Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 11 Decembrie 2024 - 14587
Provocari viitoare pentru serviciile de sanatate - O abordare nationala si europeana.

Romanii cauta solutii de la Uniunea Europeana pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sanatatea romanesc si sunt dispusi sa plateasca taxe mai mari pentru o mai buna calitate. Peste trei patrimi dintre romani si-ar dori sa calatoreasca in alt stat membru al Uniunii Europene pentru tratament medical, daca ei sau un membru al familiei ar avea o problema serioasa de sanatate, desi 43% declara ca nu si-ar putea permite aceasta solutie - este unul dintre rezultatele prezentate in studiul sociologic prezentat de Fundatia Stanga Democratica (FSD), Fundatia Europeana de Studii Progresiste (FEPS) si Fundatia Friedrich Ebert Romania (FES) in cadrul conferintei Un pas inainte pentru generatia mileniului. Provocari viitoare pentru serviciile de sanatate - O abordare nationala si europeana din ciclul A Progressive Agenda For the Future organizate miercuri 22 februarie 2017 la Palatul Parlamentului.

 
"Sanatatea este principala prioritate pentru romani si in mod special pentru tinerii din Romania. Aceasta preocupare a generat acest interes al celor trei fundatii sa lucreze impreuna pentru a realiza acest studiu aprofundat menit sa ilustreze inca o data nevoia ca decidentii sa adoptate un acord national pentru sprijinirea sectorului medical. Faptul ca actori importanti din Guvernul Romaniei si numerosi reprezentanti ai societatii civile participa la conferinta demonstreaza interesul tuturor pentru a lucra impreuna la cele mai bune solutii. Iar asa cum arata rezultatele studiului, acestea pot sa vina dintr-o mai buna folosire a fondurilor europene dar si printr-o buna colaborare cu Uniunea Europeana in elaborarea celor mai bune politici publice" - a explicat europarlamentarul Victor Negrescu demersul celor trei fundatii europene.
 
Tot in cadrul studiului se arata ca circa jumatate dintre romani cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa aiba competente mai mari in domeniul politicile de sanatate. Conform datelor din cercetarea calitativa, la baza optiunilor pentru cresterea competentelor UE in domeniul sanatatii se afla asteptarea ca Romania ar primi mai multe fonduri pentru sanatate, domeniu care este perceput drept subfinantat.
 
Din rezultatele studiului mai reiese ca 44% dintre cei intervievati cred ca ar fi cel mai bine ca sistemul de sanatate din Romania sa ramana dominat de regimul public dar cu elemente de regim privat, 34% considera drept cea mai buna optiune un sistem in intregime de stat, iar pentru 15% dintre cei intervievati, cea mai buna forma de organizare a sistemului de sanatate ar fi sa fie preponderent privat, cu elemente secundare publice. Mai putin de 8% dintre participantii la studiu cred ca un sistem integral privat ar fi cel mai bun pentru Romania.
 
De asemenea 9/10 persoane ar fi dispuse sa plateasca taxe mai mari pentru servicii medicale de o mai mare calitate.
 
Studiul este disponibil in integralitate si poate fi citat cu mentionarea celor trei organizatori Fundatia Stanga Democratica, Fundatia Europeana de Studii Progresiste (FEPS) si Friedrich-Ebert-Stiftung Romania:
www.ProgressiveAgenda.eu
 
In cadrul evenimentului de lansare invitatii au dezbatut cu privire la provocarile cu care se confrunta generatia mileniului in privinta satisfacerii asteptarilor pe care cetatenii le au in raport cu accesul la servicii moderne de sanatate, dar si in raport cu aspecte legate de echitate si egalitate intergenerationala.
 
Studiul a avut la baza un sondaj de opinie la nivel national si o cercetare calitativa. Sondajul de opinie fost realizat in perioada 22 decembrie 2016 - 6 ianuarie 2017, pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei de 1.100 subiecti, prin interviuri telefonice asistate de calculator (CATI). Tipul de esantion: probabilist, multi-stadial, stratificat pe baza rezultatelor finale ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din 2011. La un grad de incredere de 95%, marja de eroare este de +/- 2,95% la nivelul intregului esantion.
 
Cercetarea calitativa a fost realizata in perioada 3-4 februarie 2017 si a cuprins un numar de patru discutii de grup (focus grupuri), trei la Bucuresti si unul la Pitesti. Subiectii cercetarii calitative au fost medici, asistente medicale si potentiali pacienti (studii medii, 50-64 ani; studii superioare, 22-34 ani).
 
Persoana de contact: Diana Neaga
(contact@stangademocratica.ro, 0740 28 60 10)
 
Agenda evenimentului

11:00 - 11:15 Introducere
Victor NEGRESCU, europarlamentar, Fundatia Stanga Democratica (organizator)
Corneliu Florin BUICU, presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor
 
11:15 - 12:15 Panel
Florian-Dorel BODOG, Ministrul Sanatatii, Guvernul Romaniei
Iulian STANESCU, sociolog, Socius - Centrul de Cercetari Sociale Aplicate
Vasile BARBU, presedinte, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
Alina DUDUCIUC, lector universitar, coordonator program postuniversitar "Comunicare in sectorul medical", SNSPA
Eleodor CARSTOIU, presedinte, Sindicatului Medicilor Promedica
Vania LIMBAN, moasa independenta, Asociatia Moaselor din Romania
Viorel ENACHE, medic, reprezentant PES Activists Romania
 
12:15 - 12:45 Interventii, intrebari si raspunsuri 
 
12:45 - 13:00 Concluzii 
Maria FREITAS, consilier de politici, Fundatia Europeana de Studii Progresiste
Victoria STOICIU, coordonator de proiecte, Fundatia Friedrich Ebert Stiftung

0 comentarii63 vizualizări23 februarie 2017




rss 2.0
rss 2.0