Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Clubul Ecologist Roman - un Greenpeace al strategiilor economice, sociale si politice nationale.

Dupa un model ce se pare ca va fi pus in practica de parlamentarii europeni - un ONG  FINANCE WATCH, un fel de Greenpeace al finantelor, dedicat punctelor de vedere ale societatii civile europene in domeniul financiar bancar - ia nastere astazi CER, un organism care isi propune sa devina un glas puternic al celor care vor sa se implice activ in evolutia fenomenului social-economic romanesc.

Daca ONG-ul european va fi format din europarlamentari, Clubul Ecologist Roman este format din reprezentanti de varf ai lumii academice, universitare, culturale, artistice, dar si ai mediului de afaceri din ROMANIA.

Dintre membrii fondantori enumeram: Acad. prof. dr. Razvan Theodorescu, Acad. Prof. dr. Gheorghe Udubasa, prof. dr. Aureliu Leca, prof. dr. Mircea Cosea, prof. dr. Lucian Matei, dr. Mioara Roman, dr. Florin Rotaru, prof. dr. Ionut Chitescu, prof. dr. Vasile Raduca, dr. Ing. Mihai Maftei, prof. dr. Eugen Marin, prof. dr. Gheorghe C. Popescu, Mirica Dumitrescu, regizorul Petre Nastase, actorul Cristian Eugen Motriuc, Gheorghe Turda, Constantin Dumitru, Danut Pop, Alina Muthi, Aurelian Dragut, Negus Ioan, Lucian Dumitra, Vasile Stroe, pictorul Eugen Vasile, regizorul Gheorghe Preda, Mugurel Vrabete (Holograf), Adrian Maghinici.

In cadrul sedintei de constituire a Clubului Ecologist Roman, domnul academician prof. univ. dr. Razvan Theodorescu a fost ales in functia de presedinte al C.E.R.

C.E.R va fi o tribuna de la inaltimea careia se vor prezenta opiniile, sugestiile, criticile insotite intotdeuna de solutii constructive si strategiile propuse de reprezentanti de frunte ai societatii civile.

C.E.R se va manifesta ca un proiect national si va initia parteneriate cu diverse structuri academice romanesti si internationale, cu diverse ONG-uri europene si va solicita sprijinul Comisiei europene in atingerea scopului declarat de a demonstra ca atunci cand societatea civila se mobilizeaza cu adevarat si isi spune cu fermitate si profesionalism punctul de vedere, autoritatile sunt obligate sa ia act si sa reactioneze in consecinta.

 

 

 

                                        Solutia PER la Guvernul FMI

 

              Recentele manifestari ale FMI  in Romania mi-au atras atentia in mod deosebit: intalniri cu sindicatele, discutii cu patronatele, prezentare de programe economice, etc. Asumarea de catre FMI a pozitiei de adevarat guvern al Romaniei si transformarea guvernului Boc intr-un pseudo-guvern fara coloana verticala si demnitate, m-au determinat sa lansez o provocare societatii civile romanesti - este oare imposibil  sa iesim din pasivitate si din eterna noastra expectativa si sa cerem elitei noastre sa se manifeste si sa dea un raspuns pe masura asa zisilor nostri guvernanti? Raspunsul a venit prompt si el a insemnat infiintarea Clubului Ecologist Roman.

               Initiere acestui CER a avut cel putin doua scopuri clare:

- mobilizarea societatii civile romanesti, mai ales acea parte care a preferat sa priveasca cu tristete la spectacolul degradant al inversiunii valorilor in Romania;

- confirmarea faptului ca elitele Romaniei pot gasi si propune solutii la gravele probleme cu care ne confruntam.

               Istoria polica a ultimilor 21 de ani ne-a aratat ca din cauza uneori a  manipularii, alteori a neimplicarii si neparticiparii celor care au dreptul sa aleaga, aproape aceleasi figuri si partide politice - indiferent de schimbarea doctrinei sau denumirii - au fost cele care au decis si au guvernat tara in asa maniera ,incat acum sa traim dupa o reteta FMI aplicabila tuturor tarilor din lumea a treia. Dar nu Fondul a creat haosul in care traim, ci incompetenta, lipsa de profesionalism, lacomia si dezinteresul celor care au guvernat Romania timp de 21 ani.

               Raspunsul PER la aceasta situatie dramatica, la involutia educationala si culturala, la gravele probleme din sistemul de sanatate, la umilirea pensionarilor si militarilor va consta, pe de o parte in programele economice si sociale pe care le propunem, si pe de alta parte in constituirea unui forum al societatii civile capabil sa trezeasca la realitate o natiune resemnata.

               Un nou inceput pentru PER inseamna recunoasterea faptului ca un partid care se respecta trebuie sa ramana ancorat in societatea civila si in problemele cu care aceasta se confrunta. Orice indepartare de societatea din care s-a nascut reprezinta o rupere a partidului de insusi scopul pentru care a fost creat.

               CER trebuie sa se manifeste ca o platforma pentru strategii, proiecte, programe, dar si ca un mecanism de autocontrol si critica dura, dar constructiva pt toate masurile economice si sociale ce vor fi prezentate opiniei publice.

               Daca prin demersul nostru vom reusi sa declansam o schimbare de atitudine, sa convingem valorile acestei tari sa se manifeste, sa propunem solutii alternative viabile, inseamna ca intr-adevar PER va putea juca un rol important in ceea ce se doreste e fi SCHIMBAREA in bine a Romaniei.

                                                                      Prim-vicepresedinte Viorel Pana

1 comentariu2877 vizualizări11 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0