Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Liderii UE nu mai au voie sa ignore semnalele noii crize. Planul Juncker grav afectat!

Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepresedinte PSD, trage un nou semnal de alarma cu privire la riscurile ce ameninta populatia europeana in contextul in care liderii UE "asista neputinciosi" la semnalele de alarma transmise de evolutia burselor mondiale. Eurodeputatul, care este si membru  in Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, atrage atentia ca Planul Juncker este pus in pericol de o eventuala criza financiara, intrucat este dependent de piata.
 
"De la debutul anului, asistam la repetate semnale ingrijoratoare transmise de fluctuatiile burselor. Actiunile asiatice au incheiat tranzactiile la cel mai redus nivel din 2011 - Indicele MSCI este in declin cu 0,5%. Indicele Nikkei a coborat cu pana la 2,8%. Indicii FTSE 100 (Londra), DAX (Frankfurt) si CAC 40 (Paris) sunt tot in scadere. Bursa de la Bucuresti a scazut cu aproape 4% dupa primele ore de tranzactii ale sedintei de luni, iar fata de inceputul anului declinul a trecut de 10%.
 
Situatia continua sa fie alarmanta, iar liderii UE nu doar ca nu afiseaza vreun semn ca ar pregati masuri concrete pentru contracararea posibilelor efecte negative asupra populatiei, ci asista de-a dreptul neputinciosi la tot ce se intampla. Nu am vazut nicio reuniune de urgenta a CE pe acest subiect, nicio discutie pe marginea sa pe agenda reuniunii ECOFIN sau la sedinta formala a Colegiului comisarilor europeni. Toata aceasta pasivitate ne poate costa foarte mult! Si, din pacate, cei care vor suporta direct consecintele vor fi tot cetatenii, nu decidentii sau bancherii.
 
Perspectivele de dezvoltare si investitii ale UE - sintetizate in mult-promovatul Plan Juncker - par a fi ramas la stadiul de intentii pe hartie. Nu doar ca Planul este pus in pericol de o eventuala criza financiara, intrucat este dependent de piata, dar nici nu ajuta statele care au cea mai mare nevoie de investitii. La un an de la lansare, Planul Juncker a fost folosit in principal de marile economii ale UE - ceea ce spune foarte multe despre capacitatea sa de a reduce inegalitatile.
 
In esenta, Planul Juncker nu are efectele propuse. Acest lucru este datorat modului netransparent in care este implementat, birocratiei excesive in care este organizat si, mai ales, discriminarii cu care trateaza tarile din Centrul si Estul Europei, in consecinta si Romania.
 
Avem deci un plan care genereaza mai multa inegalitate in UE si, in plus, nu ofera nici solutii economice pentru redresarea Europei, nici macar un scut care sa apere populatia de un nou val de austeritate, in situatia in care caderea burselor s-ar transforma intr-o criza", sustine Victor Negrescu.

0 comentarii2821 vizualizări19 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0