Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Noul Codului Fiscal este o terapie de soc liberala si reprezinta reforma fiscala cea mai ampla de la introducerea cotei unice.

Daca Codul Fiscal este blocat in Parlament de catre PNL, atunci Partidul Liberal Reformator sprijina solutia asumarii raspunderii de catre Guvern. Noul Codului Fiscal este o terapie de soc liberala si reprezinta reforma fiscala cea mai ampla de la introducerea cotei unice, la 1 ianuarie 2005, reforma promovata de guvernul pe care l-am condus. In ciuda tuturor declaratiilor politicianiste ale opozitiei, modificarile de acum, la 10 ani distanta, reprezinta o reforma fiscala de cea mai pura factura liberala. Daca opozitia isi va pune in practica strategia de tergiversare a modificarilor fiscale in Parlament, atunci Partidul Liberal Reformator va sustine o decizie a coalitiei de guvernare de asumare a raspunderii pe noul Cod Fiscal.

Am asistat in ultimele zile la diverse reactii venite din partea spectrului politic cu privire la noul Cod Fiscal pe care Guvernul l-a propus in aceasta saptamana. Recunosc ca ma asteptam la o parte dintre acestea, insa nu pot sa imi ascund surprinderea cu privire la pozitionarea PNL. PNL a cerut Guvernului, cel putin inainte de alianta cu PDL, sa adopte masuri liberale, iar acum se opune vehement lor. Vorbim de masuri esentiale pentru relansarea economica, iar impactul este unul legat de stimularea consumului, de stimulare a economiei romanesti si de atragerea de investitii romanesti si straine. Prin opozitia lipsita de argumente solide, PNL dovedeste ca ar trebui sa isi schimbe denumirea in vechiul PDL.

Vechiul PDL a sustinut in campania din toamna anului trecut ca "o prioritate absoluta revenirea TVA la 19%, intrucat relaxarea fiscala va duce nu doar la imbunatatirea colectarii veniturilor si a sustenabilitatii finantelor publice, ci mai cu seama la cresterea economiei si a nivelului de trai al romanilor". Nu pot sa nu ma intreb cum era posibil ca in toamna anului trecut masurile de reducere a TVA si relaxare fiscala sa fie sustenabile, iar acum cand perspectivele economice sunt chiar mai favorabile, aceleasi masuri sa devina nocive? Nu pot sa nu remarc faptul ca politicienii care au dat tonul criticilor au fost membrii PDL care in 2010 au crescut TVA-ul si au taiat salariile tuturor bugetarilor. Din pacate, disolutia PNL in vechiul PDL, imi arata ca acest partid a renuntat sa reprezinte electoratul de centru-dreapta.

Modificarile de la noul Cod Fiscal confirma ca am avut dreptate cand am sustinut ramanerea liberalilor la guvernare. Este nevoie de un partid liberal care sa sustina de la guvernare o agenda liberala pentru Romania. Partidul Liberal Reformator este singurul partid liberal din Romania si dezbaterea din aceste zile demonstreaza acest lucru.

Romania are nevoie acum de o terapie economica de soc liberala, iar in urmatoarele saptamani, obiectivul tuturor fortelor politice, impreuna cu mediul de afaceri si reprezentantii societatii civile, trebuie sa fie dialogul deschis pe marginea lui. Fac, deci, un apel pentru a iesi din logica conflictului si accederii la putere cu orice pret. Economia romaneasca are nevoie de un armistitiu politic pentru a incepe sa punem in aplicare acest Cod Fiscal de sorginte liberala.

 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Partidului Liberal Reformator

 Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal Reformator

0 comentarii2464 vizualizări22 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0