Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Noul Cod Fiscal propus de Guvern avantajeaza multinationalele in detrimentul IMM-urilor si intreprinzatorilor autohtoni.

Noul Cod Fiscal propus de Guvern avantajeaza multinationalele, dar sufoca IMM-urile si intreprinzatorii autohtoni, ducand la distrugerea clasei de mijloc din Romania. Partidul Romania Unita solicita de aceea punerea in discutie publica a celor doua coduri, Fiscal si de Procedura Fiscala, pentru a permite tuturor expertilor sa ofere, public, pozitii de sustinere sau de contestare, documentate si justificate cu studii sau simulari econometrice proprii, care sa elimine din dezbaterea publica calculele aritmetice simple prin aplicarea unor puncte procentuale la veniturile bugetare actuale.

Un proiect atat de important ca noul Cod Fiscal nu poate fi lansat in dezbatere publica pentru doar 10 zile, cand legea prevede cel putin 30 de zile. Mai mult, la numai o zi dupa prezentarea publica a schitei fiscale, ministrul de finante Valcov a iesit public din nou pentru a anunta modificarea schitei: aplicarea TVA si a noilor accize inainte de termenele din schita initiala. La cateva zile, premierul Victor Ponta a anuntat public intentia angajarii raspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal pentru a evita o dezbatere serioasa in Parlament.

Faptul ca Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe viitorul economic al Romaniei este de neconceput. Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul ca proiectul nu mai urmeaza procedura legislativa prevazuta in regulamentele celor doua Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice. De ce mai exista comisiile parlamentare de buget - finante si celelalte legate de domeniul economic, daca Guvernul le stie pe toate? Oare Guvernul nu considera Parlamentul un for decizional, ci doar o masinarie de vot? Adoptarea unui proiect de lege pe aceasta cale reprezinta o masura de ocolire a regulilor procedurii legislative care poate fi justificata doar de imprejurari exceptionale. Aceasta procedura extraordinara este menita sa ocoleasca dezbaterea, motiv pentru care Partidul Romania Unita isi propune sa fie vocea din Parlament a intreprinzatorilor romani care altfel nu au posibilitatea sa transmita decidentilor necesitatile economiei reale.

Solicitam in acest sens eliminarea din Codul Fiscal a discriminarii de tratament fiscal a grupurilor de firme cu actionariat autohton, carora nu li se permite - similar cu drepturile acordate firmelor internationale cu sediul fiscal in alte tari - sa-si consolideze fiscal rezultatele la nivel de grup si sa plateasca impozitul pe profit aferent rezultatului consolidarii.

Suntem impotriva descurajarii totale a muncii bazate pe competenta, materializate prin statutul de P.F.I., P.F.A. sau Drepturi de autor. O astfel de abordare ii desconsidera pe cei care platesc taxe si impozite pentru munca lor competenta, indiferent de nivelul de calificare, abordare complet gresita si birocratic abuziva, in contradictie totala cu practicile din tarile membre U.E. .

Solicitam de asemenea ca intreprinzatorii debutanti sa fie scutiti timp de 2 ani de la plata impozitelor in anumite conditii.

 

Partidul Romania Unita, analizand  solicitarile mediului de afaceri care nu a fost invitat sa participe la constructia Codului Fiscal, mai propune si urmatoarele masuri benefice pentru IMM-uri si pentru MEDIUL DE AFACERI autohton, cerute de intreprinzatorii din Romania:

 

