Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Toate statele membre ale Uniunii Europene au obligatia de a se solidariza cu poporul grec.

FSD va identifica solutii pentru situatia generata de criza din Grecia si le va inainta reprezentantului Romaniei in Consiliul European. Grupul de experti ai Fundatiei Stanga Democratica (FSD) atrage atentia ca toate statele membre ale Uniunii Europene au obligatia de a se solidariza cu poporul grec in aceste momente dificile, evidentiate inclusiv de rezultatele referendumului, si de a conlucra, in Consiliul European, pentru gasirea unor solutii de compromis pentru a evita alunecarea intr-o criza majora pentru Uniunea Europeana si Grecia deopotriva.

In acest sens, FSD va organiza, alaturi de expertii sai, dezbateri interne pentru a identifica masuri pentru comunitatea europeana ca raspuns la situatia Greciei. Solutiile identificate vor fi inaintate reprezentantului Romaniei in Consiliul European, Presedintele Klaus Iohannis, care pana in momentul de fata nu a dat dovada de initiativa sau transparenta pe tema crizei din Grecia si a posibilelor influente ale acesteia asupra Romaniei.

Tacerea asurzitoare afisata de domnul Presedinte Klaus Iohannis pe subiect obliga FSD sa se implice in gasirea unor solutii concrete si sustenabile la situatia din Grecia. Fundatia Stanga Democratica isi propune identificarea unor solutii punctuale care sa ofere incredere intr-un viitor economic si social sustenabil atat pentru greci, cat si pentru romani sau alti cetateni europeni.

In acelasi timp, reprezentantii Fundatiei Stanga Democratica sunt de parere ca rezultatul referendumului din Grecia obliga dreapta europeana sa renunte la promovarea si sustinerea masurilor de austeritate, care s-au dovedit a fi falimentare nu numai in Grecia. Grecii au nevoie de programe reale de investitii in viitor, de stimulare a cresterii si de redare a demnitatii cetatenilor, nu de noi taieri, privatizari si alte masuri care nu fac decat sa adanceasca spirala indatorarii. Intotdeauna, categoriile cele mai afectate de criza au fost si vor fi paturile sociale cele mai dezavantajate, or acest lucru nu mai trebuie sa fie permis.

Faptul ca si Romania a trecut prin experimentul esuat al austeritatii poate oferi mai multa greutate opiniilor noastre la nivel european. Nu trebuie uitat faptul ca, in 2011, Romania a adoptat o serie de masuri dure care au presupus reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 25%, cresterea TVA cu 5%, disponibilizari in masa, dar si reducerea pensiilor cu 15%. Toate aceste masuri au afectat intr-o maniera directa puterea de cumparare, iar companiile private au fost nevoite sa se reorienteze si sa realizeze restructurari. FSD considera ca o democratie sociala functionala nu se poate cladi decat prin dialog si printr-o implicare a tuturor actorilor interesati care au responsabilitati in construirea binelui comun si in distribuirea etica a valorii adaugate nationale si in acelasi timp europene.

Grecii au spus un raspicat "NU" birocratiei europene si ingradirii libertatilor economice, generand un punct de turnura in politica europeana. Acum, creditorii si decidentii Greciei trebuie sa demareze adevaratele negocieri, cu respectarea drepturilor si vointei poporului grec.

Totodata, comunitatea europeana trebuie sa colaboreze strans pentru ca situatia Greciei sa nu duca la afectarea unitatii proiectului UE si a economiilor nationale.

 

0 comentarii2457 vizualizări07 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0