Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Despre politizarea CNAS. Guvernul Ponta este foarte bun la coruptie si la deturnarea fondurilor publice.

Guvernul Ponta este foarte bun la coruptie, foarte bun la deturnarea fondurilor publice, foarte bun la favoritism in deciziile oficialilor, foarte bun in risipa banului public - Despre Raportul Forumului Economic Mondial privind Indexul Competitivitatii Globale.  - extras conferinta de presa -

"Recent, Forumul Economic Mondial, organizatie de elita mondiala in materie de economie si politici, organizatia care in fiecare an este gazda Forumului de la Davos, a publicat un raport foarte important privind indexul competitivitatii globale. Adica un raport care evalueaza competitivitatea fiecarei tari intr-un clasament global, in functie de anumite criterii. Sunt 12 criterii, 12 piloni care stau la baza acestui raport.

Potrivit acestui raport, acestui studiu, facut de economisti de elita, intr-un clasament de 140 de tari, Romania ocupa locul 53. La prima vedere pare un loc care nu surprinde si n-ar putea sa nasca critici sau semne de intrebare. In realitate, privind atent raportul, veti vedea ca el este structurat pe criterii care tin de activitatea mediului privat si criterii care tin de activitatea guvernamentala. Aceasta activitate guvernamentala, insa, a repurtat clasamente care demonstreaza incapacitatea si ineficienta Guvernului PSD - Victor Ponta. Si am sa va dau cateva exemple.

In ceea ce priveste criteriul institutional, pilonul institutional, adica acel criteriu care evalueaza performanta institutiilor guvernamentale, performanta Guvernului, Romania ocupa locul 86, dupa Albania, care ocupa locul 84, dupa Etiopia care ocupa locul 83, dupa Vietnam care ocupa locul 85.

In ceea ce priveste protectia proprietatii intelectuale, Romania ocupa locul 72. Sigur, asta nu este surprinzator, avand in vedere interesul il acorda chiar premierul proprietatii intelectuale, premier care a fost acuzat cu probe de plagiat.

In ceea ce priveste etica si coruptia institutiilor guvernamentale, potrivit acestui raport Romania ocupa locul 97 din 140, in ciuda tuturor eforturilor de combatere a coruptiei din ultimii ani. Asta arata ca oricat de mult ar combate justitia, Directia Nationala Anticoruptie, procurorii in general, fenomenul coruptiei, Guvernul PSD este mult mai productiv, ca nu se face preventie si nu se renunta la vechile obiceiuri care au afectat performanta administrativa din ultimii ani in Romania. Subliniez: locul 97 din 140, obtinut de Guvernul PSD-Ponta in materie de etica si coruptie.

In ceea ce priveste deturnarea fondurilor publice, la fel, Romania ocupa un rusinos loc 97. Si cand spun Romania spun Guvernul Ponta, pentru ca el este evaluat in acest raport, Guvernul Ponta - PSD. Adica acel guvern despre care, saptamanal, ni se spune de catre conducatorul formal Ponta si cel de fapt Dragnea, ca este un guvern bun. Iata guvernul "bun" al PSD-ului: in materie de deturnarea fonduri publice, locul 97.

In materie de favoritism in deciziile oficialilor guvernamentali, locul 111.

In materie de risipa a banului public, locul 114, dupa Mauritania, dupa Trinidad si Tobago, dupa Peru.

Asta este fata adevarata care se vede in lume a Guvernului Ponta, despre care insusi Ponta si dl Dragnea ne spun in fiecare zi ca e bun. Este foarte bun! Este foarte bun la coruptie, Guvernul Ponta este foarte bun la deturnarea fondurilor publice, Guvernul Ponta este foarte bun la favoritism in deciziile oficialilor. Si, de asemenea, foarte bun in risipa banului public.  

Dar sa continuam! Acelasi raport evalueaza performanta guvernului in materie de infrastructura. Hai sa vedem ce performanta are Guvernul Ponta, acela "foarte bun" in materie de infrastructura de transport: locul 101 din 140, dupa Armenia, dupa Uruguay, langa Liban si Laos. Locul 101, domnule Ponta!

