Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Vrem Autostrada Nordului!

Principala cale de acces din Moldova catre Transilvania, si invers, prin Pasul Tihuta, este una dintre cele mai dificile dar si una dintre cele mai frumoase trecatori rutiere situate in munti din Europa si a reprezentat mult timp singura cale de acces dinspre Europa Occidentala spre Moldova. Acest coridor european a fost cel mai folosit in relatia vest-est de-a lungul vremii, vechiul drum comercial fiind construit la initiativa Consiliului de Razboi al armatei austro-ungare, intre 1812 si 1817, ca masura strategica a campaniei lui Napoleon impotriva Rusiei.

In mod evident, la nivel European dezvoltarea economica se face pe o axa vest-est, iar pentru Romania acest lucru ar trebui sa focalizeze atentia construirii pe aceeasi axa, continuand drumul european care sa lege Europa, prin autostrada M3 din Ungaria de Ardeal si facand legatura cu Moldova, prin pasul Tihuta. Realizarea unei autostrazi pe un coridor European (E58) este o prioritate europeana si trebuie sa fie si una nationala, mai ales avand in vedere dezvoltarea economica la nivel European, dar si importanta geostrategica a unui culoar european pana la granita cu Rusia, in contextul deschiderii spre Europa al republicii Moldova si al Ucrainei.

Construirea de autostrazi trebuie sa fie una dintre prioritatile oricarui guvern, indiferent de culoarea sa politica, avand in vedere importanta autostrazilor pentru mediul de business dar si pentru populatie, in sens larg si, mai ales, pentru mentinerea unei uniformitati a dezvoltarii regionale in Romania, in primul rand prin dirijarea fluxului economic catre zonele mai putin dezvoltate, fiind evident ca fluxurile de investitii urmaresc infrastructura de transport.

Cu toate acestea, in Master Planul General de Transport prezentat de ministrul transporturilor, domnul Ioan Rus la data de 13 ianuarie 2015, nu se regaseste intre prioritatile Guvernului un traseu care intre doua regiuni istorice extrem de importante ale Romaniei - Bucovina si Ardealul, legate traditional prin Pasul Tihuta, DN 17, Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, in conditiile in care guverne anterioare au luat in calcul aceasta posibila legatura intre Ardeal si Nordul Moldovei. Astfel, o varianta care sa lege Transilvania de Moldova prin Bistrita - Suceava, a fost luata in calcul inca din iulie 1996 cand premier era domnul Nicolae Vacaroiu. Atunci, prin Legea nr 71 din 12 iulie 1996 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Cai de comunicatie, una din autostrazile prevazute era Cluj-Napoca - Dej - Bistrita - Suceava - Botosani - Stefanesti.

          In anul 2006, Guvernul condus de domnul Calin Popescu Tariceanu a venit cu un nou plan de transport, aprobat prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Retele de transport. In varianta din anul 2006 se propune legarea Ardealului de nordul Moldovei prin autostrada Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava.

          In Strategia pentru transport durabil a Guvernului Romaniei, Ministerul Transporturilor, pe perioada 2007-2013 si 2020, 2030, anexa nr.7, din martie 2008, gasim acelasi proiect de autostrada Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, cu mentiunea: "Tabel de concordanta privind proiectele prioritare in domeniul rutier, identificate de Romania impreuna cu Uniunea Europeana, care urmeaza a fi realizate pana in anul 2015 (si in continuare)".

          Avand in vedere faptul ca inca din anul 1996 a fost prioritizat un traseu care sa lege Ardealul de Bucovina pe aceasta ruta traditionala, este inexplicabila decizia Guvernului Ponta de a exclude acest traseu din prioritatile infrastructurii rutiere romanesti, mai ales ca in ceea ce priveste finantarea unei autostrazi Satu Mare - Suceava, plasarea ei pe drumul european E58 favorizeaza conditiile finantarii cu fonduri europene nerambursabile..

