Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
O zi trista pentru maghiarii din Bistrita.

Ca in fiecare an, si anul acesta maghiarii din Bistrita in cadrul unei ceremonii de comemorare pe data de 24 februarie, si-au onorat eroii maghiari si secui care au fost macelariti de catre generalul Basta cu 413 ani in urma. La ceremonie au fost prezenti reprezentantii Bisericiilor Istorice Maghiare, protopopul romano-catolic Geréd Péter, preotul reformat András Péter, respectiv presedintele UDMR organizatia judeteana Bistrita-Nasaud, Décsei Atilla, presedintele Fundatiei Culturale Transilvania filiala Bistrita, Plesch Katalin, presedintele UDTM Bistrita, Zoltán-Sipos Timea, profesorii si elevii de la sectia maghiara ai Colegiului National Andrei Muresanu, si circa cincizeci de maghiari din Bistrita. S-au depus flori, coroane la monumentul din Cimitirul Central Evanghelic, ridicat in anul 2002, in memoria sutelor de maghiari si secui bistriteni aparatori ai Cetatii Bistrita si locuitorilor acestuia, ucisi intr-un mod crud pe data de 24 februarie 1602, in Duminica Reminiscere de catre mercenarii valoni ai generalului Basta.

In cadrul ceremoniei fiecare reprezentant al Bisericiilor Istorice Maghiare a explicat importanta cunoasterii trecutului istoric, relevanta acestui evenimentului tragic, respectiv protopopul romano-catolic Geréd Péter a prezentat pe scurt istoria, a rasfoit paginiile ingalbenite a trecutului si a explicat ce s-a intamplat de fapt pe data de 24 februarie 1602, zi care este cunoscuta si mentionata astazi ca Duminica neagra a bistritenilor, Duminica Reminiscere. Lakatos Árpád, elev al Colegiului National Andrei Muresanu, conform traditiei, a recitat o poezie a scriitorului contemporan Fazekas István intitulata Duminica neagra (Fekete vasárnap). Anul acesta si-a facut aparitia un nou poem, care a fost recitat de insusi autorul lui Péter Veselovszky Éva, cu titlul Ardeal.

Monumentul din Cimitirul Central a fost inaugurat dupa 400 de ani de la tragicul eveniment, si de atunci bistritenii de etnie maghiara in fiecare an in memoria acestei zi sangeroase de 24 februarie se intrunesc in fata monumentului pentru a le arata respect eroilor maghiari si secui care au aparat cu pretul vietii lor Cetatea Bistrita.  

 

 

Biroul de presa UDMR,

Zoltán-Sipos Timea.

0 comentarii2478 vizualizări25 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0