai necesara.

Domnule Prim Ministru, pe tema excluderii abuzive din noul Master Plan de transport  a autostrazii Satu Mare-Baia Mare- Dej-Bistrita-Vatra Dornei-Suceava, care a fost prevazuta si aprobata prin legea mai sus mentionata, am depus in data de 12.02.2015 o interpelare, sustinuta si de alti colegi parlamentari din Bistrita-Nasaud, care va este adresata, interpelare la care astept un raspuns.

Sper, totusi, ca atatea semnale de alarma nu vor putea fi  ignorate la nesfarsit  si ca propunerea, prevazuta si in strategiile guvernelor anterioare, de a include traseul traditional Bistrita-Vatra Dornei-Suceava ca autostrada in Master Plan sa fie luata in serios si analizata cu maxima responsabilitate.

 Va multumesc!

 

 

Senator PNL

 Daniel Cristian  FLORIAN.

 

 

Declaratie politica, Grupul parlamentar al Partidului National Liberal

Sedinta Senatului din data de 18.02.2015

0 comentarii2562 vizualizări18 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0