          O Autostrada a Nordului care sa lege 5 judete importante ale tarii, un traseu traditional consacrat, a fost pana acum o speranta pentru 2.435.160 de oamenii din nordul tarii, din Ardeal si Bucovina, o speranta la o infrastructura reala care sa aduca in primul rand fluxuri de investitii si sa reprezinte un principal pilon al dezvoltarii durabile a zonei.

          Noul Master Plan General de Transport pune Nordul intr-o situatie critica din punct de vedere al dezvoltarii economice, il condamna la izolare, reduce fluxurile de investitii in zona si impiedica dezvoltarea durabila a regiunii. Izolarea geografica a Nordului tarii, decalajul de dezvoltare intre aceasta zona si restul tarii se va majora. Moldova este cea mai subdezvoltata regiune a tarii, cu un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 40% mai mic decat media pe tara si principala sursa de emigratie din tara, iar izolarea ei de vest nu va face decat sa creasca si mai mult gradul de saracie si depopulare. Lipsa unei infrastructuri adecvate va scadea calitatea vietii din Ardealul de nord, va reduce investitiile straine si implicit crearea de locuri de munca.

O autostrada care sa lege Ardealul de Bucovina ar duce la dezvoltarea economica a zonei. Autostrada ar favoriza deschiderea regiunilor pentru industrie, economie, transport rutier si turism, ca acestea sa se poata dezvolta pe deplin atat in context intern dar si international. Conectarea infrastructurii de autostrazi cu Europa Occidentala este de o maxima importanta, mai ales pentru multe dintre firmele din Romania care sunt multe dintre ele companii exportatoare.

Dimensiunea turistica nu este de neglijat: orice strategie in ceea ce priveste dezvoltarea turismului se bazeaza in primul rand pe accesul la zonele turistice. In situatia izolarii Nordului din punct de vedere rutier, frumusetile turistice din aceste zone vor fi greu accesibile: statiunea turistica Piatra Fantanele, manastirea Piatra Fantanele, lacul Colibita, Drumul Romanilor - traseu integrat in circuitul turistic, ale carui origini nu au fost clar stabilite de catre arhelogi daca sunt romane sau medievale, bisericile din lemn din Maramures - inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO, trasee montane de o rara frumusete, Parcul National Caliman, izvoarele cu apa termala si cu apa minerala din vatra Dornei, manastirile din nordul Moldovei ca Voronet, Putna, Humor, Moldovita, Sucevita, bijuterii arhitecturale incluse pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO si multe alte obiective turistice care dau farmec nu doar regiunilor din Nord, ci sunt un bun national al Romaniei.

Cetatenii din cele cinci judete din Nord care asteapta construirea autostrazii promise din anul 2006 fac un apel la intreaga clasa politica sa inteleaga importanta economica si sociala, ca si contextul international al unui traseu Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, cu deschidere mai departe, spre Republica Moldova, sa respecte legile tarii si proiectele asumate in trecut si sa reintroduca pe lista de prioritati o Autostrada a Nordului.

Parlamentarii PNL si din celalalte partide care activeaza in aceste cinci judete au inteles, dincolo de culoarea politica, importanta acestui demers si au ales sa isi indeplineasca principalul rol politic, cel de reprezentanti ai cetatenilor si isi asuma sa ii sprijine neconditionat pe cei 2.435.160 de oamenii din Nord in demersul acesta.

Ii invitam alaturi de noi, sa sustina constructia unei Autostrazi a Nordului pe traseul Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, asa cum a fost stabilit prin Legea  nr. 363 din 21 septembrie 2006 , pe toti aceia care cred in respectarea legilor si intereselor tarii, pe toti cei care care, indiferent de zona geografica in care traiesc, nu sunt indiferenti la dezvoltarea economica, sociala si turistica a Romaniei.

 

     Deputat PNL

       Ioan Oltean.

 

.

