Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Autoritatile iubesc ursii doar pe cutiile de bere!

In sfarsit, o stire din Romania face inconjurul lumii: un urs s-a plimbat cateva ore printr-un mare oras al tarii si, in final, a fost impuscat! Departe de a fi un fapt divers, aceasta stire dezvaluie deopotriva haosul din administratia locala, lipsa de educatie a cetatenilor si, mai ales, degradarea institutiilor statului roman. Nu vreau sa dramatizez sau sa exagerez implicatiile acestei intamplari, dar ele vin intr-un context in care responsabilitatile sunt mult mai mari, iar consecintele pe termen lung par a fi sumbre.
Mai intai, fenomenul "ursilor-gunoieri" nu e nou. Dar el a luat o amploare deosebita la sfarsitul anilor 1990, atunci cand in Romania a inceput jefuirea padurilor. Despaduririle masive au condus la dezechilibre ecologice care s-au amplificat exponential in timp. Carnivorele si omnivorele mari, aflate la capatul lantului trofic, au ramas fara surse de hrana si s-au indreptat spre periferiile satelor sau oraselor. Frecventa cu care aceste animale mari au fost observate langa sau chiar in localitati a condus la distorsionarea statisticilor si la cresterea cotei de exemplare din specii protejate permise pentru vanatoare.
Intr-o tara in care aplicarea legilor e aleatorie, au venit multi straini care, pentru sume modice, puteau vana fara grija ursi, lupi, mistreti, etc. Opiniei publice i s-a pus in fata gogoasa cu banii pe care ii incaseaza statul de la vanatori. Aceste sume au fost insa infime fata de valoarea reala a vanatului. Iata cum, dintr-o data, doua resurese strategice ale Romaniei, padurile si fondul cinegetic, au cazut prada unui jaf care continua si astazi! Nu mai departe decat acum doua saptamani, doamna ministra a Mediului a semnat "ca primarul" o hartie prin care se dadea unda verde pentru vanarea a peste 1000 de exemplare din specii de vanat protejate. Ordinul a fost retras doar pentru ca s-a sesizat presa!
Revenind la bietul animal ucis ieri, constatam ca autoritatile locale au actionat haotic si salbatic, mai rau decat niste ciobani de la o stana din Evul mediu! Balbaite si impiedicate, politia si jandarmeria au acuzat "lipsa unei proceduri unitare". Declaratiile oficialilor se bat cap in cap: ba ca tranchilizantele nu si-au atins tinta, ba ca nu au avut efect.
Adevarul este ca nu procedurile au lipsit, ci inteligenta. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca in locul puiului de urs ar fi fost un terorist inteligent si antrenat?
Nu in ultimul rand, din imaginile difuzate se observa ca situatia a fost agravata de panica populatiei. Stiu ca e usor sa vorbesti din fotoliul de acasa, dar rolul politiei ar fi fost tocmai acela de a indeparta populatia si de a o calma. In rastimpul celor cateva ore (nu minute, ci ore!) se puteau evacua persoanele, iar animalul putea fi izolat intr-un loc in care sa fie capturat fara probleme.
Acest incident s-a desfasurat intr-un oras in care primar a fost actualul presedinte al tarii, intr-o tara in care premierul este inginer agronom si in mijlocul unui popor care pretinde ca e frate cu codrul! Pe scurt, incidentul arata cat de mult s-au degradat institutiile, dar si sensibilitatea sau solidaritatea din Romania.
Stirea care a facut inconjurul lumii sugereaza ca suntem o natiune de salbatici, in care ursii nu sunt acceptati decat pe cutiile de bere.
Acum, in ceasul al doisprezecelea, trebuie sa devenim constienti ca avem datoria de a pune lucrurile la locul lor: padurile acolo unde au fost, animalele salbatice in mediul lor natural, educatia in mintile si sufletele oamenilor, iar organizarea si responsabilitatea, in institutii.


Europarlamentar Laurentiu Rebega,
Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si a Libertatii
Octombrie 2016

0 comentarii4018 vizualizări14 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0