Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) reprezinta lovitura finala data suveranitatii Romaniei.

Statul roman va deveni in curand semnatar al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care va fi stabilit intre UE si SUA, fara sa participe la negocieri si fara sa-si informeze cetatenii asupra pericolelor majore pe care acest tratat le cuprinde pentru Romania. La fel ca in cazul primirii de imigranti din Africa sau in cazul adoptarii euro, romanii se trezesc cu decizii luate peste capul lor care limiteaza drastic suveranitatea Romaniei, transformand-o intr-un subiect pasiv al unor decizii luate in afara tarii, dar care influenteaza in mod negativ destinul acestui popor pentru totdeauna.

TTIP va insemna lovitura definitiva data capitalului autohton, agriculturii si tuturor produselor romanesti care inca mai rezista pe piata, prin deschiderea pietelor fara reglementari care va avea aceleasi consecinte ca si deschiderea pietelor in interiorul UE: Romania va deveni importator de produse ieftine, iar firmele si produsele romanesti nu vor avea nicio sansa sa intre in competitie cu multinationalele de peste Ocean.

Din punct de vedere al produselor agricole, vom fi invadati de organisme modificate genetic, mai ieftine, iar produsele alimentare romanesti vor disparea cu totul. In plus, corporatiile vor putea da in judecata statul roman atunci cand dreptul lor de a exploata resurse naturale va fi ingradit, iar tribunale comerciale vor putea penaliza statul roman si chiar obliga sa nu-si mai protejeze resursele ci sa le cedeze, totul in numele profitului neingradit.

Orice reglementare care va diminua profitul multinationalelor, precum drepturile angajatilor, poate fi subiectul unui asemenea proces comercial in care corporatiile au toate sansele sa castige, fortand statul roman sa anuleze orice protectie a fortei de munca sau orice limitare a exploatarii resurselor.

Tot in numele comertului liber, sectoarele publice care au scapat pana acum de privatizare, precum sanatatea sau educatia, pot incapea pe mainile corporatiilor pentru ca TTIP prevede eliminarea restrictiilor si transformarea societatii intr-un bun profitabil cu orice pret.

Un proces precum cel intentat statului roman de compania care a vrut sa exploateze Rosia Montana este dinainte pierdut daca intram sub reglementarile TTIP sau CETA (Acordul comercial dintre UE si Canada), iar statul roman va fi bun de plata pentru ca nu a permis utilizarea cianurii, asadar a ingradit dreptul companiei de a face profit. Orice sansa a Romaniei de a respinge exploatarile pe baza de cianura sau de a evita exploatarea gazelor de sist este pierduta prin intrarea sub aceste acorduri comerciale transnationale.

Autoritatile statului roman nu prezinta insa publicului pericolele TTIP si CETA, nici nu au o pozitie oficiala referitoare la aceste acorduri. Este clar ca reprezentantii Romaniei nu au de gand sa reactioneze in niciun fel, ci doar sa aprobe cu ochii inchisi tratatele o data ce ele sunt agreate de UE.

Romania va deveni astfel paradisul corporatiilor straine care vor face legea in tara noastra pe baza unor acorduri la negocierea carora noi nu am participat si despre care nu am avut niciun cuvant de spus. Parlamentul national sau dorintele cetatenilor vor deveni irelevante, pentru ca TTIP sau CETA vor avea putere de reglementare transnationala, devenind lege si Constitutie pentru noi.

Partidul Romania Unita se opune acestor acorduri strict comerciale care transforma Romania intr-o piata de desfacere pe de o parte si intr-o mina de resurse naturale neingradita, pe de alta parte. Din momentul in care Romania va intra sub incidenta acestor acorduri, suveranitatea tarii noastre va mai fi doar un cuvant intr-o Constitutie care nu va mai avea niciun rost si nicio autoritate.

 

 

Deputat Bogdan Diaconu

Presedintele Partidului Romania Unita

0 comentarii2758 vizualizări07 august 2015
rss 2.0
rss 2.0