Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Regele Cioaba de la Sibiu isi bate joc si de romii bistriteni.

Presedintele Partidei Romilor Bistrita-Nasaud, consilierul judetean Emil Neia Lacatus a luat cunostiinta cu profunda indignare de modul cum "Majestatea Sa", regele Cioaba de la Sibiu isi bate joc de tiganii lui creduli si fara scoala. Speta o constituie pensiile pe care statul german le acorda supravietuitorilor deportarilor in Transnistria. Contextual, presedintele Lacatus a aflat de faptul ca in comunitatile compacte de tigani din judetul Bistrita-Nasaud se vehiculeaza si ideea obtinerii de pensii pentru urmasii acestora.

 

El avertizeaza solicitantii de astfel de pensii sa nu creada in intermediarii care merg in comunitati, spun ca fac dosarele necesare si iau bani de la oameni:" Sunt bani dati degeaba, pentru ca ambasada germana a precizat clar conditiile in care se acorda aceste pensii. Am mai fost informat ca regele Cioaba taxeaxa rezolvarea fiecarui dosar cu suma de 20 de lei, desi initiativa statului german se referea la deportatii supravietuitori, pretinsul «rege» Cioaba a lansat ideea ca va da in judecata statul german pentru a obtine pensii si pentru urmasi. Dorin Cioaba a anuntat ca peste 6.000 de etnici romi din Romania, urmasi ai celor deportati in Transnistria in urma cu 70 de ani, solicita Germaniei sa le plateasca pensii de urmas lunare in valoare de 200 de euro, plus o despagubire de 20.000 de euro, cat ar fi insemnat aceasta pensie daca ar fi incasat-o in ultimii opt ani", explica Emil Neia Lacatus.

 

Presedintele Emil Neia Lacatus atrage atentia asupra escrocheriei pe care o infaptuieste asa-zisul rege Cioaba si ii roaga pe toti tiganii sa ramana la casele lor si sa nu mai cheltuie bani pentru a merge la Sibiu, dar, mai ales sa ii plateasca lui Dorin Cioaba suma de 20 de lei pentru un serviciu care nu il va face niciodata.


 Partida Romilor Bistrita-Nasaud ii informeaza pe toti cei interesati de faptul ca numarul pensiilor care vor fi acordate in intreaga tara va fi de aproximativ 200, de ele urmand sa beneficieze prioritar beneficiarii compensatiilor acordate de Germania la inceputul anilor 2.000. Statul german acorda pensii romilor supusi regimului de munca fortata in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Pentru obtinerea pensiei trebuie inaintat Agentiei Nationale pentru Romi un dosar cuprinzand acte de stare civila, un certificat din partea Arhivelor Statului care sa ateste statutul de fost deportat sau declaratii ale unor martori in acest sens, o declaratie notariala si un extras de cont in euro, in care va fi virata pensia. Dosarele sunt ulterior inainte Casei de Pensii germane, care transmite acordul de plata persoanei vizate. Pensia poate fi acordata si sotilor supravietuitori ai deportatilor daca acestia au decedat. Cuantumul pensiilor urmeaza sa se ridice la 25-200 de euro, in functie de durata deportarii, ea urmand sa fie platita retroactiv, pe ultimii opt ani. Tiganii care au muncit fortat in Transnistria au primit in anul 2000 in jur de 7000 de euro.

 

Biroul de presa

0 comentarii2562 vizualizări01 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0