Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 28 Martie 2024 - 14587
Lege pentru limitarea la doua a mandatelor parlamentarilor.

Se propune limitarea numarului de mandate ale parlamentarilor la numai doua, consecutive sau nu, in mod similar cu cele ale Presedintelui Romaniei, pentru ca functia sa sa nu devina o profesie si pentru ca legaturile cu institutiile statului, sa nu le permita abuzul.
Partidul Noua Republica a depus la Parlament, prin senatorul Valeriu Todirascu, o initiativa legislativa pentru completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, detalii suplimentare gasiti aici: https://www.tody.ro/document/2015-11-05-Senator-Valeriu-Todirascu-Initiativa-Legislativa-Limitarea-la-doua-a-mandatelor-parlamentarilor
Multi cetateni ai Romaniei si-au manifestat deja public dorinta de a se limita numarul de mandate pentru parlamentari, semnand petitia de aici http://www.petitieonline.net/petitie/49651153, dar si cerand aceasta in majoritatea protestelor stradale. Increderea populatiei in Parlamentul Romaniei este intr-o continua si accentuata scadere, ceea ce compromite grav insusi conceputul de democratie din Romania. Protestele populare demonstreaza aceasta neincredere crescanda a cetatenilor in clasa politica, reprezentata de membrii Parlamentului si ai Guvernului. Printre motivele compromiterii increderii populatiei in parlamentari se pot numara urmatoarele:


 Convingerea publicului, fundamentata pe numeroase
exemple, ca multi dintre parlamentari si-au dorit obtinerea
pozitiei pentru a avea o influenta sociala majora, in scopul
obtinerii de avantaje materiale sau pentru obtinerea unei
imunitati, reale sau imaginate, fata de justitie;


 Constatarea faptului ca multi parlamentari si-au facut o
adevarata profesie din pozitia de reprezentant al
poporului si ca preocuparea lor de baza in timpul
mandatului este obtinerea unui nou mandat si nu
activitatea legislativa;


 Constatarea lipsei unei activitati profesionale sustinute si
recunoscute a unor parlamentari a caror unica preocupare
a fost, inaintea alegerii, activismul politic;


 Ruptura profunda intre cetateni si clasa politica alcatuita
din reprezentantii lor in Parlament;


 Apartenenta celor care castiga de obicei alegerile
parlamentare paturii privilegiate a societatii, patura
oamenilor politici, unde nu patrund cu usurinta
profesionistii adevarati si cetatenii cu calitati umane superioare.


Presedintele Romaniei poate beneficia de maximum doua mandate pentru ca functia sa sa nu devina o profesiune si pentru ca legaturile cu institutiile statului, pe care le presupune functia, sa nu permita abuzul. Limitarea numarului de mandate ale parlamentarilor la doua, consecutive sau nu, ar evita aceleasi capcane valabile si pentru acestia.


Constitutia Romaniei prevede, la art. 81, alin. (4), limitarea mandatelor pentru functia de Presedinte al Romaniei si aceasta prevedere nu este considerata o limitare a dreptului de a fi ales.
In consecinta, limitarea numarului de mandate pentru un parlamentar, deputat sau senator, nu ar trebui, in mod similar, sa fie interpretata ca limitare a dreptului constitutional de a fi ales. Parlamentul este cea mai importanta institutie care asigura conducerea democratica a unui stat. Pentru imbunatatirea activitatii parlamentare si pentru cresterea increderii populatiei in Parlament, ar fi necesar ca cei alesi sa fie membri ai diverselor paturi sociale, persoane profund ancorate in viata de zi cu zi a cetatenilor simpli, oameni cu profesiuni recunoscute si respectate, profesionisti care se pot intoarce oricand la activitatea lor anterioara, oameni generosi care au hotarat sa isi dedice 4 sau 8 ani din viata lor pentru a sluji interesele societatii, dupa care sa se reintegreze in grupul social de unde au provenit.

Limitarea carierei de parlamentar la cel mult doua mandate ar duce la primenirea continua a clasei politice, la pastrarea legaturilor intre parlamentari si cei pe care acestia ii reprezinta, la deplasarea preocuparii predominante a parlamentarului de la telul de a castiga un nou mandat, catre incercarea de a reprezenta cat mai bine interesele alegatorilor sai si ale tarii in general. Dupa unul sau cel mult doua mandate in slujba cetatenilor, parlamentarii se pot intoarce in societate fara a fi respinsi de aceasta.


Partidul Noua Republica

0 comentarii2940 vizualizări07 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0