Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Ce interes a avut Ponta sa blocheze recuperarea banilor proveniti din infractiuni?

Romania se afla pe drumul unui accident in desfasurare. Cei care il mai sustin pe Ponta sa se gandeasca bine ce aleg: Ponta sau Romania? Criza refugiatilor, criza financiara, recesiunea economica globala, criza geopolitica si criza industriei auto (link). Acestea sunt obstacolele in drumul Romaniei pe termen scurt si mediu. Ca sa treaca cu bine de ele, avem nevoie de un guvern onest si curajos, stabilitate si predictibilitate financiara, crestere economica bazata pe investitii, nu pe consum, atitudine pro-activa in decizia politica europeana, angajament european si atlantic fara rest si de credibilitate interna si externa a liderilor politici.

Acum, uitati-va la premierul Romaniei! Glumite, smecherie, multa minciuna si dosare penale. Astazi, Romania se afla pe drumul unui accident in desfasurare. Cei care il mai sustin pe Ponta sa se gandeasca bine ce aleg: Ponta sau Romania? Maine au o sansa sa faca ceva in interes national. Mai incolo va fi prea tarziu.

 

***


Ce interes a avut Ponta sa blocheze recuperarea banilor proveniti din infractiuni?

Am infiintat inca din 2011, in Ministerul Justitiei, Biroul de recuperare a creantelor, in paralel cu promovarea in Parlament a legii confiscarii extinse. Am infiintat biroul dupa ce am consultat expertiza unor institutii similare din tari europene si SUA. Pe unele, cum ar fi Serious Organized Crime Agency (SOCA), le-am vizitat personal. Am adus la Bucuresti experti pentru transfer de expertiza, inclusiv in recuperarea fondurilor ascunse in banci din strainatate.

In vara lui 2012, Biroul din cadrul MJ era suficient de echipat cu expertiza si sprijin strategic pentru a fi "scos" din structura ministerului si lansat ca agentie autonoma, conectat imediat la reteaua europeana de institutii similare.

Din pacate, sosirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria a stopat implicit proiectul. Speram ca va fi reluat dupa fireasca perioada de acomodare a noului ministru si a noului prim-ministru. N-a fost asa. Il aud acum pe ministrul Cazanciuc spunand ca vrea o agentie de recuperare a prejudiciilor. Dupa trei ani pierduti...

De ce s-au pierdut trei ani? Pentru ca premierul Ponta n-a dat unda verde proiectului. Sigur, mai bine mai tarziu decat niciodata, dar Biroul/Agentia ar fi avut acum trei ani de experienta si s-ar fi aflat in plin proces de recuperare a banilor provenind din infractiuni, inclusiv a celor "dositi" in strainatate. Ce interes credeti ca a avut premierul Ponta sa blocheze trei ani recuperarea banilor furati din bugetul statului?

 

(Bucuresti, 28.09.2015) Catalin Predoiu - Declaratie de presa

0 comentarii2821 vizualizări28 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0