 

 

INTERPELARE

 Adresata: Dl. Victor Ponta, Prim-Ministru al Romaniei

De catre: Dl. Ioan Oltean, deputat, Grupul parlamentar al PNL; Nechita Stelian Dolha, deputat, Grupul parlamentar al PNL; Senator PNL, Daniel Cristian Florian Grupul parlamentar al PNL; Senator PNL, Dorin Mircea Dobra, Grupul parlamentar al PNL

Obiectul interpelarii: excluderea din noul Master Plan pentru transporturi a autostrazii Satu Mare- Baia Mare -Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, prevazuta si aprobata prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006

 Stimate domnule Prim-ministru,

 Urmarind cu atentie discursul dumneavoastra si al ministrului Transporturilor, dl. Ioan Rus cu ocazia prezentarii prioritatilor de infrastructura rutiera pentru perioada 2015-2016, ce a avut loc marti 13 ianuarie 2015, am constatat ca unul din traseele care leaga doua regiuni istorice extrem de importante ale Romaniei - Bucovina si Ardealul nu se regaseste intre prioritatile Guvernului.

            Dupa cum stiti legatura straveche si cea mai folosita intre aceste doua regiuni istorice este cea prin Pasul Tihuta, DN 17, Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, un traseu consacrat ca legatura rutiera traditionala intre Ardeal si Bucovina.

            Consideram ca acest coridor european care de secole a fost cel mai folosit in relatia EST-VEST a fost totalmente uitat sau neglijat, mai ales in conditiile in care guverne anterioare au luat in calcul aceasta posibila legatura intre Ardeal si Nordul Moldovei. Astfel, o varianta care sa lege Transilvania de Moldova prin Bistrita - Suceava, a fost luata in calcul inca din iulie 1996 cand premier era domnul Nicolae Vacaroiu. Atunci, prin Legea nr 71 din 12 iulie 1996 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Cai de comunicatie, una din autostrazile prevazute era Cluj-Napoca - Dej - Bistrita - Suceava - Botosani - Stefanesti. In anul 2006, Guvernul condus de domnul Calin Popescu Tariceanu a venit cu un nou plan de transport, aprobat prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Retele de transport. In varianta din anul 2006 se propune legarea Ardealului de nordul Moldovei prin autostrada Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava.

            O autostrada a nordului care sa lege 5 judete importante al caror numar de locuitori depaseste 10% din totalul populatiei tarii, un traseu traditional consacrat, a fost pana acum in planul guvernelor, iar speranta oamenilor din nordul tarii, din Ardeal si Bucovina  a fost la o infrastructura reala care sa aduca in primul rand fluxuri de investitii si sa reprezinte un principal pilon al dezvoltarii durabile a zonei.

            Noul Masterplan de transport neglijeaza si ingreuneaza mult deschiderea atat a Ardealului spre Nordul Moldovei, dar si deschiderea Republicii Moldova catre Europa. In ceea ce priveste finantarea unei autostrazi  de tipul Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej -Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, asa cum era prevazuta autostrada in planul de transport din 2006, avand in vedere ca traseul unui astfel de proiect se afla pe ruta drumului european E58, sunt indeplinite conditiile pentru o finantare cu fonduri europene nerambursabile, spre deosebire de celelalte trasee prin care se doreste legarea Transilvaniei de Moldova, care nu sunt situate pe trasee de drumuri europene.

            Alternativa luata in calcul pe varianta Iasi - Piatra Neamt - Tirgu Mures nu trebuie sa blocheze varianta Suceava - Vatra Dornei - Bistrita, care este mult mai uzitata si mult mai necesara.

            Consideram ca in felul acesta drumul expres Cluj - Dej - Bistrita, prevazut in Masterplanul de transport prezentat, ar fi o varianta neimplinita fara continuarea lui pe relatia Bistrita - Vatra Dornei - Suceava - Botosani  - Iasi.

