Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Caderea burselor nu trebuie sa genereze o noua criza, care ar lovi in primul rand cetatenii.

Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepresedinte PSD, avertizeaza decidentii Uniunii Europene sa ia masuri pentru a preveni scenariul in care caderea burselor genereaza o noua criza economica, ale carei efecte ar risca sa se rasfranga din nou asupra populatiei. "Este cat se poate de ingrijorator ceea ce vedem ca se intampla azi pe pietele financiare. Bursele din China au scazut cu 7% dupa prima sedinta de tranzactionare din 2016, cu un impact negativ resimtit si pe pietele europene - indicele FTSE 100 (Londra) a coborat cu 1,7%, DAX (Frankfurt) cu 3,4%, iar CAC (Paris) cu 2,3%. Efectele se vad si pe bursa din Romania, care este, de asemenea, in scadere - principalii indici, BET si BET Plus, se aflau luni in scadere cu cca 1%. Tendinta de scadere a continuat si zilele urmatoare. Iar ceea ce vedem ca se intampla in aceasta perioada ne arata ca, deocamdata, sansele de revenire sunt timide: indicele FTSE 100 a crescut doar la cca 0,7%, indicele DAX la 0,71%, iar indicele CAC 40 la 0,45%.

 
Tot acest scenariu pare ca seamana foarte bine cu ce s-a intamplat in 2007-2008. Europa trebuie sa demonstreze ca a invatat ceva din lectiile trecutului. Deja asistam la un efect de tip bulgare de zapada si trebuie sa actionam pana nu este prea tarziu.
 
Tocmai de aceea, fac un apel catre decidentii europeni sa ia masuri pentru a preveni situatia in care caderea burselor antreneaza o noua criza economica. In sens contrar, exista riscul foarte serios ca acest fenomen sa duca la o noua recesiune, ale carei efecte sa cada, din nou, pe umerii populatiei, si nu ai bancilor sau ai marilor companii. Nu ne permitem ca acum, cand abia incepem sa ne revenim dupa esecul politicilor de austeritate, sa ajungem in situatia de a repeta istoria. Populatia trebuie protejata cu orice pret de austeritate, iar decidentii trebuie sa demonstreze ca inteleg acest lucru, ca sunt responsabili si pot actiona in baza unei viziuni pe termen lung", a afirmat Victor Negrescu.

 
0 comentarii2723 vizualizări08 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0