Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Proiect de lege privind revenirea la denumirea oficiala de "tigani" a persoanelor intitulate "de etnie roma".

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

  1. Denumirea oficiala a etniei rome in Romania revine la denumirea de etnie "tiganeasca".
  2. Etnicii romi se intituleaza in mod oficial "tigani".
  3. Denumirile "tigan", "tiganesc" si derivatele lor nu sunt folosite in sens peiorativ.
  4. Toate documentele si denumirile oficiale din Romania utilizeaza denumirea de "tigan", "tiganesc" si derivatele lor in loc de "rom", "rrom", "romani" si derivatele lor.

 

 

 

Initiator:

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita

 

Expunere de motive

 

Proiectul de lege privind revenirea la denumirea oficiala de "tigani" a persoanelor intitulate de etnie roma are in vedere restabilirea corectitudinii acestei denumiri si evitarea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de "rom".

Aceasta confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine Romaniei si romanilor, ultimul caz in acest sens fiind documentarul injurios "The Romanians are coming" difuzat de canalul britanic Channel 4 si care a fost vizionat de milioane de cetateni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia intre romi si romani, titlul sau fiind despre venirea romanilor in Marea Britanie, dar materialul punand accentul pe comportamentul si viata tiganilor in Marea Britanie.

Documentarul amintit mai sus este doar un exemplu despre felul in care confuzia dintre rom si roman a fost exploatata de media occidentala pentru a denigra imaginea Romaniei si a-i transforma pe romanii aflati in afara tarii intr-o categorie respinsa de societate, acuzata de diferite lucruri nereale, situatie cu care se confrunta foarte multi romani nu doar cand doresc sa lucreze in tarile europene, ci si cand se duc acolo pentru turism.

Din cauza acceptarii oficiale a denumirii de rom, Romania si-a schimbat si abrevierea internationala care era "ROM" si a trecut la "ROU", pentru a evita confuzia. Este o premiera internationala ca un stat sa isi schimbe abrevierea denumirii pentru ca i-a acordat unei minoritati o denumire asemanatoare cu a sa.

Termenul de "tigan" si "tiganesc" propus de lege nu este folosit in sens peiorativ, el fiind folosit pe scara larga si in alte limbi europene, la fel ca si denumirea de "gypsy", cuvantul "rom" fiind o inventie recenta: Gypsy in engleza, Gitano in spaniola, Gitans  sau Tsiganes in franceza, Cigány in ungureste, Ciganos in portugheza, Zigeuner in germana si olandeza, Zingari in italiana, cikany in ceha, cigani sau cigane in limbile slave.

Pentru o perioada lunga de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de "Gypsies", iar nu de "rom", in mod oficial, incepand cu 1969, data la care un document oficial al CE a facut referire la aceasta etnie. 

Prin prezentul proiect de lege, denumirea oficiala a etniei rome sau rrome in Romania revine la denumirea de etnie "tiganeasca", iar etnicii romi vor fi intitulati in mod oficial "tigani".

De asemenea, toate documentele si denumirile oficiale din Romania vor utiliza denumirea de "tigan", "tiganesc" si derivatele lor in loc de "rom", "rrom", "romani" si derivatele lor.

Denumirea de rom/rrom a fost asumata de statul roman printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman in anul 2000 (Nr. D2 / 1094 din 29.02.2000) si constituie o greseala majora. Din textul memorandumului se vede cum statul roman s-a aratat dispus sa accepte aceasta denumire desi contravenea direct intereselor sale si avea sa dea nastere unor confuzii dramatice pentru romanii aflati in afara granitelor.

Prezentul proiect de lege isi propune sa remedieze aceasta confuzie si sa readuca lucrurile in fagasul lor firesc.

Avand in vedere argumentele mai sus exprimate, consideram oportuna adoptarea prezentei propuneri legislative.

 

Initiator

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita

0 comentarii2429 vizualizări28 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0