            Din aceste considerente, domnule prim ministru va rugam sa ne clarificati urmatoarele aspecte:

            1). Care este strategia Guvernului Romaniei in ce priveste dezvoltarea turismului in Bucovina si in Ardealul de Nord si cum intentionati sa o realizati?

            2). Care este ratiunea excluderii dintre prioritatile infrastructurii rutiere romanesti a traseului Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, avand in vedere ca in strategiile guvernelor anterioare regasim ca prioritate acest traseu?

3). Exista un studiu de fezabilitate pentru aceasta varianta de traseu Bistrita - Vatra Dornei - Suceava care sa demonstreze ca nu ar fi unul util?  Solicitam raspuns scris.

 

Cu stima,

Deputat PNL, Ioan Oltean

 Deputat PNL, Nechita Stelian Dolha

 Senator PNL, Daniel Cristian Florian Grupul parlamentar al PNL

 Senator PNL, Dorin Mircea Dobra.

 

.

 

INTREBARE

  Adresata: Dl. Ioan Rus, ministru, Ministerul Transporturilor

De catre: Dl. Ioan Oltean, deputat, Grupul parlamentar al PNL

Obiectul intrebarii: excluderea din noul Master Plan pentru transporturi a autostrazii Satu Mare- Baia Mare -Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, prevazuta si aprobata prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006

 Stimate domnule ministru,

                 Cu ocazia prezentarii prioritatilor de infrastructura rutiera pentru perioada 2015-2016, ce a avut loc marti 13 ianuarie 2015 cu participarea primului ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta, am constatat ca nu se inscrie in prioritatile Guvernului traseul traditional intre Ardeal si Nordul Moldovei, prin Pasul Tihuta, DN 17, Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, cu toate ca o legatura Bistrita-Suceava a fost aprobata inca din anul 1996 prin Legea nr 71 din 12 iulie 1996 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Cai de comunicatie, una din autostrazile prevazute era Cluj-Napoca - Dej - Bistrita - Suceava - Botosani - Stefanesti si reluata in anul 2006 prin aprobarea Legii nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Retele de transport. In varianta din anul 2006 se propune legarea Ardealului de nordul Moldovei prin autostrada Petea - Satu Mare - Baia Mare - Miresu Mare - Dej - Bistrita - Vatra Dornei - Suceava.

                Prin noul Master Plan de transport se ingreuneaza deschiderea Est-Vest pe teritoriul Romaniei, condamnand la izolare doua regiuni istorice, dar si deschiderea Republicii Moldova catre Europa.

In ceea ce priveste finantarea unui traseu, asa cum a fost el aprobat prin Legea nr. 363/21.09.2006, avantajul urias il constituie beneficierea de fonduri europene in realizarea acestuia, deoarece se afla pe ruta drumului european E58, spre deosebire de celelalte trasee prin care se doreste legarea Transilvaniei de Moldova, care nu sunt situate pe trasee de drumuri europene.

In cadrul prezentarii prioritatilor de infrastructura rutiera pentru perioada 2015-2016 din data de 13 ianuarie 2015, primul ministrul al Romaniei, domnul Victor Ponta v-a solicitat, pentru ca Master Planul pe transporturi sa nu ramana doar pe hartie, sa faceti "un pas esential" si anume "sa mergeti, sa discutati cu comisiile reunite, comisiile de transport si din Senat, si din Camera Deputatilor, sa aveti o discutie oricat de lunga, la care sa nu vina doar cei din Comisia de Transport, ci si toti ceilalti parlamentari".

Date fiind acestea, va rog sa imi precizati:

Care este ratiunea excluderii dintre prioritatile infrastructurii rutiere romanesti a traseului Bistrita - Vatra Dornei - Suceava, avand in vedere ca in strategiile guvernelor anterioare regasim ca prioritate acest traseu?

 Solicit raspuns scris.

 

 

Cu stima,

Deputat PNL

Ioan Oltean

 

 

0 comentarii3794 vizualizări21 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0