- Este un caz fara precedent in domeniul legislatiei muncii, ca o modificare a Codului Muncii sa nu multumeasca nici patronatele si nici sindicatele.
- Dupa foarte multe runde de negocieri nu s-a ajuns la niciun acord intre Guvern si partenerii sociali.
- Actuala modificare nu este impusa de negocierile cu Fondul Monetar International asa cum vor sa ne faca sa credem unii membri ai PDL.
- Este nefireasca graba Guvernul de a-si asuma raspunderea pe Codul Muncii. Codul Muncii este important, dar NU este o URGENTA implementarea sa.
- Modificarile la Codul Muncii trebuie facute temeinic, prin dialog cu actorii sociali implicati.
- Asumarea raspunderii nu va aduce nimic bun pentru Codul Muncii. Se va ajunge la o forma incorecta a legii, atat din punct de vedere economic, cat si social.
- Codul Muncii in viziunea actualului Guvern:
o NU incurajeaza competitia, competenta si crearea de locuri de munca;
o NU este elaborat pe baza consultarilor cu partenerii sociali;
o NU armonizeaza realitatea din piata muncii cu posibilitatile reale ale angajatorilor;
o NU creaza conditii pentru scaderea somajului si reducerea muncii la negru.
- Partidul Conservator, impreuna cu celelalte partide din USL, va incerca sa transpuna in plan legislativ propunerile comune ale patronatelor si sindicatelor privind Codul Muncii.
- In conditiile in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii, sfidand astfel dialogul si partenerii sociali, USL ia in calcul depunerea unei motiuni de cenzura.
- Numai o motiune de cenzura ar mai putea sa-l scape pe BOC de rusinea demiterii din functie.
- In urma declaratiilor facute, fara pic de responsabilitate, premierul este de parere ca "obiectivul Guvernului este acela de a avea mai multe locuri de munca".
- Declaratia premierului este o minciuna! CODUL MUNCII NU "PRODUCE" LOCURI DE MUNCA!
- Boc incearca, prin astfel de declaratii sa ne imbrace mai frumos un cod al muncii care nu este flexibil si care are clauze unilaterale pentru angajatori.
- In viziunea Guvernului Boc, angajatii devin sclavi ai angajatorilor.
- Extinderea de la durata contractului individual pe durata determinata de la 24 de luni la 36 de luni nu va aduce nimic bun angajatului. Din contra, va aduce instabilitate pe piata muncii din Romania, prin instabilitate asupra evolutiei angajatului.
- Desfiintarea contractelor colective de munca va fi o lovitura grea pentru bugetari, pentru ca Guvernul le pregateste noi disponibilizari (pana la 200.000 de salariati in acest an).
- Prin desfiintarea acestor contracte angajatii care sunt disponibilizati nu vor mai beneficia de salarii compensatorii.
- In plus, angajatorul poate modifica contractele de munca, conform noul Cod al Muncii, fara a-l mai consulta pe angajat.
Biroul de presa
0 comentarii | 42 vizualizări | 22 februarie 2011 |