Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Propunere legislativa privind Fondul pentru Viitorul Romaniei.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

  1. Prin prezenta lege se infiinteaza Fondul pentru Viitorul Romaniei, prescurtat FVR.
  2. Fondul pentru Viitorul Romaniei este alcatuit din sumele provenite din taxa de responsabilitate sociala.
  3. Orice companie a carei cifra de afaceri anuala depaseste echivalentul in lei a 10 milioane de euro plateste la incheierea anului fiscal taxa de responsabilitate sociala care este echivalentul a 0,5 la suta din cifra de afaceri.
  4. Fondul pentru Viitorul Romaniei este administrat de Banca Nationala a Romaniei.
  5. (1). Fondurile colectate din taxa de responsabilitate sociala in cadrul Fondului pentru Viitorul Romaniei sunt pastrate intr-un cont special dedicat al Bancii Nationale a Romaniei, avand ca utilizare plata lunara de burse scolare de merit pentru toti elevii care obtin la toate materiile pe perioada anului scolar calificativul de "Foarte bine" pentru ciclul primar sau premiul I, II sau III in cadrul sistemului educational de stat in ciclul gimnazial sau liceal, precum si pentru toti elevii din sistemul de invatamant preuniversitar calificati la olimpiadele nationale sau internationale.

(2). Bursa FVR se acorda pe o perioada de un an calendaristic incepand cu luna    imediat urmatoare incheierii anului scolar. Dupa adoptarea prezentei legi, acordarea burselor FVR incepe imediat dupa incheierea anului fiscal in curs pana la incheierea anului scolar.

(3). Fiecare unitate de invatamant in care se predau cursuri la clasele I-XII va comunica imediat Bancii Nationale a Romaniei dupa emiterea diplomelor la sfarsit de an scolar numarul de premianti si numarul de elevi olimpici calificati la olimpiadele nationale sau internationale pentru acordarea de burse FVR, precum si contul institutiei de invatamant pentru trimiterea sumei care sa acopere plata burselor FVR pentru 12 luni.

(4). Institutia de invatamant va inmana bursa lunar pe baza de chitanta mamei, tatalui daca elevul este doar in ingrijirea acestuia sau tutorelui legal.

(5). In cazul copiilor institutionalizati care se incadreaza in prevederile prezentei legi, bursa va fi preluata de institutia care raspunde de elev care va face dovada felului in care foloseste aceasta suma pentru nevoile elevului premiant.

(6).Cuantumul bursei FVR va fi de 500 RON pentru elevii care au obtinut premiul I, de 400 RON pentru elevii care au obtinut premiul II si de 300 RON pentru elevii care au obtinut premiul III, de 500 de RON pentru elevii din ciclul primar care au obtinut in decursul anului scolar doar calificative de "Foarte bine" si de 500 de RON pentru elvii care s-au calificat la olimpiadele nationale sau internationale.

(7). Institutiile de invatamant au obligatia sa foloseasca sumele primite pentru bursele FVR doar in acest scop si sa achite suma lunara aferenta fiecarui elev premiant in prima saptamana a fiecarei luni.

  Sumele colectate in Fondul pentru Viitorul Romaniei care depasesc necesarul asigurarii burselor FVR se capitalizeaza, urmand a fi folosite in acelasi scop in anii urmatori, asigurand continuitatea burselor.

  Initiator:

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita

 

 

 

 

PARLAMENTUL ROMANIEI, CAMERA DEPUTATILOR,  Expunere de motive. Propunerea legislativa privind Fondul pentru Viitorul Romaniei (FVR) are in vedere stimularea elevilor de elita si acordarea unui sprijin material pentru ca acestia sa isi poata desfasura in conditii normale studiile. Bursele FVR vor incuraja, de asemenea, competitia scolara si vor crea respect social pentru elevii care invata bine, supusi de multe ori dispretului in societatea romaneasca post-decembrista in care valorile au fost rasturnate, meritocratia anulata, iar anti-modelele promovate si recompensate.

Statul roman are datoria sa investeasca in viitorul reprezentat de copii, dar alocatiile nediferentiate, chiar daca necesare, nu reusesc sa faca acest lucru atat din cauza sumelor mici, cat si din cauza ca nu exista criterii de acordare. Bursele FVR merg, dimpotriva, in zona de elita a elevilor, la premianti si la cei care se califica pentru olimpiadele nationale si internationale, stimuland astfel meritocratia de care Romania are atata nevoie intr-o perioada in care valorile sunt ignorate, iar prostul gust si smecheria sunt asezate pe piedestal.

Taxa de responsabilitate sociala prin care vor fi colectati banii necesari burselor FVR constituie, la randul ei, un demers necesar pentru ca marile corporatii isi scot banii din tara prin diferite mijloace, nu intotdeauna legale, niciodata morale, iar societatea romaneasca nu se alege cu nimic. Profitul companiilor mari trebuie sa se intoarca si in beneficiul tarii, nu doar sa dispara peste hotare, iar bursele FVR reprezinta o mica contributie a celor care beneficiaza de pe urma Romaniei prin care sa isi aduca obolul si la binele acestei tari de pe care se profita atat de usor, dar de viitorul careia nu-i pasa nimanui.

Prezentul proiect de lege are ca scop si incurajarea evolutiei demografice, grav afectate de perioadele de criza succesiva si de decadere economica a Romaniei din ultimii 25 de ani. Cresterea copiilor nu mai trebuie sa fie o povara pentru familiile de romani, ci o bucurie si o responsabilitate a intregii societati daca dorim ca natiunea romana sa aiba un viitor, si tocmai de aceea sprijinirea elevilor merituosi cu burse reprezinta solutia prin care statul roman poate contribui la incurajarea familiilor si la cresterea generatiilor viitoare pe care Romania sa se poata baza.

Avand in vedere argumentele mai sus exprimate, consideram oportuna adoptarea prezentei propuneri legislative.

 

Initiator

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita.

0 comentarii2597 vizualizări23 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0