Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Ziua Internationala a Romilor sarbatorita in 8 aprilie.

Ziua Internationala a Romilor din Romania marcheaza ca sarbatoare a etniei romilor din Romania. Ziua de 8 aprilie a fost adoptata drept Ziua Internationala a Romilor de pretutindeni, in anul 1971 cu ocazia primului Congres  ce a avut loc la Londra. Atunci s-a stabilit si Imnul GELEM GELEM si steagul international a Romilor.

La initiativa deputatului Nicolae Paun,  in 28 martie 2006 in plenul Camerei Deputatilor s-a adoptat cu majoritate de voturi Proiect de Lege privind declararea zilei de 8 aprilie drept sarbatoare  a romilor din Romania.

Ziua de 8 aprilie este o zi comemorativa pentru victimele de etnie roma din timpul celui de al-II-lea razboi mondial.

  De Ziua Internationala a Romilor 8 aprilie 2011 vom organiza o masa rotunda in cadrul careia sa se discute problemele strigente a romilor din judetul Bistrita-Nasaud la Institutia Prefectului cu reprezentantii  institutiilor deconcentrate.

   Cu aceasta ocazie in comuna Lechinta se vor depune jerbe si coroane de flori, pe riul Lechintei in memoria victimelor Holocaustului, urmat de un spctacol de dansuri si muzica traditionala romanes, dedicata Zilei de 8 aprilie.

 De asemenea se vor impartii fluturase si pliante cu insemnatatea zilei de 8 aprilie.

   Spectacolul va fi organizat de Primaria Lechinta, Centrul judetean Pentru Cultura si Partida Romilor "Pro-Europa".

 

 

  Partida Romilor, va sarbatorii Ziua Internationala a Romilor.

1.      Scolile din Bistrita Gen. 2, Viile+Tecii, Budacul de Jos, Lechinta, Nasaud scoala din Valea Spinului, Rodna, Budacu de Sus.

2.       Ziua Internationala a Romilor se va sarbatorii si la bisericile unde avem comunitati  de romi, la biserici a unor culte Baptiste si Penticostale din Sarata, Reteag si Nasaud

3.      Ziua Internationala a Romilor se va sarbatorii si la Institutia Prefectului  cu liderii PRPE si reprezentantii unor institutii deconcentrate.

4.      Evenimentul Zilei de 8 aprilie va fi deschis de un moment artistic a ansamblului de dansuri Tiganesti din Lechinta si Dumitrita.

In scoli, Ziua Internationala a Romilor este materializata printr-o serie de evenimente si proiectii de filme documentare cu tematica roma, urmata de auditii muzicale.

 

Presedinte judetean PR-PE.

Emil Neia Lacatus.

0 comentarii3052 vizualizări05 aprilie 2011




rss 2.0
rss 2.0