Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Romania are nevoie de cresterea investitiilor: 6% din PIB pentru educatie si sanatate si 1% pentru cercetare.

Raportul de tara al Romaniei pentru 2016 scoate in evidenta o nevoie imperativa de crestere a investitiior in cercetare si dezvoltare, precum si educatie si sanatate, atrage atentia europarlamentarul Victor Negrescu, membru al Comisiei pentru bugete in Parlamentul European. "Raportul scoate in evidenta ca investitiile in cercetare si dezvoltare, precum si educatie si sanatate sunt insuficiente! Cheltuielile cu inovarea si dezvoltarea sunt mici si au o eficienta scazuta: grupurile vulnerabile continua sa se confrunte cu obstacole mari in ceea ce priveste accesul la educatie, iar finantarea insuficienta si utilizarea deficitara a resurselor publice continua sa afecteze sistemul de sanatate din Romania. Reiterez apelul facut de Fundatia Stanga Democratica, de alocare a 6% din PIB pentru educatie si sanatate si de 1% pentru cercetare si dezvoltare in urmatoarea executie bugetara. Romania nu-si mai permite ca, in 2016, sa nu beneficieze de un sistem public de sanatate si educatie de calitate, pentru toti", subliniaza europarlamentarul Victor Negrescu.
 
Victor Negrescu subliniaza ca este nevoie de un efort comun al Romaniei si al Uniunii Europene pentru a creste semnificativ investitiile din aceste domenii in urmatorii ani si a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020, care prevad un nivel al investitiilor in cercetare si dezvoltare de 3% din PIB (1% din fonduri publice si 2% din fonduri private), o reducere subtantiala a parasirii timpurii a scolii, precum si cresterea ponderii populatiei cu studii superioare.
 
"In conditiile in care fondurile publice alocate cercetarii si dezvoltarii sunt foarte mici, de 0,29% in 2016, este necesar ca Romania sa isi canalizeze eforturile spre fondurile private, spre incurajarea investitiilor antreprenoriale si spre stimularea cooperarii dintre sectorul public si privat in acest domeniu", considera europarlamentarul S&D.
 
"Si in ceea ce priveste educatia, Romania inregistreaza in continuare probleme legate de accesul la educatie al romilor si al elevilor din familiile sarace, nivelul ridicat al ratei de parasire timpurie a scolii, slaba racordare a scolii la nevoile de pe piata muncii. La nivelul UE, trebuie facute eforturi pentru ca in urmatorii ani fondurile destinate programului de cercetare (Orizont 2020) sa fie distribuite in functie de nevoile reale ale statelor membre.
 
Totodata, autoritatile din Romania si UE trebuie sa se concentreze mult mai mult  pe implementarea politicilor pentru tineret. Un studiu in premiera, lansat recent in Romania de catre Fundatia Stanga Democratica si Fundatia Europeana Studii Progresiste releva o concluzie ingrijoratoare: tinerii se simt ignorati si ocoliti de procesul decizional. La fel de important este si ca tinerii considera educatia si sanatatea ca fiind domenii prioritare. Este un semnal pe care toti decidentii, fie ei romani sau europeni, trebuie sa il inteleaga cat mai bine", mai subliniaza europarlamentarul roman.
 
Cu privire la sanatate, europarlamentarul Victor Negrescu mai precizeaza ca Romania trebuie sa lucreze la capitolul alocare eficienta a resurselor publice, iar la nivelul Uniunii sa se implementeze inteligent programul UE in domeniul sanatatii publice 2014-2020, astfel incat sistemul de sanatate al Romaniei si al altor state cu probleme sa poata sa deveni mai eficient, mai sustenabil si mai inovator.

0 comentarii42 vizualizări10 martie 2016




rss 2.0
rss 2.0