Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Solutii concrete pentru 1,7 milioane de romani cu dizabilitati.

Un Pact National pentru Persoanele cu Dizabilitati care sa prevada acordarea de subventii la angajarea acestor persoane, o Lege a Educatiei pentru cei cu nevoi speciale, acordarea de tichete speciale, infiintarea functiei de consilier al Primului-ministru pe problematica dizabilitatii, sprijin financiar pentru persoanele cu invaliditate care urmeaza programe de formare profesionala - acestea au fost doar cateva dintre masurile inaintate de Fundatia Stanga Democratica (FSD) in cadrul dezbaterii organizate la Biblioteca Nationala a Romaniei, cu tema "Reforma sistemului de dizabilitati din Romania: cerinte si perspective".

Evenimentul a fost moderat de europarlamentarul PSD Victor Negrescu, unul dintre initiatorii FSD, la dezbatere participand de asemenea Ionut Vulpescu, Ministrul Culturii, Matei Ghigiu, membru in Grupul de experti ai FSD, deputata PSD Cristina Nichita, Ciprian Necula, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, precum si alti reprezentanti ai Fundatiei, membri ai societatii civile si ai structurilor asociative reprezentative pentru persoanele cu dizabilitati.

Matei Ghigiu, membru in Grupul de experti ai FSD, a prezentat solutiile propuse de Fundatie pentru imbunatatirea situatiei persoanelor cu dizabilitati din Romania si extinderea drepturilor acestora. Printre acestea se numara si infiintarea Consiliului National pentru Educatie Speciala, elaborarea unei noi legi a dizabilitatii bazata pe principiile Conventiei ONU, infiintarea Centrului National de Studii in domeniul dizabilitatii, dar si multe altele.

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat ca este vorba despre o serie de masuri concrete si fezabile, care se adreseaza unui numar de 1,7 milioane de romani.

"Vorbim des despre interesul national, dar ar trebui sa vorbim mai mult si despre interesul uman. Sunt cel putin 1,7 milioane de romani cu dizabilitati si trebuie sa identificam solutii pentru acestia. Colegii mei din Fundatia Stanga Democratica au realizat un material extrem de elaborat si de concret, cu solutii pentru ei. Speram sa existe cat mai curand un capitol privind persoanele cu dizabilitati in programele de guvernare", a declarat Victor Negrescu.

Acesta a explicat, totodata, ca propunerile gandite de FSD pleaca de la principiul ca "fiecare om are dreptul la o viata decenta. Viata decenta este un drept pentru toti! Nu este vorba de asistare sociala, de stigmatizare. In primul rand aceasta mentalitate trebuie sa o schimbam in societatea noastra".

Ministrul Culturii Ionut Vulpescu a salutat la randul sau solutiile FSD pentru persoanele cu dizabilitati.

"Salut aparitia FSD, un think-tank extrem de interesant, care a si devenit membru al retelei fundatiilor europene de stanga. Astazi, FSD demonstreaza ca nu este doar un nume, ci este cu adevarat activ si produce idei de stanga si sprijin concret pentru intregi categorii de cetateni", a declarat Ministrul Culturii in cadrul dezbaterii.

Proiectul de strategie prezentat de FSD a fost apreciat si de Ciprian Necula, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, care a afirmat ca il va informa pe Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, cu privire la solutiile pentru romanii cu dizabilitati prevazute in acest document, o parte dintre acestea fiind conditionate de utilizarea fondurilor europene.

0 comentarii2142 vizualizări29 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0