Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 14 Aprilie 2024 - 14587
Am ramas socat de modul cum agricultorii din intreg judetul Bistrita-Nasaud sun tratati la APIA.

In aceste zile am fost nevoit sa ajung la APIA Bistrita-Nasaud pentru a-mi rezolva mai multe probleme legate de ferma pe care o administrez. Trebuie sa spun ca am ramas socat de modul cum agricultorii din intreg judetul Bistrita-Nasaud sun tratati la aceasta institutie. Dar, nu aceasta e problema majora, ci situatia in care se gasesc cei care trebuie sa depuna cererile pentru platile suprafata, si nu au facut-o pana pe data de 15 iunie. Consecinta nu este decat una singura:  fermierii si agricultorii vor avea de suferit din cauza incompetentei Ministerului Agriculturii si a Guvernului care a modificat legislatia de opt ori in doua luni. Din ceea ce stiu eu, in Bistrita-Nasaud  s-au depus doar 40% din cereri, ceea ce inseamna ca restul de 60 la suta vor fi obligati sa plateasca penalizari de 1% pe zi. Cu siguranta vorbim de foarte multi bani care vor fi platiti pentru aceasta penalizare, pentru ca daca ferma mea are de incasat o suma de 1 milion de lei sa spun, eu voi plati 100 de mii de lei pe zi.

Vinovati de aceasta situatie dezastruoasa sunt atat Guvernul, cat mai ales Ministerul Agriculturii, la care, putem adauga si acele primarii care nu au fost deloc interesate de toate aceste lucruri.

Cum s-a ajuns in acest blocaj? E simplu: o data cu publicarea tardiva a formularelor de cerere unica pentru platile directe pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu si-au putut inregistra cererile din cauza ca o parte a sistemului online nu a functionat. Mai exact,  dupa ce au anuntat ca beneficiarii pot depune cererea numai dupa completarea online a datelor, oamenii nu au putut sa isi declare efectivele de animale detinute. Astfel, doar marii fermieri - cei care au ferma impartita pe mai multe societati si care gestioneaza separat partea de vegetal si cea de zootehnie, pot sa ceara subventie. Iar numarul acestor beneficiari este infim, motiv pentru care procentul celor care au depus cererea de plata pana acum este cel care il cunoastem.

PMP Bistrita-Nasaud, eu personal, ne declaram ingrijorati de aceasta situatie si putem sa spunem fara ocolisuri ca actuala Putere, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, intreg Guvernul condus de Victor Ponta pot fi acuzati de sabotarea agriculturii romanesti, cat si a celei din Bistrita-Nasaud.

 

Ionut Simionca, Presedinte PMP Bistrita-Nasaud.

 

 

0 comentarii2870 vizualizări16 iunie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0