Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Cine isi asuma esecul pierderii catorva miliarde de euro din fondurile europene?

Peste doua luni cand se va trage linie Romania va consemna un esec de proportii: pierderea catorva miliarde de euro din exercitiul financiar 2007-2014 al Uniunii Europene.  Dezastrul va depasi 4 miliarde de euro, cifra pe care a avansat-o zilele trecute ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici fostul titular de la Fonduri Europene, care a estimat o rata finala de absorbtie de 80 %. In realitate Romania nu va atinge nici macar o absorbtie de 70%, iar in dreptul pierderilor s-ar putea contabiliza chiar si 10 miliarde de euro, potrivit unor experti in analiza fondurilor europene. Romania a trecut pe ultimul loc al statelor UE la absorbtie de fonduri acum la finalul exercitiului financiar multianual, daca facem abstractie de Croatia nou aderata. Tara noastra a fost intrecuta pana si de Bulgaria, care are procente bune in plus si care se afla cu mult in urma noastra atunci cand Teodorovici a preluat acel minister.

 De ce vecinii nostri au reusit si noi nu, cum au fost in stare sa-si reformeze in doi ani autoritatile de management ale fondurilor, sa-si flexibilizeze legislatia, sa tempereze birocratia si ineficienta functionarilor in timp ce noi n-am reusit? Sunt intrebari la care cei care trebuie sa raspunda, paseaza responsabilitatea. Iar lipsa de viziune a celor pusi sa asigure managementul la un asemenea nivel costa Romania mult prea multi bani.

Departe de a-si asuma vreo responsabilitate pentru managementul lipsit de viziune de la Fondurile Europene, portofoliu pe care l-a detinut doi ani si jumatate, Teodorovici a aruncat public responsabilitatea acestui esec pe umerii functionarilor autoritatilor de management si ministerelor. Cum sa vorbesti cu seninatate si sa arati catre tinte false cand ai coordonat strategia de absorbtie a fondurilor europene in cea mai mare parte a Guvernului Ponta? E cumva dedublarea o boala care a lovit intregul Guvern, nu doar pe seful sau?


Copresedinte PNL BN,

Deputat Stelian Dolha

0 comentarii2765 vizualizări14 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0