Situatia transportatorilor romani, care de patru luni de zile sunt nevoiti sa suporte cresteri spectaculoase ale RCA-ului, continua sa produca efecte tot mai dezastruoase, in conditiile in care institutiile de specialitate nu se implica pentru o rezolvare corecta si eficienta. Daca in urma cu 4 luni, un transportator platea asigurarea pentru un cap tractor undeva in medie la 1.500 euro (echivalent in lei), in prezent achita undeva la 5.800 euro, aceste cifre fiind mai mult decat graitoare in legatura cu birurile impuse celor care se ocupa de transporturi.
Tocmai de aceea, in noua sesiune parlamentara, voi propune ca Autoritatea de Supravegere Financiara sa fie audiata de o comisie de specialitate pentru a vedea cu adevarat ce rol a jucat in exacerbarea acestei crize a transportatorilor.
ASF trebuia sa vina in Parlament cu cel putin trei solutii privind situatia celor doua companii Astra si Carpatica si cu alte solutii pentru RCA. Nu putem trece cu vederea modul in care s-a comportat in aceste probleme, mai ales ca ASF a introdus cererea de faliment a celor doua societati fara acceptul Parlamentului, iar acest lucru a dus la pierderea oricaror posibilitati de recuperare a prejudiciului creat. De asemenea, prin prabusirea celor doua firme peste 3000 de locuri de munca au fost ingropate.
Intreaga societate trebuie sa inteleaga ce rol mai poate avea aceasta institutie pe piata economica, atata timp cat nu face altceva decat sa ucida aceasta ramura comerciala, una foarte importanta, fiind pe locul trei la contributia PIB-ului. Am fost pusi in fata unui fapt implinit si sub scuza ca nu au avut ce face, au lasat aceasta crestere sa afecteze pretul de transport/km al societatiilor de profil, ceea ce pe termen lung duce la desfiintarea companiilor de transport romanesti, exact asa cum s-a intamplat in Bulgaria.
De remarcat ca ASF impreuna cu Guvernul tehnocrat avea parghiile la indemana, de vreme ce prin Legea concurentei, nr 21/1996, capitolul I art.4 -alin (3), "Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari."
Iata deci ca Guvernul si institutia menita sa vegheze piata de profil puteau si trebuiau sa ia masuri, mai ales ca prin Legea nr. 93/2012, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt prevazute caile de actiune pentru a rezolva situatia in care se afla acum transportatorii romani: "A.S.F. este condusa de un consiliu format din 15 membri, din care unul detine functia de presedinte si 3 care detin functia de vicepresedinte. Membrii consiliului A.S.F. sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si a Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv, a Comisiei buget, finante si banci si a Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. In exercitarea atributiilor si prerogativelor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, A.S.F. contribuie la consolidarea unui cadru integrat de functionare si supraveghere a pietelor, participantilor si operatiunilor pe aceste piete si are ca obiective:
a) asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, promovarea increderii in aceste piete si in investitiile in instrumente financiare, precum si asigurarea proectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase; b) promovarea stabilitatii activitatii de asigurare si apararea drepturilor asiguratilor; c) asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor."
Avand in vedere aceste atributii si prerogative consider ca audierea ASF in Parlament reprezinta o prioritate si un mijloc de a actiona ferm pentru a debloca criza din transportul romanesc, atata timp cat operatorii din domeniu se afla permanent sub amenintarea falimentului, iar actiunile lor de protest, perfect indreptatite au ramas pana acum fara ecou din partea autoritatilor statului. Mai mult, cred ca Parlamentul trebuie sa se gandeasca serios la reorganizarea ASF in viitorul apropiat.
Mircea Draghici,
Deputat PSD
0 comentarii | 42 vizualizări | 29 august 2016 |