Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Cardasia PSD - conducerea barourilor salveaza pielea lui Ponta si Sova.

Conducerea Senatului, majoritatea PSD - ALDE si conducerea uniunii barourilor din Romania s-au transformat in scut impotriva Justitiei pentru a apara avocatii parlamentari suspectati de coruptie Ponta si Sova. Intr-o lege pentru "reforma" a profesiei de avocat, cardasia dintre senatorul avocat PSD Chelaru si conducerea uniunii barourilor a strecurat cateva texte de lege cu dedicatie pentru a salva pielea avocatilor suspectati de coruptie Ponta si Sova. Astfel, procurorii nu vor mai avea voie sa ridice, sechestreze sau confiste inscrisuri, calculatoare, telefoane etc aflate in posesia avocatului, dupa cum parlamentarii avocati nu vor mai raspunde penal daca ascund infractiunile planificate, inclusiv de coruptie, de care au cunostinta in exercitarea profesiei. Mai simplu spus, infractorii, inclusiv politicienii-avocati corupti, pot depozita cate inscrisuri probatorii de coruptie doresc, si pot afla cate fapte de coruptie doresc. Nu raspund penal, in optica senatorului avocat Chelaru si a conducerii uniunii barourilor!

Conform comunicatului DNA, aceste texte ajunse lege promulgata (sper ca nu), ar putea compromite dosarul pentru care DNA a cerut aviz pentru arestarea preventiva. Sigur, vom asista la o litanie pe altarul drepturilor omului si probabil la un pomelnic de precedente CEDO care ar sustine amendamentele, fara sa se sufle niciun cuvant despre distanta astronomica dintre nivelul de integritate din profesia de avocat si compatibilitatea cu acele standarde.

Acest "culcus" legal pe care avocatii si l-au pregatit pentru corupti demonstreaza nevoia de reforma profunda a profesiei de avocat, nevoia unei legi cu adevarat revolutionare care sa puna bazele unei noi profesii de avocat, in care monopolul sa nu mai poate fi acoperis pentru lipsa de integritate, coruptie si deprofesionalizare.

In Marea Britanie nu exista un astfel de monopol si e unanim recunoscut ca nu exista standarde mai inalte de profesionalism si integritate in profesia de avocat. In Marea Britanie disciplina profesionala nu mai este demult controlata de profesie, ci de societatea civila, alte profesii si profesia de avocat in comun. Poate de aceea nu exista in barourile britanice un Sova, Ponta, Bostina si altii ca ei.

Nu vad de ce ar trebui sa fiu obligat sa fiu coleg de barou cu Ponta, Sova si Bostina, cand eu nu impartasesc nimic din valorile acestor "avocati" aparati de profesie. Nu vad de ce legea avocaturii trebuie sa ma oblige sa fiu coleg de barou cu astfel de "avocati". Nu vad de ce o lege a profesiei sa nu permita si stimuleze libertatea de a crea barouri pe specializari si standarde de integritate. Dar despre toate acestea voi scrie intr-un altfel de material pe larg. Deocamdata, ramane sa constat auto-suficienta, politizarea, ruptura de interesele mai largi ale tarii si pe alocuri compatibilitatea conducerii unei profesii stralucite in teorie cu interesele unor suspecti de coruptie. Dezamagitor si stimulativ pentru o profunda schimbare.

PS. Logic ar fi sa fiu sanctionat disciplinar de catre conducerea profesiei, de vreme ce ma aflu in opozitie cu protejatii ei, Ponta si Sova. Atat deocamdata.

 

(Bucuresti, 29.06.2015) Catalin Predoiu - Declaratie de presa.

0 comentarii2485 vizualizări30 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0