In materie de calitate a drumurilor, locul 120. Domnule, Dragnea, pana va faceti autostrada aia la domeniul din Alexandria, poate va ingrijiti de calitatea drumurilor. Pentru ca sunteti la guvernare domnilor, de 4 ani incoace.

In materie de sanatate si educatie primara, locul 83, dupa Indonezia, dupa Algeria, dupa Panama. Asta este performanta Guvernului Ponta in materie de sanatate, mortalitate infantila, educatie primara, rata de inscriere in invatamantul primar. Pentru ca spitalele, in legatura cu care dl Ponta se batea cu caramida in piept acum 3-4 ani, sunt intr-o stare deplorabila. Fac o paranteza: astazi nu sunt insotit de unul dintre colaboratorii mei pentru ca s-a deplasat la Cluj, acolo unde un apropiat a suferit o tragedie: i-a murit copilul in spital dupa 6 zile de la nastere din cauza unei infectii contractate in spital. Asta e realitatea de astazi in spitalele romanesti, pe care Guvernul Ponta s-a angajat sa le reechipeze, sa le redeschida, sa faca altele noi - acest guvern despre care dl Dragnea spune ca este bun.

Dar sa continuam. In materie de piata a muncii si inovare, Romania ocupa locul 78 in privinta pietei muncii, si locul 75 in materie de inovare.

Locul 95, in privinta folosirii talentului uman. Asta este masura "grijii" si "inteligentei" pe care le-a demonstrat Guvernul Ponta fata de resursele umane, fata de talentele acestor cetateni romani care nu sunt reprezentati la ora aceasta.

Ce spun aceste cifre? Spun ceea ce spunem si noi de mult timp: ca Guvernul a ratat orice reforma institutional-administrativa in materie de sanatate, in materie de educatie, in materie de economie, desi Guvernul se lauda cu o economie buna.

Domnilor, cresterea economica se datoreaza celor 2 ani agricoli foarte buni care au dus in sus acest coeficient de crestere economica. Dar agricultura este meteo-dependenta, iar Guvernul nu a facut nimic pentru ea. A facut bunul Dumnezeu ca a dat ploaie. Uitati, insa, ca recent Comisia Europeana ne-a avertizat: in anul care vine Romania va avea cea mai dramatica scadere a productiei agricole din cauza conditiilor meteo. Deci cresterea asta economica de care vorbeste intr-una domnul Ponta se evapora odata cu apa evaporata de seceta din aceasta vara. Acesta este guvernul "bun" condus de Victor Ponta, acesta este Guvernul PSD.

Toate aceste capitole despre care am vorbit, incepand de la eficienta institutionala, coruptie, etica, risipa banului public sunt criterii pe baza carora investitorii iau decizii inainte sa vina in Romania. La acest raport se uita marii investitori care spun "impingem unul, doua, zece miliarde in Romania sau le ducem in alta tara? Ia sa vedem care este eficienta Guvernului, care este eficienta cheltuirii banului public, care e nivelul de coruptie guvernamentala?". Si ei vad acolo acest raport. Si mai vad ca premierul are situatia pe care o are, trimis in judecata penala. Si lucrurile se leaga si spun "nu, nu mai venim in Romania!".

E adevarat ca avem pe de alta parte declaratiile domnului Dragnea, un domn extrem de "onorabil" si "foarte credibil" in strainatate. E foarte credibil, ca si domnul Ponta. El spune ca acest guvern e bun. Domnilor Ponta si Dragnea, vorbele dumneavoastra nu fac doua parale dincolo de marginea Alexandriei, nici macar la granita de Vest nu mai ajung. Vorbele care conteaza sunt aceste rapoarte facute de oameni profesionisti care se uita la tot ce ati facut si v-au clasificat: codasi ai clasamentului!

