Bugetul de venituri si cheltuieli al orasului Nasaud nu a putut fi rectificat la ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Nasaud! Motivul - amendamentele propuse de consilierii locali PNL nu au fost pe placul reprezentantilor PSD, desi acestea erau favorabile in mod direct cetatenilor din orasul Nasaud. Prin urmare, noi consilierii liberali avem toate motivele sa credem ca alesii social-democrati nu sunt interesati de buna-starea si confortul celor care i-au trimis in legislativul local, ci sunt manati de interese meschine si de grup.
Bugetul de venituri si cheltuieli al orasului Nasaud trebuia rectificat cu suma de 1.133.000 lei. Din acest total, potrivit proiectului de hotarare promovat de primarul Mircea Romocea in Consiliul Local, o cincime a fost destinata unor investitii care din punctul nostru de vedere sunt total ineficiente si contrar legilor in vigoare.
Astfel, primarul Romocea a propus alocarea sumei de 112.000 lei (echivalentul a circa 25.000 euro) pentru un buldoexcavator, in timp ce alti 102.000 lei au fost alocati finalizarii lucrarilor de investitii de la Casa de Cultura Nasaud, lucrari care au fost receptionate la inceputul acestui an.
Noi consilierii liberali consideram ca aceste doua asa numite investitii sunt total ineficiente, iar banii ar fi cheltuiti fara rost si in defavoarea nasaudenilor. Daca achizitionarea unui buldoexcavator nu reprezinta deloc o urgenta pentru administratia locala, in ceea ce priveste alocarea de noi fonduri pentru Casa de Cultura in vederea finalizarii unor lucrari care deja au fost receptionate reprezinta o incalcare a legii la care noi liberalii nu dorim sa fim partasi. Si vom explica si de ce nu suntem de acord cu asa ceva.
Contractul pentru executia lucrarilor de reabilitare, modernizare si dotare a obiectivului Casa de Cultura «Liviu Rebreanu» a orasului Nasaud, investitie in valoare de 2.939.000 lei, a fost scos la licitatie in prima parte a anului 2012, de catre Compania Nationala de Investitii. Lucrarile de reabilitare conform proiectului avizat de Ministerul Dezvoltarii constau in: anvelopare cladire; inlocuire instalatii sanitare, electrice si termice; reabilitare finisaje interioare; mansardare cladire ; inlocuire invelitoare acoperis; inlocuire usi si ferestre; dotare sala de spectacole si scena; instalatii de protectie la incendiu; paratrasnet. Ceea ce a rezultat in final, nu concorda cu proiectul initial, intrucat acesta a fost modificat. Mai precis, s-a renuntat la realizarea mansardei, nu a mai fost montat paratrasnetul (desi acesta exista in proiect, cuprins si in oferta depusa la CNI de castigatorul contractului), precum si lipsa instalatiei de avertizare la incendiu, cu toate ca si aceasta aparea atat in proiectul initial, cat si in actul aditional de suplimentare a cheltuielilor pentru investitie. Toate aceste modificari nu au fost supuse spre aprobare plenului Consiliului Local Nasaud (modificarile au fost solicitate si aprobate de primarul Mircea Romocea), dar nici nu au fost avizate de Ministerul Dezvoltarii. Cu toate acestea, in ianuarie 2015, obiectivul a fost receptionat si investitia considerata ca finalizata. Ori acum, primarul Mircea Romocea vine si ne solicita votul in vederea alocarii de bani pentru un obiectiv pe care noi nu l-am considerat niciodata in buna regula si care a fost receptionat in mod fortat.
Noi liberalii nu dorim sa incalcam legea, intrucat HG 273/1994 actualizata privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii prevede la art. 10 ca "procesul verbal de receptie va consemna realizarea masurilor prevazute in documentatia de executie din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, fara de care receptia nu este acceptata", la art. 17 - "Comisia de receptie recomanda amanarea receptiei cand: (…) se constata lipsa sau neterminarea unor lucrari ce afecteaza siguranta in exploatare din punct de vedere al exigentelor esentiale", iar la art. 18 - "Comisia de receptie recomanda respingerea receptiei daca se constata ca se impun expertize, reproiectari, refacere de lucrari". Mai mult decat atat, investitia a fost derulata prin Compania Nationala de Investitii, ai carui reprezentanti au fost si ei prezenti la receptia finala a lucrarilor, astfel incat noi consideram ca remedierea deficientelor cade in sarcina acestei institutii si nu a administratiei locale din Nasaud.
Acestea fiind precizate, trebuie sa aratam si amendamentele aduse de grupul consilierilor liberali nasaudeni la proiectul de rectificare a bugetului orasului Nasaud. Astfel, s-a propus suplimentarea capitolului "Strazi" cu suma de 214.000 lei, din care 150.000 lei sa fie alocati in vederea reabilitarii strazii Valea Caselor, care de mai bine de trei ani nu mai are imbracaminte asfaltic, ci este cu pamant dupa ce a fost introdusa reteaua de canalizare, in timp ce 64.000 lei sa fie cheltuiti pentru reabilitarea strazii Grivita.
Faptul ca grupul consilierilor liberali nu a fost de acord cu alocarea sumei de 214.000 lei pentru achizitionarea buldoexcavatorului si pentru completarea lucrarilor la Casa de Cultura, si au amendat proiectul de hotarare prin redirectionarea banilor spre reabilitarea unor strazi nu a fost se pare pe placul alesilor PSD, care au votat impotriva la proiectul de rectificare a bugetului orasului Nasaud.
Grupul consilierilor PNL Nasaud.
0 comentarii | 56 vizualizări | 14 august 2015 |