Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
P.R.P.E. B-N COMUNICAT DE PRESA.

Partida Romilor Bistrita-Nasaud cere schimbarea denumirii festivalului traditiilor tiganesti in "Festivalul Traditiilor Rome!". Presedintele Partidei Romilor Pro-Europa Bistrita-Nasaud, Emil Neia Lacatus a anuntat ca va pune la dispozitia tuturor celor interesati, consiliului local al municipiului Bistrita, personal primarului Ovidiu Teodor Cretu, o petitie prin care cere modificarea numelui unui festival al etniei pe care o reprezinta.

" Este vorba de Festivalul traditiilor tiganesti care ar trebui sa se transforme in Festivalul traditiilor rome. De ce? In primul rand ca sintagma etnia face referire la un grup de persoane care au aceeasi origine, limba si traditii culturale. Cuvantul tigan, potrivit DEX, este definit ca epitet dat unei persoane brunete, cu apucatari rele. Facand legatura intre semnificatia cuvantului etnie, respectiv tigan, se poate deduce cu usurinta neconcordanta dintre cuvantul tigan si elementele definitorii ale unei etnii. Precum se stie, exista numeroase stereotipuri cu privire la romi: Te ineci ca tiganul la mal sau tiganul e tot tigan si de Pasti, desi, societatea romaneasca se declara una incluziva si nondscriminatorie, asa ca o schimbare de titulatura ar face bine tuturor!, spune presedintele Lacatus. El a mai explicat ca denumirea corecta este cea de ROM, deoarece in limba romanii, cuvantul "tigan" pur si simplu nu exista, romii se denumesc in limba lor materna, rroma. "Nu trebuie sa uitam faptul ca cuvantul rrom provine din prakritul DOMBA, redus la dom si el transformat prin rotacism in rom".

In ceea ce priveste istoria termenului de tigan pe teritorul tarii noastre, Ministerul Culturii, in opinia formulata pe marginea acestui proiect de lege, transmite ca "In Tarile Romane, inca de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul "atigan", care a devenit mai tarziu tigan, desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia".

 In sprijinul acestei cereri de schimbare a denumirii, Partida Romilor il aduce si pe primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu, cel care atunci cand se vorbeste de aceasta etnie, face referire la termenul de rom.

 "Voi intreprinde toate demersurile necesare pentru a schimba denumirea festivalului traditiilor tiganesti in Festivalul Traditiilor Rome!. Voi fi prezent in sedintele de consiliu local, urmand sa fac o cerere expres in acest sens si pe care o voi depune pe adresa consiliului local . Sper sa fim intelesi iar doleantele noastre sa fie indeplinite", a concluzionat presedintele Emil Neia Lacatus.

 

Biroul de presa.

 

0 comentarii2786 vizualizări07 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0