Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Scrisoare deschisa primarului Municipiului Bistrita.

Domnul Ovidiu Teodor Cretu. Domnule Primar, bistritenii au fost informati despre invitatia facuta de catre Primarie de a se prezenta « la Directia Economica-Venituri in vederea comunicarii Deciziei de Impunere referitoare la stabilirea taxei speciale de salubrizare precum si pentru clarificarea situatiei fiscale privind numarul membrilor de familie din gospodarie. Daca nu se prezinta pana la sfarsitul anului in curs, datoriile o sa le fie calculate in functie de informatiile pe care le avem despre fiecare locuinta. Acum, noi ii invitam la o clarificare pentru a regla eventualele date care nu sunt corecte. »

Va rog sa-mi permiteti sa apreciez acest demers ca fiind unul fundamental gresit, atat  tehnic dar mai ales ca si atitudine fata de oamenii care traiesc in orasul nostru. Tehnic pentru  urmatoarele motive :

  1.  Directia Economica-Venituri nu are capacitatea de a procesa un numar mare de solicitari facute la ghiseu, formarea cozilor la care oamenii sa-si piarda timpul fiind inevitabila ;
  2.  Imobilul are foarte putine locuri de parcare si acelea mereu ocupate ;
  3.  Programul de functionare : luni-joi 8-14, vineri 8-12, se suprapune pe programul de lucru al marii majoritati a concitadinilor nostri.

 

Nu cred ca aveti nostalgia cozilor interminabile din anii epocii de aur doar pentru faptul ca atunci erati mai tanar.  Contribuabilii, inainte de a fi platitori, sunt oameni ! Ma asteptam sa aveti un punct de vedere in legatura cu situatia bistritenilor care au platit in avans serviciile de salubritate catre fostul operator Vitalia SA.  Ma asteptam sa aveti un punct de vedere fata de sugestia pe care v-am facut-o cu privire la acordarea subventiei  familiilor si persoanelor singure cu venituri mici sau modeste, de la pretul de referinta de 3,5 lei, la 9.9 lei/persoana.

 

Dupa « performanta » unica in Romania de a duce costurile pentru serviciul de salubritate de la 3,5 lei /persoana  la 9.9 lei intr-un termen extrem de scurt, am crezut sincer ca masurile luate de catre institutia pe care o coordonati vor veni in sprijinul celor care au o reala nevoie de protectie, oameni pentru care fiecare banut conteaza ! Ma asteptam sa le explicati oamenilor ce se intampla in conditiile in care procedura eronata voit sau nu, in urma careia a castigat Supercom va fi definitiv anulata.

Atitudinea este profund gresita deoarece nu-i poti trata pe oameni asa cum o faceau latifundiarii cu iobagii in Evul Mediu, cu indiferenta sau chiar dispret. Considerati ca o asemenea abordare ar fi posibila in Becancon, Zielona Gora, Columbus (SUA), Herzogenrath, L, Aquila sau Wels, orase cu care Bistrita este infratita?  Exclus, domnule primar ! Nu in ultimul rand ar trebui sa va ganditi si la oamenii care lucreaza in Directia Economica-Venituri pentru ca nu sunt roboti pe care sa-i programezi sa lucreze indiferent de conditii. Va recomand sa initiati un proces de informatizare integrata a serviciilor primariei, in beneficiul cetatenilor dar si al celor care isi desfasoara activitatea in institutie

Un anunt in spiritul respectului fata de oamenii din orasul nostru putea fi formulat astfel : « Ca urmare a introducerii taxei speciale pe salubrizare, Directia Economica-Venituri din cadrul Primariei Municipiului Bistrita va va comunica postal  Decizia de Impunere referitoare la aceasta. Cetatenii nemultumiti de calculul taxei speciale se pot adresa Directiei Economice -Venituri pe adresa de email....., la numerele de telefon ..... sau direct la sediul nostru de pe strada....Taxa poate fi platita pana la finalul anului. Pentru evitarea cozilor la ghisee, va rugam sa folositi cu incredere plata online. Ne cerem totodata scuze tuturor cetatenilor municipiului Bistrita atat pentru majorarea tarifului pentru salubritate cat si pentru disconfortul creat .»

Domnule primar, lumea se schimba!  Statul, inclusiv prin autoritatile locale, trebuie sa devina un partener al oamenilor nu un « stapan », sa-i sustina,  nu sa-i incurce, sa-i respecte, nu sa-i sfideze. Incercati sa fiti parte a acestei schimbari chiar daca, nu-i asa, obisnuinta e a douanatura.

 

Ioan TURC

primvicepresedinte coordonator al PNL BN,

presedinte interimar PNL Bistrita

0 comentarii3948 vizualizări20 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0