Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Asta trebuia sa aiba Bistrita acum, nu bani ingropati intr-un deal.

Inca din anul 2012, in calitate de consilier local, am venit cu propuneri pentru crearea unor structuri pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la inceput de drum (incubatorul de afaceri) si pentru infiintarea unui centru/institut de cercetare-inovare-dezvoltare pentru tehnologii noi. Pentru ambele obiective am adus argumente si am indicat si sursele de finantare, disponibile prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Bineinteles ca ambele propuneri au fost blocate sistematic iar ideea construirii unui incubator pentru afaceri creative si inovative, intr-un fost punct termic, a fost pur si simplu deturnata de primarul Cretu, acesta dorind sa construiasca incubatorul in parcul industrial, ceea ce denota faptul ca nu intelege deloc fenomenul.

Iata ca au trecut mai bine de patru ani de cand am facut propunerea si nu s-a intamplat nimic. In loc ca primarul sa fi ingropat aproape 7 milioane de euro intr-un deal care acuma are un telescaun care nu serveste pe nimeni si la nimic, puteam avea in prezent un incubator de afaceri pregatit sa-i deserveasca pe cei care vor sa demareze o afacere si ma refer in primul rand la tineri dar si la antreprenorii debutanti.

Actualul Guvern al Romaniei si-a propus (nu stiu daca va si reusi) pentru acest an sa acorde sprijin financiar pentru infiintarea a 10.000 de start-up-uri, adica 10.000 de mici afaceri care vor avea nevoie de spatii pentru desfasurarea activitatii si vor crea in mod obligatoriu cel putin cate doua locuri de munca pe fiecare afacere. Acestea vor putea primi de la stat un ajutor nerambursabil in valoare de maximum 200.000 de lei (circa 44.000 de euro), in cadrul programului Start-up Nation.

Data fiind situatia, stau si ma intreb: cate noi afaceri vor fi infiintate la Bistrita daca administratia nu-i sprijina cu nimic pe tinerii antreprenori? Adica, nu le creeaza un mediu prietenos tocmai celor care vor deveni contribuabili la bugetul acestui oras, buget din care actual primar, defazat de la realitatile vremii, se infrupta pentru a-si pune in practica ideile utopice.

Cu o lipsa totala de viziune pe termen lung si cu ingroparea banului public in proiecte utopice si ineficiente economic, acest oras se indreapta cu pasi marunti spre faliment. Tinerii vor pleca pentru ca nu gasesc la Bistrita un mediu propice pentru a-si pune in practica ideile si pentru a se dezvolta personal iar orasul va imbatrani incet, incet, si la un moment dat nu va mai avea puterea sa se auto-sustina.

Asa putea arata incubatorul pentru afaceri creative si inovative (poza 1) construit pe strada Bistricioarei, pe locul punctului termic care in momentul de fata nu este altceva decat un focar de infectie si o pata neagra pe fata orasului. In subsolul si in spatele acestuia se putea construi un parking care sa deserveasca atat incubatorul si institutiile adiacente cat si vizitatorii zonei. Asa arata acum (poza 2)!

0 comentarii4844 vizualizări03 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0