  1. Infiintarea unui fond de investitii cu capital de risc, prin participarea statului intr-un parteneriat deschis si a unor banci / institutii financiare interesate, care sa permita sectoarelor generatoare de crestere sa acceada la surse alternative de finantare, in conditiile in care sectorul bancar este deosebit de rezervat in a-si asuma riscurile pe care le implica aceasta categorie de clienti/activitati;
  2. Reglementarea cadrului juridic necesar implementarii de "business angels", ca alternativa, la nivel micro, a bursei de valori, atragand capital dinspre investitori inspre firme mici, necotate;
  3. Elaborarea unui cadru normativ specific pentru categoria IMM-urilor care activeaza in domeniul cercetarii - dezvoltarii si inovarii ori care initiaza proiecte in acest domeniu;
  4. Capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Sprijinirea IMM-urilor aflate in dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care sa includa si folosirea fondurilor europene.
  5. Scutirea (suportarea, de la Bugetul de stat), pentru o perioada de 1 an, a contributiilor sociale datorate de angajatori cu sediul social in zona rurala, in cazul angajarii cu contract de munca pentru o durata cel putin 2 ani, a tinerilor cu varsta sub 25 de ani din mediul rural.
  6. Adoptarea legislatiei care sa stimuleze utilizarea tranzactiilor electronice si reducerea semnificativa a operatiunilor cu numerar, masura care va avea ca efect imediat cresterea veniturilor impozabile ale contributorilor si reducerea evaziunii fiscal si care ii va ajuta pe micii comercianti sa faca fata competitiei.
  7. Acordarea de facilitati fiscale pentru tinerii romani din strainatate care activeaza in anumite domenii de interes (ex.: informatica, cercetare, inovare, transfer tehnologic etc.) si care decid sa profeseze in tara;
  8. Masuri de aparare comerciala in piata UE, in vederea diminuarii concurentei neloiale create de catre accesul pe piata interna a produselor contrafacute si a produselor cu pret de dumping.
  9. Single Control Act/Aplicarea registrului unic de control. Eliminarea controalelor repetate in mod nejustificat la acelasi agent economic (prin coordonarea intre institutiile statului). Un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilita si preanuntata si cu durata maxima (30 zile pentru IMM si 90 de zile pentru marii contributori).

10. Imbunatatirea reglementarilor privind controalele pentru exercitarea cu prioritate a functiei preventive a controlului, cu informarea corespunzatoare si stabilirea de avertismente prealabile sanctiunilor pecuniare in cazul microintreprinderilor si intreprinderilor mici, responsabilizarea functionarilor cu atributii de control, eliminarea practicilor controalelor excesive si a amenzilor exagerate pentru IMM-uri;

11. Reglementarea reala si concreta a principiului "in dubio contra fiscum", cu aplicarea sincera a interpretarii celei mai favorabile contribuabilului, pentru ca acesta sa nu fie sanctionat pentru imperfectiunile cadrului normativ;

12. Continuarea procesului de simplificare a procedurilor administrative si fiscale prin reducerea cu cel putin 10% a acestora;

13. Reducerea cu minimum 25% a numarului de plati fiscale pentru intreprinzatori, aflat la cel mai ridicat nivel din UE: de 3,11 ori mai mare decat media europeana

14. Realizarea inventarului complet al taxelor fiscale si nefiscale, al avizelor, autorizatiilor si licentelor necesare desfasurarii activitatilor comerciale, inclusiv a procedurilor aplicabile pentru obtinerea acestora, care sa fie accesibile on-line si care sa contina informatii actualizate si practice pentru IMM-uri.

15. Completarea Codului fiscal cu o prevedere privind limitarea la nivelul maxim al debitului principal a cuantumului penalitatilor si dobanzilor penalizatoare calculate pentru debitele la bugetul de stat/local sau la bugetele fondurilor de asigurari sociale obligatorii pentru contribuabilii care se incadreaza in categoria IMM-urilor;

16. Reglementarea exonerarii IMM-urilor de la plata penalitatilor si dobanzilor penalizatoare al caror cuantum depaseste debitul principal, calculate in ultimii 5 ani, in mod similar cu masura exonerarii de la plata unor sume pentru salariatii platiti din bani publici.

17. Unificarea declaratiilor care au legatura cu TVA (D300; D390; D394)

18. Comasarea declaratiilor D 205 in D 112

19. Toate declaratiile/deciziile/ actele pe care o persoana (juridica si/sau fizica romana si/sau nerezidenta) trebuie sa le depuna la ANAF/M.F.P. sa aiba un numar unic si sa nu existe declaratii/decizii/alte acte fara codificare.

20. Reducerea la un numar mai mic de 150 a celor 276 de declaratii fiscale.

21. Facilitarea incasarilor bugetare prin mentionarea platilor electronice acceptate pe actele administrative de impunere sau sanctionare;

22. Infiintarea unui organism parlamentar de monitorizare pentru cresterea transparentei utilizarii banilor publici. Se vor raporta si urmari toate contractele publice cu valoare mai mare de 100.000 euro.

 

Deputat Paul Dumbravanu

Vicepresedinte al Partidului Romania Unita

0 comentarii2457 vizualizări27 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0