Ce ne mai arata acest raport? Ca partenerii Romaniei sunt indreptatiti sa aiba reticente fata de Guvernul Ponta si vor avea intotdeauna. Iar acest guvern nu este creat din spuma marii. Este creat din spuma PSD-ului. Si de aceea spun pe baza documentelor, a probelor, cetatenilor romani, in perspectiva alegerilor, cata vreme acest partid este la carma tarii, cata vreme el produce oameni precum dl Ponta sau dl Dragnea, credibilitatea si suportul pe care il putem obtine in strainatate pentru noi, pentru investitii aici, pentru locuri de munca, sunt zero! Acest partid este o piatra de moara legata de gatul Romaniei. Cu doua floricele: Ponta si Dragnea. Acesta este mesajul pe care il da acest raport, repet, elaborat de o institutie cat se poate de serioasa, cu acoperire globala.

Concluzia este ca avem un guvern scamator, un Guvern Ponta, un Guvern PSD scamator. In ce sens? Ca una e realitatea si alta e propaganda. Si prin scamatoria propagandei incearca sa acopere Guvernul PSD - Ponta - Dragnea realitatea pe care tocmai am devoalat-o, citand acest raport independent. Nu e facut de PNL, nu e facut de societatea civila ostila domnului Ponta, nu e facut de cine stie ce inamic al PSD-ului. Este un raport, repet, facut de Forumul Economic Mondial, o organizatie de prima credibilitate si prima expertiza in lume, gazda Forumului de la Davos. Este un barometru acest raport: tocmai ni s-a spus ca avem un guvern incompetent. Nu de catre opozitie, nu de catre inamicii guvernului, ci de catre un forum independent. Ceea ce confirma vorbele opozitiei, ceea ce confirma toate pozitiile noastre anterioare.

Nu avem nicio speranta de indreptare cata vreme Guvernul PSD este condus cu un astfel de nivel de expertiza. De fapt, asta confirma vorbele unui mare politician care spunea ca socialistii guverneaza pana consuma banii altora. In particular, socialistii romani mai sufera de o forma de utopie: ei cred ca pot mistifica realitatea la infinit, indiferent cat de prost guverneaza. Nu mai e asa. Lumea este transparenta, societatea este deschisa si se vede, domnilor Ponta si Dragnea, goliciunea intelectuala, goliciunea de expertiza, goliciunea de eficienta a Guvernului PSD pe care il conduceti!"

 


--

 

 

Guvernul nu ezita sa foloseasca autoritatea si atributele pe care le are de a emite reglementari ca sa-si aranjeze clientela politica - Despre politizarea CNAS.

- extras conferinta de presa -

"In loc sa faca reforme, ce face Guvernul? Politizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cum? Simplu: inventeaza niste criterii ca sa poata revoca toti managerii Caselor judetene si sa-si imparta la taraba politica cu cei care l-au sustinut, inclusiv la motiunea de cenzura, pozitii in acest sistem. Nicio grija si preocupare pentru reforma, nicio masura structurala. Nu! Inventam un fel de criteriu "ai basca albastra, trebuie sa ai basca rosie, prin urmare toata lumea basca jos, ca va dam noi altele si va asezam pe alte scaune!". Asta se intampla la ora asta.  

Si dincolo de acest troc politic, mai este un aspect: faptul ca Guvernul nu ezita sa foloseasca autoritatea si atributele pe care le are de a emite reglementari ca sa-si aranjeze clientela politica si tot felul de targuri politice.

Este o conduita constanta politizarea administratiei de catre Guvernul Ponta. Si de aceea vedeti ca se leaga cu ce spuneam mai devreme la capitolul institutional, al eficientei institutionale: politizare si  arbitrariu in decizia publica. De aceea stam unde stam, la coada clasamentului, locul 100 din 140 (n.n. Indexul Competitivitatii Globale al Forumului Economic Mondial), cand aceasta tara are resursele sa fie printre primele 7-10 tari din Europa. Acesta e potentialul Romaniei de care isi bate joc domnul Ponta."

--

 04.20.2015  Catalin Predoiu - Declaratii de presa.

0 comentarii2793 vizualizări04 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0