Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Guvernul Ciolos si majoritatea USL de la Senat au respins reformarea Sanatatii.

Guvernul Ciolos si majoritatea USL de la Senat au respins reformarea Sanatatii prin decapusarea de politicieni a conducerii CNAS si restituirea ei catre asigurati. Ministerul Sanatatii a confirmat ca Guvernul contribuie la bugetul CNAS doar cu 3% din fonduri, restul de 97% reprezentand contributiile angajatorilor si asiguratilor. Cu toate acestea, 80% din dreptul de vot in Consiliul de Administratie al CNAS il detin persoanele numite acolo politic. Din aceste motive cele peste 5 miliarde de EUR cheltuite anual in Sanatate, respectiv de 5 ori mai mult in ultimii 12 ani, nu ajung catre pacienti sau medici, ci sunt capusate la ordinul celor numiti politic in conducerea CNAS.

 In sedinta din 5 aprilie 2016 a Plenului Senatului, cu 47 de voturi ale senatorilor, din lista detaliata mai jos, de la PSD, UNPR, UDMR si LC, a fost respinsa initiativa legislativa, detalii suplimentare aici http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19417&pos=0&NR=L68&AN=2016

Urmeaza votul Camerei Deputatilor.

CNAS este acum practic nationalizata si profund politizata, in care politicienii detin conducerea in CA al CNAS si decid astfel modul de cheltuire al banilor conform intereselor celor care ii numesc acolo si nu conform intereselor asiguratilor si pacientilor. Actuala organizare a CNAS, in care predomina, in mod vadit, conflictul de interese, este ineficienta, stimuleaza risipa si furtul din sistem si impiedica un control eficient al utilizarii fondurilor. Astfel, nu contribuabilii adevarati gestioneaza sumele colectate, ci statul care participa minoritar la Fondul de sanatate. Ministerul Sanatatii a confirmat faptul ca nivelul contributiei Guvernului la Fondul de Sanatate in anul 2012 a fost de 3%, restul de 97% reprezentand contributiile angajatorilor si asiguratilor, detalii aici http://www.tody.ro/document/2014-02-10-Raspuns-la-Intrebare-17-privind-alegerile-reprezentantilor-asiguratilor-in-conducerea-CNAS

Aceasta initiativa legislativa permitea reformarea profunda si eficienta a sistemului de Sanatate, prin restituirea CNAS catre asigurati, care devenea autonoma de stat, conducerea CNAS urma sa fie asigurata de reprezentantii alesi legitim de catre asigurati, iar banii CNAS nu ar mai fi facut parte din Bugetul consolidat.

Astfel, se puteau salva bani prin implementarea evaluarii cost-eficientei serviciilor si prin implementarea competitiei reale in procesul de contractare a fondurilor CNAS. Suplimentar se putea atrage in sistem de la persoanele care doresc o asigurare suplimentara si care acum platesc aceste servicii la negru, dar si de la bugetul de stat pentru serviciile prestate catre persoanele care sunt scutite prin lege de la plata contributiei la sanatate, sau nu detin o asigurare de baza, sau pentru serviciile deconate prin programele nationale de sanatate.

Cu banii CNAS gestionati astfel, se putea realiza cresterea salariilor a personalului medical, care nu mai era legata de grila de salarizare a bugetarilor, pe baza aportului fiecaruia la realizarea serviciilor medicale, generatoare de venituri proprii. Suplimentar, se puteau gestiona banii pentru nevoile asiguratilor in vederea cresterii calitatii serviciilor medicale si a numarului de servicii medicale oferite din aceiasi suma de bani, cu care se puteau salva mai multe vieti omenesti.

Din practica parlamentara se stie ca atunci cand pozitia Guvernului este negativa pentru orice initiativa legislativa, in peste 98% din cazuri, comisiile raportoare si plenurile ambelor camere vor respinge initiativa legislativa in cauza.

Si in acest caz, Guvernul Ciolos a respins in plenul Senatului aceasta initiativa legisaltiva si a reconfirmat faptul ca banii asiguratilor din Sanatate sunt deturnati catre alte destinatii, decise de politicieni si nu de asigurati, conform avizului negativ de aici http://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16L068PV.pdf in care se mentioneaza "semnalam faptul ca propunerile formulate prin initiativa legislativa determina un impact finaciar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bigetului national consolidat" si conform afirmatiilor din Plenul Senatului "bugetul FNUASS se aproba de catre Parlament, la propunerea Guvernului, ca anexa la legea bugetului de stat", detalii video la minutul 4:35-5:12 de aici https://youtu.be/wMX9-MKAfsM

Aceasta initiativa legislativa propunea introducerea principiului contributivitatii in modul de conducere al CNAS care permite independenta reala fata de stat si oferirea catre asigurati: 1) a dreptului legitim de a determina modul in care banii lor sunt administrati, 2) depolitizarii CNAS si inlocuirea numirilor politice cu numiri bazate pe competenta, 3) introducerii votului direct al asiguratilor, pentru alegerea democratica, o data la 4 ani, a reprezentantilor asiguratilor in conducerea CNAS, 4) eliminarii conflictelor de interese si a incompatibilitatii membrilor Adunarii Reprezentantilor si Consiliul de Administratie, 5) negocierea corecta a contractelor intre reprezentantii asiguratilor si furnizorii de servicii si nu intre stat si stat si 6) controlul legitim, real si colectiv al contribuitorilor asupra conduceri CNAS.

Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, 5 aprilie 2016 11:59, detalii aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=9da4f3e6-35ba-4f97-af53-0df0590a47fa

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Arcas Viorel

PSD, Badea Leonardo

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Cadar Leonard

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurentiu Florian

PSD, Cordos Alexandru

PSD, Cretu Gabriela

PSD, Denes Ioan

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin

PSD, Durut Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Fratean Petru-Alexandru

PSD, Iliesiu Sorin

PSD, Lazar Sorin-Constantin

PSD, Mitu Augustin-Constantin

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Nicolae Serban

PSD, Oprea Stefan-Radu

PSD, Pavel Marian

PSD, Popa Florian

PSD, Rotaru Ion

PSD, Severin Georgica

PSD, Silistru Doina

PSD, Stuparu Timotei

PSD, Voinea Florea

UDMR, Klárik László-Attila

UDMR, Markó Béla

UDMR, Pataki Csaba

UDMR, Tánczos Barna

UDMR, Vegh Alexandru

UNPR, Bujor Dumitru-Marcel

UNPR, Burlea Marin

UNPR, Cristache Iulian

UNPR, Mihai Neagu

UNPR, Purec Ion-Simeon

UNPR, Vasiliev Marian

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Nita Mihai

LC, Popescu Dumitru-Dian

LC, Vosganian Varujan

PNL, Ichim Paul

Neafiliati, Mocanu Victor

Neafiliati, Saghian Gheorghe

1 comentariu2688 vizualizări09 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0