La o saptamana dupa ce seful serviciilor germane de spionaj, Hans Georg Maassen, a declarat ca exista informatii despre 17 militanti ai organizatiei teroriste Statul Islamic care au intrat in Europa pozand drept refugiati, cancelarul Angela Merkel a recunoscut public ca gruparile islamiste s-au folosit de fluxul de migranti din Siria pentru a infiltra ilegal teroristi pe continentul european. E o informatie pe care, cu siguranta, n-a aflat-o ieri. Mai socant inca, este ca declaratia a fost facuta in fata sustinatorilor propriului sau
partid, CDU.
Ne amintim ca in vara anului trecut, cand tarile de pe "ruta balcanica" erau deja depasite de situatie, doamna cancelar Merkel, tot intr-un discurs public, chema la "deschiderea" frontierelor pentru refugiati. In acelasi timp, o retea de ONG-uri si mii de voluntari au actionat cu o organizare cvasi-militara, extrem de eficient, din insulele
grecesti pana la frontiera cu Austria, pentru ca milioanele de refugiati sa ajunga cat mai rapid in inima Europei. Toate aceste ONG-uri erau legate de Fundatia pentru o Societate Deschisa (OSF), pilonul civic principal al imperiului domnului George Soros.
Urmarea a fost o criza fara precedent, incununata ulterior de atentatele de la Paris si Bruxelles. Europa a fost cuprinsa de un val de xenofobie (care, nota bene!, nu a fost generat de Grupul Europa Natiunilor si Libertatii) si, deloc intamplator, efectul asupra pietelor financiare a fost negativ si durabil. Si, evident, pentru a controla bursele si pietele financiare, trebuie sa stii dinainte ce se va intampla!
In urma cu vreo doua saptamani, invitat in Parlamentul European, domnul Soros ii lua apararea doamnei cancelar Merkel. Mai mult, domnul Soros recomanda ca Uniunea Europeana sa aloce un pachet financiar impresionant pentru ajutorarea refugiatilor.
Acest lucru ar urma sa fie facut cu sprijinul Mecanismului European de Stabilitate, un instrument financiar care a fost mult criticat pentru lipsa de transparenta si de control public. Si a fost criticat mai ales pentru ca MES scade si mai mult - daca se poate spune asta - controlul national asupra unor tranzactii financiar-bancare.
Eu nu am legitimitatea sa-i cer demisia doamnei Merkel. Din pozitia de europarlamentar, nu pot decat s-o critic pentru ca a fost, constient sau nu, parte a unui joc in care tarile europene au pierdut bani, timp, nervi si, mai ales, incredere. Dar ii intreb pe colegii europarlamentari din PPE si mai ales pe deputatii germani din acest
grup, colegi de partid cu doamna Merkel, cum se simt in fata acestor adevaruri care ies la iveala? Nu au revelatia ca au fost folositi - manipulati - pentru a acoperi un furt?
Am spus-o si o repet: functionarea Uniunii Europene este profund viciata. Este necesara o reforma din temelii a constructiei europene. Centralizarea excesiva si lipsa de transparenta a deciziilor care se iau la varf au ca rezultat nu atat o polarizare intre state mai puternice si state mai slabe, cat o prapastie intre cateva grupuri de interese suprastatale si "restul lumii".
Constient sau nu, doamna Merkel a dat o lovitura grea democratiei!
Europarlamentar Laurentiu Rebega
Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii.
.
Aceeasi abordare de la Marea Baltica la Marea Neagra
Reuniunea la varf a statelor membre NATO, inceputa vineri la Varsovia, constituie, asa cum a spus si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, un moment definitoriu pentru configurarea unei arhitecturi de securitate mai suple si mai fiabile in estul Europei. O asemenea arhitectura trebuie sa permita acelasi tip de mobilizare si acelasi raspuns pe toata intinderea flancului estic, de la Marea Baltica la Marea Neagra.
Salut, cu deosebire, masura ca Organizatia Nord-Atlantica sa preia comanda scutului antiracheta din estul Europei ca si masura de infiintare a unei brigazi internationale in Romania. In acest mod, o cooperare mai stransa intre structurile de comanda si intre militarii dislocati va spori gradul de interoperabilitate si va creste increderea in randul statelor membre, iar intregul flanc estic al Aliantei va putea reactiona unitar in fata oricarei amenintari. Apreciez si sustin pozitia presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, care a pledat in favoarea unei mai bune acoperiri strategice in zona Marii Negre.
In acest context, anuntul facut de secretarul general NATO ca Rusia va fi informata despre deciziile luate la acest summit trebuie sa arate ca razboiul rece este istorie si acesta istorie nu se va repeta.
In fata noilor amenintari de securitate, NATO trebuie sa demonstreze ca principiul muschetarilor - toti pentru unul, unul pentru toti! - nu a fost uitat.
Europarlamentar Laurentiu Rebega
Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii
0 comentarii | 28 vizualizări | 13 iulie 2016 |