Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Declaratie Crin Antonescu, la finalul sedintei BPC.

Jurnalist: Care sunt concluziile de la BPC?

Crin Antonescu: Nu am avut lucruri diferite. A fost o informare pe care am facut-o, in mod obisnuit, legata de ce s-a discutat dimineata la Uniunea Social Liberala, de congresul UDMR, premise, perspective si de niste lucruri care sunt organizatorice. Am convocat, de asemenea, un Consiliu National, cu toti presedintii, pentru data de 9 martie. Daca sunt intrebari pentru ca, pe fond, am discutat lucrurile pe care vi le-am comunicat deja in numele Uniunii Social Liberale, cele legate de Codul Muncii, de motiune de cenzura, de proiectul legislativ, de acordul cu patronatele si sindicatele.

Jurnalist: Stim deja ca PNL, PSD pregatesc o motiune de cenzura. Zilele trecute, doamna Tusa vorbea de o posibila motiune simpla pe sanatate depusa de PNL. S-a mai discutat si despre acest subiect?

Crin Antonescu: Nu, dar cred ca la grupul parlamentar din Camera puteti sa aflati daca el este de actualitate sau nu. La Birou, acum, nu s-a discutat acest lucru.    

Jurnalist: Referitor la Codul Muncii, care sunt, sa spunem, argumentele de ordin ideologic pentru care PNL nu este de acord cu acest document?

Crin Antonescu: Exista doua directii mari din care noi atacam demersul Guvernului si continutul, proiectul de modificare a Codului Muncii de catre Guvern. Intai si intai, pentru a nu stiu cata oara, Guvernul acesta, zis al Romaniei, Guvernul lui Basescu,de fapt, decide prin angajarea raspunderii, deci evitand dezbaterea in Parlament, asa cum a evitat si dezbaterea publica si dialogul social, intr-o tema de interes major pentru milioane de cetateni. Si, in sensul acesta, procedural,in mod fundamental, noi nu avem cum sa fim de acord cu asa ceva, nu avem cum sa nu atacam cu o motiune de cenzura, fiind absolut de acord,nu doar noi, cei din opozitia politica, dar fiind de acord toate marile centrale sindicale si aproape toate confederatiile patronale, patru din cinci, ca nu se poate accepta o lege de asemenea importanta bagata pe gat atunci cand vrea si cum vrea domnul Emil Boc. Lasand la o parte caraghioslacul, nu, ca aceasta veche forma apartine domnului Marian Sarbu in editie pesedista si este acum modificata strasnic de domnul Marian Sarbu in editie uneperista. Pe fond, trebuie spus foarte clar, din punctul de vedere al Partidului National Liberal, suntem cat se poate de acord ca actualul Cod al Muncii trebuia schimbat, ca actualul Cod al Muncii era in multe privinte dezechilibrat, ca in mare masura actualul Cod al Muncii dezavantajasi obstructiona angajatorul, intreprinzatorul, nu era bun, in primul rand,pentru mediul de afaceri.

Pe continut, punctele noastre de vedere, pe care se va construi si motiunea de cenzura si mai ales initiativa legislativa de modificare a Codului Muncii pe care noi o agream si am convenit-o impreuna cu sindicatele si cu patronatele avea la baza numitorul comun sau consensul pe care sindicatele si patronatele l-au gasit. S-a pus problema, si e normal sa se puna, ca, in fond, si PNL si PSD au o problema in a gasi un teren de intelegere intr-o chestiune care este prin excelenta una care tine si de doctrine si deci cum un partid de stanga si unul de dreapta se vor putea intalni si vor putea consensualiza cateva formule. Si eu la asta raspund foarte simplu. Acolo unde sindicatele si patronatele, adica cei direct afectati, direct interesati si direct afectati de aceasta lege au putut gasi o formula consensuala, fara indoiala ca si cele trei partide politice - PNL, PSD si PC - vor putea gasi acest consens.

Asteptam redactarea motiunii de cenzura. Din partea noastra, cum am spus, vor lucra de la Partidul National Liberal, am decis asta si in Biroul Politic, doamna Mariana Campeanu si domnul Victor Paul Dobre si desigur si alti colegi care vor putea contribui la redactarea acestui text.

 

Jurnalist: Spuneati de Consiliul National. De ce l-ati convocat?

Crin Antonescu: O data pentru ca trebuie. E un statut care, la anumite perioade, ne obliga. In al doilea rand, chiar foarte serios discutand, pentru ca, dupa constituirea Uniunii Social Liberale, si noi si partenerii nostri din aceasta Uniune ne-am luat foarte in serios rolul de a pregati deja, sub anumite forme, alegerile locale, deocamdata. Exista o perioada destul de lunga de care avem nevoie pentru a putea cantari prin analize sociologice potentialii candidati pe care ii avem fiecare, din a cauta, acolo unde e cazul, candidati noi si dup aceea, sigur, sa armonizam intr-o lista comuna atunci cand va fi cazul aceste propuneri.

Vreau sa avem aceasta discutie cu toti presedintii, inca o data, pentru a fi foarte clar mecanismul prin care se vor stabili aceste lucruri, pentru a fi foarte clare mecanismele colaborarii de zi cu zi in Uniunea Social Liberala si pentru asta e bine sa comunicam cat mai mult si sa stabilim cat mai clar anumite lucruri. Foarte multi si-au smuls parrul din cap, in general in mod prefacut, ca aceasta Uniune, alcatuita din partide mari, din partide care au multe diferente si multe interese dvergente, va avea de suferit, ca vor fi confruntari, ca vor fi scandaluri, ca ne vom intelege foarte greu. Ii dezamagesc pe acesti simpatizanti prefacuti. Uniunea Social Liberala s-a constituit si merge inainte. Dupa cum vedeti, nu exista probleme majore si nu exista pentru ca de la bun inceput am spus ca trebuie doua lucruri si pentru noi si pentru partenerii nostri - buna-credinta si criterii clare. Avem buna -credinta si la nivel central si la nivel teritorial si trebuie niste criterii foarte clare pe care in buna parte le-am elaborat si suntem in curs de a le elabora complet. Si veti vedea ca, asa cum anuntam, aceasta constructie politica, aceasta uniune, aceasta alianta va avea o alta soarta decat celelalte, una mult mai buna.

Va multumesc!        

0 comentarii2835 vizualizări28 februarie 2011




rss 2.0
rss 2.0